Uudistuvan Pasilan keskus on Keski-Pasila, joka yhdistää Pasilan itäiset ja läntiset osat toisiinsa. Keski-Pasilan kolme suurinta ja ensimmäisenä toteutettavaa aluetta ovat keskustakorttelin asemakaava-alueelle rakentuva Tripla-keskus, Ratapihakorttelit ja tornialue. Keski-Pasilasta kasvaa Helsingin toinen keskusta, joka on elävä ympäri vuorokauden ja joka tarjoaa monipuolisia palveluita laajalle vyöhykkeelle.

Pasilaa suunnitellaan ja rakennetaan pitkälle tulevaisuuteen

Keski-Pasilaan tulee myös korkeaa rakentamista. Keski-Pasilassa työskentelee sen valmistuessa yli 13 000 ihmistä ja siellä on lähes 7 000 asukasta. Tapahtumissa vierailee vuosittain miljoonia kävijöitä. Keski-Pasilassa Triplan alueella on myös Suomen vilkkaimmaksi asemaksi kasvava Pasilan asema, joka palvelee sekä Keski-Pasilaa, Itä- ja Länsi-Pasilaa että Konepajan aluetta.

Pasilan uudistuminen on alkanut Konepajan alueella ja Ilmalassa sekä Keski-Pasilassa, jossa rakennetaan Tripla-keskusta Pasilan aseman ympärille. Triplan jälkeen Keski-Pasilassa rakentuvat Ratapihakorttelit Triplan pohjoispuolelle ja tornialue Pasilansillan eteläpuolelle. Pasilan uudistuminen alkaa lähivuosina myös Postipuistossa Pohjois-Pasilassa. Aikanaan rakentaminen etenee myös Ylä-Pasilaan.

Pasilan toisen rautatieaseman Ilmalan lähiympäristöön Ilmalaan ja Pohjois-Pasilaan rakennetaan noin kolmannes Pasilan uusista toimistoista ja puolet uusista asunnoista. Asemien ympäristöistä tulee keskustamaisia, tiiviitä alueita, joissa on toimistojen lisäksi myös liiketiloja ja asumista. Etäämpänä asemista uudisrakentaminen on asuntopainotteista ja kortteleiden väljyys kasvaa.

Vuonna 2017 Pasilassa on rakenteilla toimistoja ja liiketilaa Keski-Pasilassa (Tripla), Ilmalassa ja Konepajalla. Asuntoja rakennetaan ja valmistuu Konepajan alueella ja Ilmalassa.
 

Pasilan osa-alueet.

 

Pasilan rakentamisen vaiheita

• 2013 Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittajaksi YIT Tripla-ehdotuksellaan, Konepajan luoteisosan rakentaminen jatkuu.
• 2014 Sponda rakennuttaa Ilmalaan toimitilaa Swecon käyttöön, Keski-Pasilassa aloitetaan läntisen lisäraiteen, , metron työtunnelin, uuden Pasilansillan ja Pasilankadun rakentaminen.
• 2015 Pasilan keskustakorttelin asemakaava lainvoimaiseksi, Tripla-keskuksen rakentaminen alkaa, uuden Veturitien rakentaminen alkaa ja Pasilankadulle tulevat tilapäiset järjestelyt,..
• 2016 HSY & Hartela pääkonttorin rakentaminen alkaa Ilmalassa, Teollisuuskadun ja läntisen lisäraiteen rakentaminen alkavat Keski-Pasilassa, Pohjois-Pasilassa Pohjoisesta postipuistosta käynnistyy yksi Helsingin suurimmista asuntojen tontinluovutuskilpailuista
• 2017 Helsinki High-rise kilpailu käynnistyy, Pohjoisen postipuiston kilpailu ratkeaa, Ratapihakortteleiden asemakaava lainvoimaiseksi, Pasilan asema puretaan ja väliaikainen asema käyttöön, Veturitien tunnelin ja Pasilansillan joukkoliikenneterminaalin rakentaminen alkavat, Teollisuuskatu siltoineen Konepajalla valmistuu, Fredriksbergin toimistotalon rakentaminen ja Konepajan puiston rakentaminen Konepajalla alkaa
• 2018 Pohjoisen postipuiston asemakaava lainvoimaiseksi ja alueen katurakentaminen alkaa. Keski-Pasilan asuntorakentaminen käynnistyy, Ratapihakortteleiden esirakentaminen ja katurakentaminen alkavat.  Ilmalantorin rakentaminen alkaa, Helsinki High-rise kilpailu ratkeaa
• 2019 Mall of Tripla, Pasilan asema ja Tripla-parkki valmistuvat, Keski-Pasilan pääkatuverkko, joukkoliikenneterminaali ja läntinen lisäraide käyttöön, Ilmalassa rakennetaan Ilmalantoria ja raitiolinja 9 reitin katuja. Pohjoisen postipuiston asuntorakentaminen alkaa.
• 2020 Triplan hotellit, toimistot ja asunnot valmistuvat vaiheittain vuoden aikana.
• 2021 Raitiolinja 9 liikennöi Ilmalaan. Keski-Pasilan tornialueen rakentaminen alkaa, Veturitien siltaa ratojen yli rakennetaan.
 

Päivitetty 12.9.2017