Jätkäsaaressa asutaan kantakaupungissa, johon kuuluvat tiiviit ja suojaisat umpikorttelit sekä kahvilat, ravintolat ja kivijalkaliikkeet. Palvelut ovat kävelyetäisyydellä, ja ratikan kyydissä pääsee kätevästi moneen suuntaan. Jätkäsaaren monipuolisesta asuntokannasta jokainen löytää sopivan kodin.

Millaista Jätkäsaaressa on asua?

Jätkäsaari on urbaani, merellinen kaupunginosa. Tiivis rakentaminen, suojaisat umpikorttelit, kivijalkaliikkeet ja ratikat tuovat Jätkäsaareen kantakaupungin ilmeen. Sataman jälkiä ei häivytetä rakentamisen tieltä, vaan tavarasataman karheus ja avomeri ovat läsnä uudessa kaupunkikuvassa.

Jätkäsaaressa palvelut ovat lähellä. Rakentamisen edetessä niin julkiset kuin kaupallisetkin palvelut lisääntyvät. Jätkäsaaren keskellä mutkitteleva Hyväntoivonpuisto, liikuntapuisto ja tulevaisuudessa myös uimahalli tulevat tarjoamaan virkistystä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Pyöräily- ja kävelyreittien verkosto on kattava ja paranee koko ajan. Kevyen liikenteen pääreitti kulkee Hyväntoivonpuistossa.

Millaisia asuntoja ja taloja Jätkäsaareen tulee?

Jätkäsaaren asuntovalikoima on monipuolinen. Helsingin asumisen ja maankäytön toteutumisohjelman mukaisesti alueelle rakennetaan omistusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja hintasäädeltyjä Hitas-asuntoja sekä asuntoja opiskelijoille ja senioreille. Lisäksi Jätkäsaaressa on useita ryhmärakentamishankkeita, joissa on erilaisia asumismalleja ja -konsepteja.

Alueen arkkitehtuurissa on moderni ja kokeileva ote, joka näkyy esimerkiksi pariisilaistyylisessä kattotason rakentamisessa ja värien käytössä. Talojen kerrosluku pienenee meren rantaa kohti mentäessä. Rannan läheisyyteen rakennetaan toisissaan kiinni olevia townhouse-kaupunkipientaloja, pienkerrostaloja ja rivitaloja.

Jätkäsaaren jätteet menevät Rööriin

Jätkäsaaressa jätteet kerätään putkikuljetusjärjestelmä Röörin avulla. Asukkaat vievät lajitellut jätteensä taloyhtiön keräyspisteeseen, josta ne imeytyvät järjestelmän uumeniin. Halkaisijaltaan noin puolimetrinen putki kiertää katuverkostossa ja kuljettaa roskat runkoputken kautta keräysasemalle Hyväntoivonpuiston alle.

Rööri vähentää huoltoliikennettä merkittävästi: päästöt pienenevät ja turvallisuus lisääntyy. Koska perinteisiä jätesäiliöitä ei tarvita, myös hajuhaitat katoavat. Lisäksi järjestelmän käyttökustannukset ovat alhaisemmat kuin perinteisessä jätehuollossa.

Rööri-järjestelmässä aloitettiin myös muovinkeräys loppuvuonna 2018.

Jätteen putkikeräysjärjestelmästä vastaa Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy eli Jätkäsaaren Rööri.

Julkinen taide luo viihtyisyyttä

Jätkäsaareen tulee julkista taidetta. Katukuvassa on jo nyt useita teoksia, kuten Länsilinkin silta, puhelinkoppiin tehty Paluu tulevaisuuteen ja Jätkäsaarenlaiturin Horisontti.

Jätkäsaaren julkiseen taiteeseen sovelletaan niin sanottua prosenttirahaperiaatetta. Se tarkoittaa, että kaupungin omien julkisten rakennushankkeiden määrärahoista käytetään noin yksi prosentti taidehankintoihin. Periaatetta on noudatettu Helsingissä 1990-luvun alusta lähtien.

Taiteilijoilta tilataan pääsääntöisesti uusia, sijoituspaikkaan suunniteltuja teoksia. Yleensä prosenttirahateokset hankitaan rakennusten sisä- tai ulkotiloihin, mutta niitä toteutetaan myös puisto- ja katurakentamisen yhteydessä.

Lue lisää aiheesta:

Jätkäsaaren asuntoja rakennuttajlta

Jätkäsaaren myytävänä olevat asunnot

Päivitetty 9.4.2020