Helsingin Hakaniemen alue kehittyy voimakkaasti 2020-luvulla. Maamerkkirakennukset ja historialliset miljööt saavat rinnalleen modernit tilat, palvelut ja ravintolakulttuurin.

Hakaniemenranta

Hakaniemenrantaan rakennetaan asuinkortteleita, hotelli, toimitiloja ja julkista rantaa. Esirakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2024.

Keskeisimpiä tavoitteita on mahdollistaa Siltavuorensalmen molemmin puolin uutta julkista rantaa. Alueen virkistysalueita laajennetaan ja meren läheisyyttä korostetaan. Siltavuorensalmen rantavyöhykkeestä (Signe Branderin terassi, Merihaanpuisto, Kirjanpuisto ja Pohjoisrannan Kotisatama) muodostuu uutta tilaa rannassa oleiluun sekä kivijalkaliiketilaa alueen palveluille.

Uusia asuntoja Hakaniemenrantaan sekä Sörnäisten rantatien ja meren väliin rakennetaan kaupunkisuunnittelun mukaan noin 3 500 asukkaalle. 

Visualisointi Hakaniemenrannan uusista kortteleista.

Hotellihanke on osa Hakaniemenrannan uudistusta

Jos Hakaniemen uusi hotelli toteutuu arkkitehtuurikilpailun voittajatyön idean mukaisena, Hakaniementorilta pääsee kulkemaan hotellirakennuksen läpi rantaan. Hotellin terassin on myös tarkoitus laskeutua portaittain veden äärelle. Hotelli loisi näin uudenlaista kaupunkitilaa.

Visualisointi hotellista. Snøhetta

Hakaniementori ja kauppahalli

Legendaarinen Hakaniemen kauppahalli palaa loistoonsa, kun remontti valmistuu syksyllä 2022. Siihen asti kauppiaat jatkavat asukkaiden ja vierailijoiden palvelemista väliaikaisessa paviljonkihallissa Hakaniemen torilla.

Remontin valmistuttua kauppiaat palaavat aitoon ja alkuperäiseen halliin ja väliaikainen halli puretaan toritoiminnan tieltä pois. Torin perusparannuksen on tarkoitus alkaa vuonna 2023. Samaan aikaan rakennetaan myös torin alle sijoittuvaa pysäköintilaitosta.

Siltasaarenportti eli Lyyra-hanke

Kaupungin virastojen muutettua Kalasatamaan Siltasaarenportti vapautui uudelle tieteen ja talouden yhteiselle Lyyra-korttelille.

Vanhojen virastotalojen tilalle rakennetaan hotelli, toimistotiloja sekä kansainvälisille tutkijoille suunnattu asuintalo. YLVAn Tieteen ja talouden kortteli LYYRAn (Siltasaarenkatu 13 / Toinen Linja 7) kokonaislaajuus on 20 800 krs-m². Uudet rakennukset valmistuvat vuodenvaihteessa 2023-2024.

Lisätietoa hankkeesta: www.lyyra.fi

Haapaniemenkatu 4

Sörnäisten Vilhonvuoreen Haapaniemenkadun varteen suunnitellaan pääosin kahdeksankerroksista liike- ja asuinkerrostaloa. Tontin läpi mahdollistetaan julkinen kävelyn yhteys.

Tontilla on aiemmin sijainnut 1970-luvulla rakennettu valtion virastotalo, joka purettiin vuonna 2017. Asemakaavan muutos pohjautuu Senaatti-kiinteistöjen, Suomen Arkkitehtiliiton ja Helsingin kaupungin yhteistyössä järjestämän suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Rakentaminen tontilla voidaan aloittaa arviolta vuoden 2022 aikana.

Visualisointi uudesta rakennuksesta osoitteessa Haapaniemenkatu 4.

Päivitetty 29.4.2022