Palaute       sv EN  

Palvelut

Jätkäsaaressa on tulevaisuudessa monipuoliset julkiset ja yksityiset palvelut.

Peruskoulu valmistuu vuonna 2019, ja päiväkoteja rakennetaan lisää asukasmäärän kasvaessa.

Rakentamisen edetessä alueelle tulee uimahalli, liikuntapuisto ja muita vapaa-ajanviettopaikkoja, jotka houkuttelevat kävijöitä muistakin kaupunginosista.

Pärlanissa leikitään jo täyttä päätä. Kuva: Kimmo Brandt

Kattavat julkiset palvelut

Jätkäsaareen rakennetaan useita päiväkoteja sekä kaksi korttelitaloa, joissa on päiväkoti ja peruskoulun ensimmäiset luokat koulun valmistumiseen saakka. 

Jätkäsaaren peruskoulu valmistuu elokuussa 2019 liikuntapuiston ja Bunkkerin läheisyyteen. Päiväkodit Jaala, Saukko ja ruotsinkielinen Pärlän ovat jo aloittaneet toimintansa. Päiväkoti Jätkäsaari valmistuu elokuussa 2017. Päiväkotien lopullinen määrä ja aikataulu määritellään väestöennusteen perusteella.

Alueelle rakennetaan myös kaksi korttelitaloa, joista ensimmäinen valmistuu 2017. Talossa toimivat sekä päiväkoti että peruskoulun luokat 1-2 koulun valmistumiseen saakka. Toista korttelitaloa kaavaillaan Melkinlaiturin alueelle.  

Bunkkerin ympäristöön tulevien liikuntapalveluiden lisäksi alueelle on suunniteltu lähipalveluiden keskittymä.

Ympärivuorokautiset postipalvelut löytyvät Jätkäsaaresta Verkkokauppa.comin yhteydestä.

Palvelujen rakentamisen aikataulut tarkentuvat koko kaupunginosan rakentamisen edetessä.

Liikunta ja harrastukset

  • Bunkkeriin tulee uimahalli ja muita liikuntatiloja. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Jätkäsaareen tulee lukuisia mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa. Alueen halki kulkeva Hyväntoivonpuisto ja merenrannat sopivat loistavasti ulkoiluun ja vapaa-ajanviettoon.

Hyväntoivonpuisto on paitsi virkistyalue, myös vehreä kevyen liikenteen väylä. Puisto on yhtä leveä kuin Esplanadin puisto, mutta kaksi ja puoli kertaa pidempi. Puisto toteutetaan vaiheittain.

Lue lisää puistosta:
Hyväntoivonpuisto on maisemallisesti rauhallinen virkistysalue

Bunkkeriin liikuntatilat

Bunkkeriin tulee uimahalli ja muita liikuntatiloja, kuten kiipeilyseinä, sisäpelikenttiä ja tanssisaleja. Liikuntatilat ovat myös läheisten koulujen käytössä, ja niiden arvioidaan valmistuvan vuonna 2019. Uimahallin arvioidaan valmistuvan viimeistään 2020.

Liikuntapuisto urheiluun, pelailuun ja oleiluun

Bunkkerin eteläpuolelle on suunnitteilla viiden hehtaarin liikuntapuisto. Puisto soveltuu monipuoliseen liikuntaan niin satunnaiselle harrastajalle kuin aktiiviurheilijalle. 

Liikuntapuistoon tulee 

  • täysimittaisia kenttiä
  • pienpelikenttiä
  • paikkoja harrastuksiin ja oleskeluun.

Puistossa voi pelata muun muassa lentopalloa, katukoripalloa ja tennistä sekä harrastaa moninaisia yleisurheilulajeja. Liikuntapuiston tarkempi suunnittelu on käynnissä.

Rannat kaikkien käyttöön

Helsingissä kaikkien uusien alueiden rannat säilyvät kaupunkilaisten käytössä. Hyväntoivonpuiston eteläkärkeen rakennetaan uimapaikka, ja Saukonpaaden pohjoisrannassa Ruoholahtea vastapäätä on venesatama. 

Kauppoja ja kahviloita kivijalkoihin

  • Jätkäsaaren liiketilat sijaitsevat pääasiassa pääkaduilla talojen kivijaloissa. Kuva: Antti Pulkkinen

Jätkäsaareen tarvitaan päivittäistavarakauppojen lisäksi erikoisliikkeitä, palveluyrityksiä, kahviloita ja ravintoloita. Niistä alueen asukkaat, työntekijät ja matkailijat saavat tulevaisuudessa monipuoliset palvelut.

Kaupalliset palvelut keskittyvät pääkatujen varsille kivijalkaliiketiloihin ja keskuskortteliin. Yrittäjille on tarjolla liike- ja toimistotilaa pääasiassa Tyynenmerenkadun, Välimerenkadun, Atlantinkadun ja Länsisatamankadun varsilla ratikkapysäkkien lähistöllä.

Palveluja, kauppoja ja liiketilaa tulee myös keskuskortteliin, mutta korttelin konsepti ja asemakaava ovat vielä suunnitteluvaiheessa, eikä rakennuttajia korttelille ole valittu. Keskuskorttelin rakentaminen alkaa 2020-luvulla.

Olemassa olevista liiketiloista 90 prosenttia on vuokrattu.

 

Jätkäsaaren infokeskus ja kirjasto

  • Jätkäsaaren infokeskuksessa ja kirjastossa voit lainata kirjoja ja saada tietoa alueen rakentumisesta.

Jätkäsaaren infokeskuksessa ja kirjastossa saat sekä kirjastopalveluita että tietoa alueen rakentumisesta. Voit tutustua alueen rakentamiseen ja suunnitelmiin pienoismallien, uudistuneen näyttelyn ja karttojen avulla. Kirjaston aineisto painottuu lasten kirjallisuuteen, mutta myös aikuisille on oma valikoimansa. Kirjastossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi satutunteja lapsille.

Tilassa on verholla suljettava auditorio, jossa voidaan pitää esityksiä ja luentoja yli 50 hengelle.

Aukioloajat ja yhteystiedot
ma 9-20
ti-to 9-18
pe 9-16
la 9-16 (5.8.2017 kiinni)

Tyynenmerenkatu 1
jatkasaaren_kirjasto(at)hel.fi, puh. 09 310 85815
Kirjasto Facebookissa

Huutokonttorin historiaa

Infokeskus ja kirjasto sijaitsevat Huutokonttorissa. Nimi juontaa juurensa aikaan, jolloin satamatyöläiset tulivat aamuisin ilmoittautumaan laivalastien purkutöihin. Huutokonttorilla miehet huudettiin töihin päivittäisen tarpeen mukaan. Alkuperäinen arkkitehti Gunnar Taucherin suunnittelema kaksikerroksinen rakennus valmistui vuonna 1937. Kolmikerroksinen laajennusosa valmistui 1955.