Kotikaupunkina Helsinki

Kotikaupunkina Helsinki -ohjelmassa määritellään kaupungin tavoitteet maapolitiikalle, kaavoitukselle, tontinluovutukselle, asuntotuotannon määrälle ja monimuotoisuudelle, asuntotuotannon hallinta- ja rahoitusmuodon mukaiselle rakentamiselle, talotyyppien kehittämiselle sekä erityisryhmien asumisen järjestämiselle.

Kaupunki rakennuttaa itse vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja sekä Hitas-omistusasuntoja. Asuntotuotantotoimiston (Att) ja kiinteistöviraston asunto-osaston sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa valmistuvista asuntokohteista sekä niiden hakemisesta.

Uutta rakennetaan ja vanhaa korjataan

Kaupungin asuntotuotantotavoite on nostettu 6 000 asuntoon vuodessa. Satama- ja teollisuustoiminnalta vapautuneet Jätkäsaari, Kalasatama ja Kruunuvuorenranta ovat keskeiset asuntorakentamisen alueet lähivuosina. Asuntorakentaminen on käynnistynyt myös Keski-Pasilassa ja Kuninkaantammessa, ja suunnittelussa ovat Malmin lentokentän alue, Koivusaari ja Östersundom.

Esikaupunkivyöhykkeen kaupunginosat kehittyvät ja muuttuvat. Näillä alueilla täydennysrakentamisella on merkittävä rooli. Myös asuntokannan peruskorjaukset ovat esikaupunkialueella edelleen ajankohtaisia.

Täydennysrakentaminen ja energiatehokkaat asumisen ratkaisut ovat tämän päivän asuntopolitiikkaa. Täydennysrakentamisen merkitys ja osuus kokonaistuotannosta kasvaa jatkuvasti. Kelluvat asunnot, tornitalot ja townhouse-talot täydentävät pääkaupungin tulevia asumisvaihtoehtoja. Samalla kun uusia, innovatiivisia asumisen vaihtoehtoja kehitetään, huolehditaan myös kohtuuhintaisen asumisen edellytyksistä. 

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma antaa suuntaviivat kaupungin asuntorakentamiselle (PDF)