Palaute       sv EN  

Perustietoa / Ympäristötaide kutsuu tutustumaan

Kalasataman ympäristötaide on tarkoitettu kaikille. Julkisilla katualueilla, puistoissa ja aukioilla on runsaasti paikkoja taiteelle ja tapahtumille. Taiteesta voi myös nauttia monin tavoin: veistos voi toimia istuimena tai kadun pinta olla taiteilijan suunnittelema. 

Kesän 2017 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki on valinnut  kesälle 2017 Teatteriosuuskunta Ilmi Ö:n Kalasataman turistikierroksen, Gruppen Fyran ArtMaja-hankkeen ja RaivioBumann-kollektiivin Kohtaamiskioskin tulevan kesän rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Asukkaiden on mahdollista osallistua kaikkiin hankkeisiin joko tekijöinä tai kokijoina.

Kalasataman turistikierros / Teatteri Ilmi Ö.

Kalasataman turistikierros on elämyksellinen esitys, jossa voi olla mukana turistina omassa kaupunginosassaan tai esiintyä nähtävyyksien tarjoajana. Nähtävyydet työstetään esityksiksi työpajoissa elokuussa. Esityspäivä on syyskuussa. 

>> Ohjelma ja aikataulut: www.teatteri-ilmio.fi

Design ArtMaja / Gruppen Fyra

Tanssiryhmä Gruppen Fyran Design Artmaja -installaatio yhdistää suomalaista muotia ja muotoilua tanssitaiteeseen, livemusiikkiin ja valoshowhun. Syyskuussa Helsinki Design Weekin aikaan 7.-17.9. Kalasatamanpuistoon luodaan taideolohuone, jonka näyttämönä on paikalle tuotava lasipaviljonki. Ohjelma vaihtuu joka ilta; tulossa on muun muassa pop up -designmyymälä, kahvila sekä vierailevia taiteilijoita Gruppen Fyran ja housebandin lisäksi. Päivisin on taidetyöpajoja lapsille ja koululaisille. Hanketta isännöi Gruppen Fyra, joka on tunnettu nykytanssin tuomisesta uusille yleisöille helposti lähestyttävissä ympäristöissä.

>> Ohjelma ja aikataulut: www.gruppenfyra.com

Kohtaamiskioski / RaivioBumann-kollektiivi

Kalasataman Kohtaamiskioski on julkista tilaa elävöittävä elementti, jossa voi pysähtyä, oleskella ja järjestää pienimuotoisia tapahtumiakin. Teos on paikoillaan yhden kesän kerrallaan ja on seuraavana kesänä siirrettävissä toiselle paikalle.

Kioski on paikka spontaanille leikille, pysähtymiselle ja elinpiirin laajentamiselle kotipihan ulkopuolella. Hankkeen kautta kartoitetaan tarpeita katutilan pysyvämmälle elävöittämiselle. Kohtaamispaikka valmistuu kesäkuussa  ja on käytettävissä siitä eteenpäin. Teoksen yhteydessä kokeillaan digitaalisia yhteisöpalveluja.

>> Ohjelma ja aikataulut: https://raiviobumann.com

Pysyvä ympäristötaide

 Hannu Asikainen

Taideteos: Veteen piirretty viiva
Taiteilija: Timo Heino
Teoksen kuvaus: Kaksitoista metriä korkea veistos koostuu hiilenmustasta kanootista ja siitä maahan kaareilevasta terästangosta. Taitelija Timo Heino on ottanut lähtökohdakseen teoksen ympäristön, sijainnin merellisyyden ja asuinyhteisön. Veistos muodostaa eräänlaisen visuaalisen soinnun ympäröivien rakennusten, kiilamaisen piha-alueen ja katutilan muodostamassa kokonaisuudessa.

Kajakin muoto viittaa jo esihistoriallisena aikana käytettyyn merelliseen kulkuneuvoon, joka vuosituhantisen kehityksen myötä virtaviivaistuneena ja hi-tech-materiaaleista koostuvana päivittyy vauhdin ja lentämisen aikakauteen. Valoa heijastava, soljuileva terästanko symboloi kanootin jälkeensä jättämää, veden muodostamaa vanaa – veteen piirrettyä viivaa.

Teos valmistui keväällä 2014.

Osoite: Capellan puistotie 3

Taideteos: Kuukkeli
Taiteilija: Villu Jaanisoo
Teoksen kuvaus: Kuukkeli on lähes kuusi metriä korkea värikäs veistos, jonka ulkopinta on durat-uusiomuovituotetta, jota on käytetty teoksessa yhteensä noin 4000 kiloa.  Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Jaloissa on teollisuudessa käytössä olleita palloventtiileitä.

Teoksen lähtökohtana ovat Kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia, ”sielunlintua”, pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana. Kuukkelille tai kuukkelin näkemiselle on annettu erilaisia syvällisiä merkityksiä. ×

Teos valmistui keväällä 2016.

Osoite: Junonkatu 2

 Laura Oja

Taideteos: Istuinveistokset
Taiteilija: Marjukka Korhonen
Teoksen kuvaus: Teoksen ensimmäinen osa valmistui 2016.
Osoite: Parrulaituri

Taideteos: Horisontissa täydellinen ympyrä
Taiteilija: Riikka Puronen
Teoksen kuvaus: Valmistuu vuonna 2017
Osoite: Kyläsaaren pohjoisosa

Tilapäinen ympäristötaide

Väliaikaisen taiteen tavoitteena on lisätä viihtyisyyttä keskeneräisillä alueilla. Väliaikainen taide voi olla taideteosten lisäksi esimerkiksi jouluvaloja, muuta valaistusta tai istutuksia.

 Riitta Kopra.

Taideteos: Kalasataman mammutti
Taiteilija: Riitta Kopra
Teoksen kuvaus: Mammutti on Riitta Kopran kuvataideakatemian opintoihin liittynyt työ. Teräksestä, turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista, kuten maksaruohoista ja puolukanvarvuista, rakennettu teos on kooltaan aidon mammutin kokoinen. Kopra pohtii teostaan näin: ”Suomessa vanhin turvesuo on ajoitettu noin 10 000 vuoden taakse. Tässä tulee ajallinen yhteys mammutteihin, jatkuvuuden ja väliaikaisuuden kohtaaminen: Mammutteja oli ainakin 4 miljoonaa vuotta ja ne hävisivät 10 000 vuotta sitten, tavallaan siis aika äskettäin. Ihminen voisi yrittää sijoittaa itseään evoluution aikajanalle ja miettiä, olemmeko sittenkään kaiken keskipiste ja huipentuma”.

Kalasatamaan Mammutti sopii hyvin, koska vieressä on Korkeasaaren eläintarha, jonka yhtenä tavoitteena on suojella uhanalaisia eläimiä. Mammutti sopii Kalasatamaan myös siksi, että koko alueen rakentaminenhan on jo itsessään mammuttimainen projekti. Mammutti on kärsinyt ilkivallasta vuosien varrella, mutta se saa olla vielä vuosia Kalasataman eteläkärjessä kunnes rakentaminen alueella alkaa.

Teos valmistui 2012.

Osoite: Kalasataman kaakkoiskärki

Taideteos: Kalasataman joulukuusi
Suunnittelija: Marjut Kauppinen
Teoksen kuvaus: Kalasataman joulukuusi on tuonut valoa kalasatamalaisten jouluun vuodesta 2014.

 

Tapahtumat

 Juho Minerva 

Kesän 2016 ympäristötaidehankkeen tapahtumia

Kalasataman väliaikaiskäyttö alkoi 2010 rantareitin avaamisella, mikä mahdollisti erilaisen toiminnan sen varrella. Tapahtumia on järjestetty mm. konttiaukiolla, jossa on pidetty konsertteja, taidenäyttelyitä, kissavideofestivaali, polkupyöräpajoja jne.

Kalasataman ympäristötaidehankeen yhtenä tavoitteena on edistää taide- ja kulttuuriprojekteilla ja -tapahtumilla asukkaiden osallisuutta, paikallista verkostoitumista ja alueellisen identiteetin muodostumista Kalasataman alueella. Vuodesta 2015 alkaen tapahtumien avustamista koordinoidaan yhteistyössä kulttuurikeskuksen kanssa. Kulttuurikeskus valmistelee ja käynnistää haun tilattavista tapahtumista. Määrärahaa voivat hakea mm. helsinkiläiset taiteen ammattilaisryhmät, kulttuurilaitokset ja –yhteisöt sekä asukasyhdistykset.

Tapahtumat voivat olla pieniä, useamman tapahtuman sarjoja tai yksittäisiä isompia tapahtumia ja ne  tulee toteuttaa Kalasataman alueella.

Ympäristötaidehankkeen taustaa

Kalasataman pitkän rakentamisvaiheen aikana alueella myös asutaan, työskennellään ja siellä liikutaan. Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi ja alueen imagon luomiseksi Kalasatamaan toteutetaan ympäristötaidetta. Ympäristötaide voi olla pysyvää (70 %), väliaikaista (15 %) tai erilaisia tapahtumia (15 %).

Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä taidemuseon, kaupunkisuunnitteluviraston, kulttuurikeskuksen ja rakennusviraston kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla, 10 euroa per kerrosneliömetri.