Merenlahtien ympäröimä Hakaniemi on särmikäs edelleen kehittyvä kaupan, työssäkäynnin, kulttuurin ja asumisen alue, jonka sydän sykkii Hakaniemen torilla ja vanhassa kauppahallissa.

Hakaniementorin monumentaalinen mittakaava ja ympäröivä rakennuskanta muodostavat Helsingin yhden tunnetuimmista julkisista tiloista. Erityisiä maamerkkejä torin ympäristössä ovat Ympyrätalo ja Hakaniemen kauppahalli.

Tori ja kauppahalli koetaan edelleen kaupunkilaisten omiksi paikoiksi, joihin tullaan kauempaakin ostoksille ja kahville. Ruoka eri muodoissa on yksi alueen identiteetin keskeisimpiä elementtejä. Tori- ja hallikaupan lisäksi alueella on paljon kivijalkaravintoloita, kahviloita sekä etnisiä kauppoja. Työpaikat ja asuminen yhdessä mahdollistavat alueen elävän kivijalkamaailman, jossa erikoisliikkeet, kahvilat ja ravintolat menestyvät.

Merellisyys on ollut ja on edelleen keskeinen osa Hakaniemen identiteettiä. Torilta avautuvat näkymät kohti Siltavuorensalmea ja Hakaniemenrannasta löytyy myös ravintolalaivoja.

Hakaniemeä kehitetään yhdessä

Hakaniemen alueen kehitykseen osallistuu paljon toimijoita, jotka omistavat alueella kiinteistöjä, rakennuttavat tai rakentavat siellä ja kehittävät liiketoimintaa. Lähivuosina alueen kehitykseen osallistuvat muun muassa Helsingin kaupunki, Antilooppi, YLVA (Helsingin yliopiston Ylioppilaskunnan Varainhallinta), HKL, Senaatti, alueen pienyrittäjät ja asukkaat sekä lukuisat muut yksityiset ja julkiset toimijat.

Karttagrafiikka Hakaniemen uudistuksista

Hakaniemen kaupunkirakenteellinen asema muuttuu ratkaisevasti, kun Kalastaman ja Pasilan alueet valmistuvat. Keskustan painopiste muuttuu pohjoisemmaksi ja liikekeskustan alue laajenee pohjoiseen. Uudet siltayhteydet ja kaupunkirakenteen tiivistäminen muuttavat Hakaniemen asemaa. Kruunusillat-pikaraitiotie Nihdin suunnasta ja Pisararata mahdollistavat Hakaniemen aseman keskeisenä osana Helsingin keskusta-aluetta.

Päivitetty 16.11.2020

Uutiset

13.5.2020

Hakaniemessä tehdään pohjatutkimuksia maalla ja merellä

Hakaniemen ranta-ja merialueella tehdään pohjatutkimuksia kesä-elokuussa. Tutkimukset liittyvät...

9.4.2020

Hakaniemenrannan uusi asemakaava hyväksyttiin

Hakaniemenrannan asemakaavan muutos koskee alueita Hakaniemenrannassa ja Siltavuorenrannassa,...

25.2.2020

Metron sisäänkäyntiä selkiytetty Lyyra-työmaan läheisyydessä

Työmaa-aitaa siirrettiin hiukan, jotta metron sisäänkäynti selkeytyisi. Lisäksi hankkeessa...