Vuosaari

Merellistä Helsinkiä upeimmillaan on Vuosaari, joka on myös vuoden kaupunginosa 2017. Vuosaaressa asutaan meren, laajojen virkistysalueiden ja monipuolisten palveluiden äärellä. Aurinkolahti on helsinkiläisten oma Riviera.

Vuosaari on jo 20 vuoden ajan ollut yksi Helsingin asuntorakentamisen painopistealueista. Väkilukunsa perusteella se olisi Suomen 30. suurin kunta. Vuosaaren vahvuuksia ovat viihtyisät ja monipuoliset asuinympäristöt kaupunkimaisesta kerrostaloasumisesta luonnonläheiseen omakotitalomiljööseen.

Vuosaaren satama muodostaa yhden Euroopan moderneimmista logistiikkakeskuksista ja Suomen ulkomaankaupan pääväylän. Vuosaari on kansainvälisestikin hieno esimerkki elinvoimaisesta ja monikulttuurisesta kaupunginosasta.

Kaupallinen selvitys Vuosaaren elinkeinotoiminnan mahdollisuuksista on valmistunut vuoden 2018 loppupuolella. Paikalliset yrittäjät ovat osallistuneet sen työstämiseen. Tutustu Vuosaaren toimitilaselvitykseen.

Vuosaaressa tapahtuu 2018–2019

• Vuosaaren keskustaa täydennetään, tärkeänä tavoitteena on kaupunkimainen kävelykeskusta. Ensimmäisenä valmistellaan Aromikujan asemakaava metron eteläpuolella.
• Vuosaaren keskustan tuntumassa Aurinkolahdessa on rakenteilla Kahvikorttelin kolmas suurkortteli.

Vuosaaren keskustaa täydennetään

Vuosaaren käveltävä keskusta-alue laajenee Vuosaaren metroaseman ympäristöstä Aurinkolahden itäisiin ja kaakkoisiin osiin. Keskustaan saadaan lisää asuntoja, palveluja ja liiketilaa. Uusien kortteleiden väliin tulee hyvät ja suorat jalankulkuyhteydet Uutelan kanavalta asti.

Tiivistä Vuosaaren keskustaa ryhdytään rakentamaan Vuosaaren kauppakeskuksen Columbuksen naapuriin, rakentamattomalle alueelle Aromikujan ympäristöön. Aromikujalle Vuotien varteen on suunnitteilla korkeaa rakentamista – korkeimmassa tornissa on kerroksia 31. Tornitaloja rakennetaan Vuotien varteen kuusi, ja mittakaavaa pehmentämään on suunniteltu matalampia, 3–8-kerroksisia taloja pääosin Bertha Pauligin kadun varrelle.

Keskeisiä alueita kehitetään muutoinkin. Vuosaaren lukio on saamassa kokonaan uuden rakennuksen metron vierestä. Tavoitteena on, että uutta lukiota päästäisiin rakentamaan jo 2019, jolloin uusi lukio valmistuisi vuonna 2021. Se on tarkoitus rakentaa muuntojoustavaksi, jolloin myös vapaa-ajan käyttöä on mahdollista laajentaa. Tarkoitus on, että Vuosaaren lukiossa voi jatkossa opiskella 900 nuorta, kun nykyisellään lukumäärä on 500. Keskeisellä paikalla sijaitsevasta lukiosta, kuten koko uudesta keskustasta, tulee luonteva kohtaamis- ja kokoontumispaikka asukkaille.

Vuosaaren keskustan tuntumassa Aurinkolahdessa rakennetaan Kahvikorttelia. Kahvikorttelista on tulossa Aurinkolahden kolmas kohokohta rannan ja kanavan lisäksi. Kahvikorttelissa ollaan meren ja metron välissä eli Aurinkolahden parhaat puolet ovat kävelymatkan päässä. Kahvikorttelin tunnelma on kaupunkimainen, asuinalue on moderni sovellus perinteisestä umpikorttelista. Kahvikorttelin rakentaminen jatkuu vielä joitakin vuosia. YIT rakentaa Kahvikortteliin vapaarahoitteisia omistus- ja vuokra-asuntoja.

Monipuoliset virkistysalueet

Vuosaaressa on kahdeksan venesatamaa ja useita uimarantoja. Vuosaaren liikunta- ja ulkoilupaikkoja ovat myös esimerkiksi golfkenttä, Aurinkolahden 600 metriä pitkä uimaranta sekä liikuntapuisto, jossa on harjoitusjäähalli.

Vuosaaressa on mahdollisuus ulkoilla myös vaihtelevissa ranta- ja harjumaisemissa.

Päivitetty 21.11.2019

Yhteystiedot

Projektinjohtaja Leena Pasonen
Helsingin kaupunginkanslia
Puh. 09 310 36104
Sähköposti: etunimi.sukunimi@hel.fi