Keväällä 2021 päättynyt Fiksu Kalasatama -hanke kokosi kaupungin toimijat, yrityksiä ja asukkaita kehittämään Kalasatamasta Helsingin älykästä kaupunginosaa. Se tarjosi yrityksille aidon ympäristön ideoiden testaamiseen sekä asukkaille mahdollisuuden osallistua ratkaisujen kehittämiseen.

Fiksu Kalasatama

Forum Virium Helsinki aloitti vuonna  2013 Fiksu Kalasatama -hankkeen, jossa tavoitteena oli tehdä Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Helsingin Smart City -kaupunginosa. Aluetta kehittiin, ja kehitetään edelleen, joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Tavoitteena oli luoda niin resurssiviisas kaupunginosa, että se säästää asukkaille tunnin omaa aikaa päivässä. Samalla syntyisi uusia kaupunkipalveluita ja innovaatioita sekä mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle. ICT-teknologia sekä avoin data tukivat palveluiden syntymistä.

Hankkeen aikana kokeiltiin ja kehitettiin useita erilaisia palveluita. Osa kokeilluista ratkaisuista on nykyisin kalasatamalaisten arkipäivää. Fiksu Kalasataman työtä jatkaa muun muassa B.Green -hanke, jossa kehitetään vihreää infrastruktuuria. Alueella on kokeiltu esimerkiksi viheralueiden suunnittelua asukkaiden kanssa lisätyn todellisuuden avulla sekä kartoitettu puustoa droneilla.

Nyt samankaltaista kehitystyötä laajennetaan. Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hankkeessa työtä tehdään Kalasataman ja Jätkäsaaren fiksujen kaupunginosien lisäksi jo rakennetuilla alueilla Malmilla, Malminkartano-Kannelmäessä, Pasilassa ja Mellunmäessä.

Matalan kynnyksen kokeilualue

Fiksu Kalasatama -hankkeen lähtökohtana oli arjen sujuvuus. Kokeiluissa painotettiin palvelumuotoilua, käyttäjälähtöisyyttä sekä kaupunkilaiset osallistavaa yhteissuunnittelua. Kalasatama toimii tulevaisuudessakin yhtenä Helsingin kaupunkilaboratorioista, joka koostuu itse alueesta, siellä toimivista yhteistyöverkostoista sekä Kalasatama Urban Lab-yhteiskehitystilasta. Niinpä myös jatkossa Kalasataman kaduilla voi nähdä alueen ratkaisuihin tutustuvia asiantuntijoita Smart City -oppaiden kanssa ihmettelemässä rakentuvaa kaupunginosaa. 

Majakan puheenjohtaja Jari Ojala kertoo asukkaan näkökulmasta, millaista on olla mukana kokeiluissa:

Päivitetty 4.1.2022