Palaute       sv EN  

Perustietoa

Kalasatamaan nousee uusi työpaikka- ja asuinalue aivan Helsingin ydinkeskustan tuntumaan meren rannalle. Moderni kaupunkimiljöö jatkuvasti kehittyvässä ympäristössä houkuttelee asukkaita ja monipuolista liike-elämää.

 

Kalasatama helppoa arkea arvostavalle

Kalasataman kodit rakennetaan pääosin kerrostaloihin, mutta tulossa on myös tornitaloja ja kelluvia asuntoja. Kauppakeskus Redi palveluineen valmistuu 2018, Redin asuintornit myöhemmin.

Kalasatamaan pääsee metrolla, autolla ja helposti myös pyöräillen. Rantoja kiertää rantapromenadi, josta osa on jo valmiina. Alueen keskelle tulee Kalasatamanpuisto. Mustikkamaalle pääsee ulkoilemaan Isoisänsiltaa pitkin. Ympäristötaide, Suvilahden, Teurastamon ja Korkeasaaren tapahtumat tuovat kävijöitä Kalasatamaan. Kesäisin tunnelmoidaan erilaisilla festivaaleilla.

Kalasatama on Helsingin uusista alueista se, jossa kokeillaan Fiksu Kalasatama
-hankkeen alla uudenlaisia älykkään kaupungin toimintoja. Kaupunki ja yritykset tuovat omia kokeilujaan Kalasatamaan kehitettäväksi yhdessä asukkaiden kanssa.  Kalasatamassa testataan myös erilaisia fiksun arjen palveluilta, kuten yhteiskäyttötiloja tai kodin sähkölaitteiden etäohjauspalvelua ja monia muita.

Toimitilaa pääkonttoreille ja pikkuputiikeille

Uusi kaupunginosa on tulevaisuudessa myös entistä useamman työpaikka.

Kalasatamaan syntyy monipuolista toimitilaa erikokoisille yrityksille samaan tahtiin asuntojen kanssa. Metroasemaa ympäröiviin kortteleihin Itäväylän molemmin puolin rakennetaan Rediä – suurta kauppa-, asunto- ja palvelukeskittymää. Redin pohjoispuolelle rakennetaan Keskon pääkonttoria K-Kampusta. Myös Lindström Invest rakennuttaa Hermannin rantatien varrelle uutta toimitilaa.

Energiaa älykkäästi ja säästäen

Kalasatamassa testataan tulevaisuuden älykkäitä energiaratkaisuja. Uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa yhdistämällä syntyy kestävän kehityksen mukainen, vähäpäästöinen energiajärjestelmä palveluineen. Alueelle tuleva älykäs sähköverkko on mallina sovellettavaksi myös muualle.

Kalasatamaan suunniteltuun älykkääseen sähköverkkoon sisältyvät muun muassa:

  • paikallinen uusiutuva sähköntuotanto, kuten tuuli- ja aurinkovoima,
  • sähköautoilua tukeva infrastruktuuri,
  • sähkön varastointi,
  • kotien ja liikerakennusten energiatehokas kiinteistöautomaatio.

Älykkäät järjestelmät helpottavat energiansäästöä ja paikallisen tuulivoiman ja aurinkosähkön hyödyntämistä.

Uusien palvelujen avulla sähköä voi käyttää ympäristöystävällisesti. Sähkön käyttöä voi välttää esimerkiksi pörssisähkön hintapiikkien aikaan. Älykäs sähköverkko luo uudenlaisen, edistyksellisen markkinapaikan myös pienasiakkaille.

Sähköverkon rakentajat ja yhteistyökumppanit

Uudet energiapalvelut rakennetaan helppokäyttöisiksi. Kalasataman sähköverkon rakentaa Helsingin Energia -konserniin kuuluva Helen Sähköverkko Oy. Kehityshankkeessa ovat mukana Helen, ABB ja Fingrid. 

Fiksu Kalasatama

Helsinki aloitti syksyllä 2013 Fiksu Kalasatama -hankkeen, jossa tavoitteena on tehdä Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Helsingin Smart City -kaupunginosa. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Tavoitteena on luoda niin resurssiviisas kaupunginosa, että se säästää asukkaille tunnin omaa aikaa päivässä. Samalla syntyy uusia kaupunkipalveluita ja innovaatioita sekä mahdollistetaan uutta liiketoimintaa. ICT-teknologia sekä avoin data tukevat palveluiden syntymistä.

Matalan kynnyksen kokeilualue

Kalasatamassa fiksun kaupungin lähtökohtana on arjen sujuvuus. Hankkeissa painotetaan palvelumuotoilua, käyttäjälähtöisyyttä sekä kaupunkilaiset osallistavaa yhteissuunnittelua. Kalasatamassa toimii Living Lab, joka koostuu itse alueesta, siellä toimivista yhteistyöverkostoista sekä yhteiskehitystilasta. 

Yritykset ja kaupunki tuovat Fiksuun Kalasatamaan omia kehityshankkeitaan. Kalasataman nopeiden kokeilujen ohjelma jakaa pieniä tukisummia yrityksille ja yhteisöille tuotekehitykseen sekä ketteriin kokeiluihin. Tällä tavalla hyviä ideoita saadaan nopeasti testattua aidossa ympäristössä.

 

Tapahtumat ja taide Kalasatamassa

Kalasataman ympäristötaide on tarkoitettu kaikille. Julkisilla katualueilla, puistoissa ja aukioilla on runsaasti paikkoja taiteelle ja tapahtumille. Taiteesta voi myös nauttia monin tavoin: veistos voi toimia istuimena tai kadun pinta olla taiteilijan suunnittelema. 

Kalasataman pitkän rakentamisvaiheen aikana alueella asutaan, työskennellään ja siellä liikutaan. Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi Kalasatamaan tehdään ympäristötaidetta. Ympäristötaide voi olla pysyvää, väliaikaista tai erilaisia tapahtumia.

Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä taidemuseon, kaupunkisuunnitteluviraston, kulttuurikeskuksen ja rakennusviraston kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla, 10 euroa per kerrosneliömetri.