Yritykset ja kaupunki tuovat Fiksuun Kalasatamaan omia kehityshankkeitaan. Kalasataman nopeiden kokeilujen ohjelma jakaa pieniä tukisummia yrityksille ja yhteisöille tuotekehitykseen sekä ketteriin kokeiluihin. Tällä tavalla hyviä ideoita saadaan nopeasti testattua aidossa ympäristössä.

Kalasatama on Helsingin uusista alueista se, jossa kokeillaan Fiksu Kalasatama -hankkeen alla uudenlaisia älykkään kaupungin toimintoja. Kaupunki ja yritykset tuovat omia kokeilujaan Kalasatamaan kehitettäväksi yhdessä asukkaiden kanssa. Kalasatamassa testataan myös erilaisia fiksun arjen palveluita, kuten yhteiskäyttötiloja tai kodin sähkölaitteiden etäohjauspalvelua ja monia muita.

Fiksu Kalasatama

Helsinki aloitti syksyllä 2013 Fiksu Kalasatama -hankkeen, jossa tavoitteena on tehdä Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Helsingin Smart City -kaupunginosa. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Tavoitteena on luoda niin resurssiviisas kaupunginosa, että se säästää asukkaille tunnin omaa aikaa päivässä. Samalla syntyy uusia kaupunkipalveluita ja innovaatioita sekä mahdollistetaan uutta liiketoimintaa. ICT-teknologia sekä avoin data tukevat palveluiden syntymistä.

Matalan kynnyksen kokeilualue

Kalasatamassa fiksun kaupungin lähtökohtana on arjen sujuvuus. Hankkeissa painotetaan palvelumuotoilua, käyttäjälähtöisyyttä sekä kaupunkilaiset osallistavaa yhteissuunnittelua. Kalasatamassa toimii Living Lab, joka koostuu itse alueesta, siellä toimivista yhteistyöverkostoista sekä yhteiskehitystilasta. 

Energiaa älykkäästi ja säästäen

Kalasatamassa testataan tulevaisuuden älykkäitä energiaratkaisuja. Uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa yhdistämällä syntyy kestävän kehityksen mukainen, vähäpäästöinen energiajärjestelmä palveluineen. Alueelle tuleva älykäs sähköverkko on mallina sovellettavaksi myös muualle.

Kalasatamaan suunniteltuun älykkääseen sähköverkkoon sisältyvät muun muassa:

  • paikallinen uusiutuva sähköntuotanto, kuten tuuli- ja aurinkovoima,
  • sähköautoilua tukeva infrastruktuuri,
  • sähkön varastointi,
  • kotien ja liikerakennusten energiatehokas kiinteistöautomaatio.

Älykkäät järjestelmät helpottavat energiansäästöä ja paikallisen tuulivoiman ja aurinkosähkön hyödyntämistä.

Uusien palvelujen avulla sähköä voi käyttää ympäristöystävällisesti. Sähkön käyttöä voi välttää esimerkiksi pörssisähkön hintapiikkien aikaan. Älykäs sähköverkko luo uudenlaisen, edistyksellisen markkinapaikan myös pienasiakkaille.

Sähköverkon rakentajat ja yhteistyökumppanit

Uudet energiapalvelut rakennetaan helppokäyttöisiksi. Kalasataman sähköverkon rakentaa Helsingin Energia -konserniin kuuluva Helen Sähköverkko Oy. Kehityshankkeessa ovat mukana Helen, ABB ja Fingrid. 

Päivitetty 5.11.2020