Palaute       sv EN  

Rakentaminen / Helsinki-kerrostalo on muunneltava ja kohtuuhintainen

Helsingin kaupunki vauhdittaa täydennysrakentamista kehitteillä olevan Helsinki-kerrostalon avulla. Tämä joustava lamelli- tai pistetalotyyppi on pieneenkin rakennuspaikkaan soveltuva talotyyppi, jota on ideoitu Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa. 

Helsinki-kerrostalosta on karsittu monia rakentamisen kustannuksia nostavia elementtejä. Jos esimerkiksi Helsinki-kerrostalo rakennetaan olemassa olevan taloyhtiön lisärakentamishankkeena, ja vanha, olemassa oleva yhtiö jakaa yhteistilansa Helsinki-kerrostalon asukkaiden käyttöön, näitä tiloja ei tarvitse enää Helsinki-kerrostaloon rakentaa. Myös kalliit pysäköintiratkaisut voidaan jättää pois, esimerkiksi autohallit. Asumisen viihtyisyydestä ja arjen sujumisesta sen sijaan ei ole tarkoitus tinkiä, vaan suunnitteluun panostamalla saadaan harkittuja ratkaisuja ja hyvää laatua. 

Rakentaminen nopeutuu talomoduulien ansioista

Ennakkoon suunnitellut talomoduulit nopeuttavat lupakäsittelyä ja rakentamisaikakin lyhenee. Ahtaille täydennysrakentamispaikoille sopiva Helsinki-kerrostalo on luonteva vaihtoehto vaikkapa ikääntyvälle asukkaalle tai lapsiperheelle, joka etsii uutta kohtuuhintaista isompaa, pienempää taikka hissillistä asuntoa samalta asuinalueelta. Eräässä oppilastyössä ehdotetaan, että moduuleista rakennettavassa talossa olisi jopa mahdollisuus siirrellä asunnon seiniä vaikka päivittäin, jos asukkaan muuttuva tilantarve niin vaatii.

Yksittäiset taloyhtiöt voivat hyötyä Helsinki-kerrostalosta isojen peruskorjausten aikana – nopeasti rakennettava kerrostalo tarjoaa asukkaille väistötilat vanhan talon remontin ajaksi. 

Asuntojen rakennuskustannuksiin sadan euron säästö neliöltä

Rakennuttajien kannalta Helsinki-kerrostalo tarkoittaa valmiiksi suunniteltua konseptia, jonka rakentamisessa kaupunki tulee monin tavoin vastaan; Helsinkiä täydennysrakennetaan tulevina vuosina entistä enemmän, joten talotyypille kaavoitetaan tontteja, lupakäsittely on jouhevaa ja halvempaa. Lisäksi Helsinki-kerrostalomallistossa on vaihtoehtoja. Konseptien kehittämisen pohjaksi on tarjolla neljä Aalto-yliopiston oppilastyötä ja alkuvaiheessa myös Helsingin kaupungin rahoittamaa ilmaista suunnitteluapua.

Esimerkkilaskelmat näyttävät, että rakentajalle tulisi säästöä poisjätettävien tilojen myötä: Kun ei rakenneta pesulaa, voitaisiin säästää parhaillaan 90 000 euroa, kerhotilasta jopa 140 000 euroa tai vaikkapa saunaosastosta enimmillään 120 000 euroa. Asuntojen rakennuskustannukset tippuisivat näillä esimerkeillä noin 100 euron molemmin puolin neliöltä. Autopaikoista voisi tulla todennäköisesti lisää säästöä. Luvut ovat suuntaa-antavia arvioita, ja vaihtelu on suurta kohteesta ja rakennustavasta riippuen.