Helsingin Hakaniemen alue kehittyy voimakkaasti 2020-luvulla. Maamerkkirakennukset ja historialliset miljööt saavat rinnalleen modernit tilat, palvelut ja ravintolakulttuurin.

Hakaniemenranta

Hakaniemenrantaan rakennetaan asuinkortteleita, hotelli, toimitiloja ja julkista rantaa. Rakentaminen alkaa vuonna 2024.

Keskeisimpiä tavoitteita on mahdollistaa Siltavuorensalmen molemmin puolin uutta julkista rantaa. Alueen virkistysalueita laajennetaan ja meren läheisyyttä korostetaan. Siltavuorensalmen rantavyöhykkeestä (Signe Branderin terassi, Merihaanpuisto ja Kirjanpuisto) muodostuu uutta tilaa rannassa oleiluun sekä kivijalkaliiketilaa alueen palveluille.

Uusia asukkaita Hakaniemenrantaan ja Sörnäisten rantatien ja meren väliin mahtuu kaupunkisuunnittelun mukaan noin 3 500. Asemakaavoitus on kuitenkin vielä kesken.

Visualisointi Hakaniemenrannan uusista kortteleista.

Hotellihanke on osa Hakaniemenrannan uudistusta

Jos Hakaniemen uusi hotelli toteutuu arkkitehtuurikilpailun voittajatyön idean mukaisena, Hakaniementorilta pääsee kulkemaan hotellirakennuksen läpi rantaan. Hotellin terassin on myös tarkoitus laskeutua portaittain veden äärelle. Hotelli loisi näin uudenlaista kaupunkitilaa kaikille kaupunkilaisille.

Visualisointi hotellista. Snøhetta

Sörnäistenranta

Sörnäistenrantaan ja Suvilahteen rakennetaan uusia asuinkortteleita samalla kun Sörnäisten rantatie linjataan uudelleen ja Hakaniemeä ja Merihakaa tiivistetään. Suunnitellut korttelit muodostavat kokonaisuuden Sörnäisten rantatien varteen. Korttelit suojaavat Suvilahden rantaa Rantatien melulta ja muodostavat Suvilahden vesialueesta rakennusten ympäröimän vesialueen. Rantaan muodostuu suojaisa kävelykatu. Uusien kortteleiden ja Merihaan nivelkohtaan muodostuu uusi merelle avautuva puisto lähivirkistykseen. Korttelien perusrakenne on sidoksissa Kalasataman raitiotielinjaukseen.

Hakaniementori ja kauppahalli

Legendaarinen Hakaniemen kauppahalli palaa loistoonsa, kun kolme vuotta kestävä remontti valmistuu vuonna 2021. Siihen asti kauppiaat ovat jatkaneet asukkaiden ja vierailijoiden palvelemista väliaikaisessa paviljonkihallissa Hakaniemen torilla.

Remontin valmistuttua kauppiaat palaavat aitoon ja alkuperäiseen halliin ja väliaikainen halli puretaan toritoiminnan tieltä pois.

Siltasaarenportti

Kaupungin virastojen muuttaessa Kalasatamaan Siltasaarenportti vapautuu uudelle tieteen ja talouden yhteiselle Lyyra-korttelille.

Vanhat virastotalot puretaan ja tilalle rakennetaan hotelli, toimistotiloja sekä kansainvälisille tutkijoille suunnattu asuintalo. YLVAn Tieteen ja talouden kortteli LYYRAn (Siltasaarenkatu 13 / Toinen Linja 7) kokonaislaajuus on 20 800 krs-m².

Lisätietoa hankkeesta: www.lyyra.fi

Siltasaari 10

Kiinteistöyhtiö Antilooppi on aloittanut merkittävät rakennustyöt Hakaniemessä Siltasaarenkatu 6:ssa sijaitsevan talon purkutöillä. Uudesta rakennuksesta ja sen vieressä osoitteessa Siltasaarenkatu 8-10 sijaitsevasta Elannon talosta saneerataan Siltasaari 10 – tyylikäs uusi kokonaisuus toimisto- ja työtiloja, ravintoloita, kahviloita ja liiketiloja. Hanke valmistuu vuoden 2021 lopussa.

Antilooppi omistaa Hakaniemessä myös Ympyrätalon ja suunnittelee Hakaniemen torin alle maanalaista pysäköintiä.

Lisää tietoa kohteesta: www.siltasaari10.fi

Taideyliopisto

Vanhan myllyn tontille Sörnäisten rantatien varteen rakennetaan uusi Taideyliopisto.

Visualisointi Taideyliopiston uudesta rakennuksesta.

Haapaniemenkatu 4

Sörnäisten Vilhonvuoreen Haapaniemenkadun varteen suunnitellaan pääosin kahdeksankerroksista liike- ja asuinkerrostaloa. Tontin läpi mahdollistetaan julkinen kävelyn yhteys. Tavoitteena on, että kaavoitus käynnistyy vuoden 2020 alussa ja asemakaavan ehdotus esitellään lautakunnalle syksyllä 2020.

Tontilla on aiemmin sijainnut 1970-luvulla rakennettu valtion virastotalo, joka purettiin vuonna 2017. Asemakaavan muutos pohjautuu Senaatti-kiinteistöjen, Suomen Arkkitehtiliiton ja Helsingin kaupungin yhteistyössä järjestämän suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Rakentaminen tontilla voidaan aloittaa arviolta vuoden 2021 aikana alueen kaavoituksen valmistuttua.

Visualisointi uudesta rakennuksesta osoitteessa Haapaniemenkatu 4.

Päivitetty 29.1.2020