Palaute       sv EN  

Liikenne

Kruunusillat-hanke luo raitiotie- sekä pyöräilyn ja kävelyn yhteyden Helsingin keskustasta Kalasataman, Korkeasaaren ja Kruunuvuorenrannan kautta Yliskylään.

Yhteys on osa raitioliikenteen runkojärjestelmää ja pyöräilyn baanaverkkoa. Hanke vaikuttaa koko pääkaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmään.

Kruunusillat osana liikennejärjestelmää

Raitiolinjoja syntyy hankkeen myötä kaksi: tiheä runkolinja Rautatieasema–Yliskylä sekä runkolinjaa täydentävä linja Kolmikulma–Haakoninlahti Helsingin keskustan ja Kruunuvuorenrannan välille.

Ennusteiden mukaan raitiotieyhteyttä käyttää uusien Kruunuvuorenrannan ja Kalasataman asuinalueiden sekä Yliskylän täydennysrakentamisen valmistuttua päivittäin keskimäärin 37 000 matkustajaa. Pyöräilijöitä ja jalankulkijoita tulee olemaan Kruunuvuorensillalla ennusteiden mukaan keskimäärin noin 3 000 vuorokaudessa.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan matka-aika raitiovaunulla Helsingin keskustasta Kruunuvuorenrantaan tulisi olemaan 15 minuuttia ja Yliskylään 20 minuuttia. Nykyisin matka-aika rautatieasemalta Yliskylään on joukkoliikennettä käyttäen 30 minuuttia.

Esimerkkejä raitiotieyhteyden matka-ajoista keskustasta lähdettäessä:

• Kalasatamaan 9 min
• Korkeasaareen 11 min
• Kruunuvuorenrantaan 15 min
• Haakoninlahteen 18 min
• Yliskylän keskustaan 20 min
• Yliskylän päätepysäkille 24 min

Täydennystä liikenneverkkoon

Suunnittelun aikana tutkittiin ja arvioitiin erilaisia reittivaihtoehtoja keskustassa ja Yliskylässä. Toteutettava linjaus palvelee parhaiten tavoitteita nopeasta ja suorasta yhteydestä Helsingin keskustasta Laajasalon Kruunuvuorenrantaan ja Yliskylään. Samalla se palvelee mahdollisimman laajaa väestöä.

Kruunusillat täydentää Helsingin joukkoliikenneverkkoa uudella raideliikenteen runkolinjalla. Sen lisäksi raitiotieltä on suora vaihto metroon, lähijuniin, laajaan bussiverkostoon sekä keskustan raitiolinjoihin. Myös liikenneyhteydet esimerkiksi Korkeasaareen paranevat selvästi hankkeen myötä.

Helsingin kaupungin tavoitteena on lisätä kestävien kulkumuotojen osuutta liikenteestä. Kruunusillat-hanke edistää kestävää liikkumista lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta Helsingin kokonaisliikenteestä.

Yhteydet Laajasalosta Herttoniemeen pysyvät hyvinä jatkossakin: liityntäbussiliikenne säilyy ja myös Kruunuvuorenranta saa omat yhteytensä. Kruunusillat-hanke vähentää liikenteen kasvua Laajasalontiellä ja Herttoniemessä sekä auttaa säilyttämään metron toimintakyvyn.

Parempia yhteyksiä pyöräilijöille ja jalankulkijoille

Raitiotieyhteyden lisäksi Kruunusillat tuo Kalasataman, Korkeasaaren, Mustikkamaan ja Laajasalon kävely- ja pyöräilyetäisyydelle kantakaupungista, sillä raitiotien yhteyteen rakennetaan korkeatasoinen pyöräily- ja kävelytie.

Nykyinen 11 kilometrin etäisyys Laajasalon Kruunuvuorenrannasta Itäväylän kautta Rautatieasemalle lyhenee Kruunusiltojen myötä noin 5,5 kilometriin. Kruunusiltojen pyörätiet kytkeytyvät Helsingin keskustan päässä osaksi baanaverkkoa.