Jätkäsaaressa on tulevaisuudessa monipuoliset julkiset ja yksityiset palvelut. Peruskoulu valmistui lukuvuodeksi 2019-2020, ja nykyisten viiden päiväkodin seuraksi rakennetaan uusia asukasmäärän kasvaessa. Myös kaupalliset palvelut lisääntyvät vähitellen. Rakentamisen edetessä alueelle tulee liikuntapuisto, josta jo ensimmäinen kenttä on käytössä, uimahalli ja muita vapaa-ajanviettopaikkoja.

Kattavat julkiset palvelut

Jätkäsaaren peruskoulu valmistui elokuussa 2019 liikuntapuiston ja Bunkkerin läheisyyteen. Päiväkodit Jaala, Saukko, Jätkäsaari ja ruotsinkielinen Pärlän ovat myös jo aloittaneet toimintansa. Päiväkotien lopullinen määrä ja aikataulu määritellään väestöennusteen perusteella.

Alueelle rakennetaan myös kaksi korttelitaloa, joista ensimmäinen on valmistunut. Talossa toimivat sekä päiväkoti että peruskoulun luokat 1-2 koulun valmistumiseen saakka. Toista korttelitaloa kaavaillaan Melkinlaiturin alueelle.

Bunkkerin ympäristöön tulevien liikuntapalveluiden lisäksi alueelle on suunniteltu lähipalveluiden keskittymä.

Ympärivuorokautiset postipalvelut löytyvät Jätkäsaaresta Verkkokauppa.comin yhteydestä.

Palvelujen rakentamisen aikataulut tarkentuvat koko kaupunginosan rakentamisen edetessä.

Liikunta ja harrastukset

Jätkäsaareen tulee lukuisia mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa. Alueen halki kulkeva Hyväntoivonpuisto ja kaikille avoimet merenrannat sopivat loistavasti ulkoiluun ja vapaa-ajanviettoon.

Hyväntoivonpuisto on paitsi virkistysalue, myös vehreä kevyen liikenteen väylä. Puisto on yhtä leveä kuin Esplanadin puisto, mutta kaksi ja puoli kertaa pidempi, noin kilometrin mittainen. Puisto toteutetaan vaiheittain. Hyväntoivonpuiston eteläkärkeen on lisäksi tulossa uimapaikka ja lähiliikuntalaitteita.

Rannat ovat Jätkäsaaressa kaupunkilaisten käytössä. Saukonpaaden pohjoisrannassa Ruoholahtea vastapäätä on venesatama. Alueelle suunnitellaan myös purjevenesatamaa ja paikkoja moottoriveneille.

Bunkkerin liikuntatilat

Bunkkeriin tulee uimahalli ja muita liikuntatiloja. Uimahalli avautuu ensimmäiseen kerrokseen. Muut liikuntatilat tulevat toiseen ja kolmanteen kerrokseen.

Käyttöön tulevat kahden kerroksen korkuinen liikunta- ja palloiluhalli, kiipeilyseinä, kuntosali, tanssi- ja voimistelusaleja sekä vapaan harjoittelun parvi. Lisäksi Bunkkeriin tulee noin 200 metrin juoksurata. Liikuntatilojen kokonaispinta-ala tulee olemaan 13 000 neliötä, joista uimahallin osuus on noin 5 000 neliötä. Uimahalliin tulee uima-altaita moniin eri käyttötarpeisiin kilpauinnista hydrobiciin.

Myös koululaiset tulevat käyttämään Bunkkerin liikuntatiloja. Bunkkerin valmistumiseen asti koululaisten liikuntatuntikäytössä on koulun ja Bunkkerin läheisyydessä väliaikainen liikuntahalli.

 

Liikuntapuisto urheiluun, pelailuun ja oleiluun

Bunkkerin eteläpuolelle on rakenteilla viiden hehtaarin liikuntapuisto, jonne odotetaan satojatuhansia kävijöitä vuosittain. Puisto soveltuu monipuoliseen liikuntaan niin satunnaiselle harrastajalle kuin aktiiviurheilijalle. 

Liikuntapuistoon rakentuu kaksi täysimittaista jalkapallokenttää, pienpelikenttiä ja paikkoja harrastuksiin ja oleskeluun. Puistossa voi pelata muun muassa lentopalloa, katukoripalloa ja tennistä sekä harrastaa moninaisia yleisurheilulajeja. Talvisin toinen jalkapallokentistä jäädytetään tekojääkentäksi. Lisäksi alueella risteilevät lenkkeilyreitit, ja sinne tulee lähiliikuntapaikka.

Liikuntapuiston rakentaminen alkoi vuonna 2018 ja ensimmäinen pallokenttä sekä skeittipuisto valmistuivat syksyllä 2019. Muilta osin puisto rakennetaan länsiosasta alkaen. Toisen pallokentän rakentaminen alkaa keväällä 2020.

Lue lisää:
Liikunnallinen Jätkäsaari kehittyy

Jätkäsaaren infokeskus ja kirjasto

Jätkäsaaren infokeskuksessa ja kirjastossa saat sekä kirjastopalveluita että tietoa alueen rakentumisesta. Voit tutustua alueen rakentamiseen ja suunnitelmiin pienoismallin, näyttelyn ja karttojen avulla. Kirjaston aineisto painottuu lasten kirjallisuuteen, mutta myös aikuisille on oma valikoimansa. Kirjastossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi satutunteja lapsille.

Aukioloajat ja yhteystiedot
ma 9-20
ti-to 9-18
pe 9-16
la 9-16 (5.8.2017 kiinni)

Tyynenmerenkatu 1
jatkasaaren_kirjasto(at)hel.fi, puh. 09 310 85815
Kirjasto Facebookissa

Huutokonttorin historiaa

Infokeskus ja kirjasto sijaitsevat Huutokonttorissa. Nimi juontaa juurensa aikaan, jolloin satamatyöläiset tulivat aamuisin ilmoittautumaan laivalastien purkutöihin. Huutokonttorilla miehet huudettiin töihin päivittäisen tarpeen mukaan. Alkuperäinen arkkitehti Gunnar Taucherin suunnittelema kaksikerroksinen rakennus valmistui vuonna 1937. Kolmikerroksinen laajennusosa valmistui 1955.

Kaupalliset palvelut

Päivittäistavarakauppojen lisäksi Jätkäsaaren asukkaita, työntekijöitä ja matkailijoita palvelevat erilaiset erikoisliikkeet, palveluyritykset, kahvilat ja ravintolat. Alueen kasvaessa palveluntarjonta laajenee ja monipuolistuu entisestään.

Kaupalliset palvelut keskittyvät pääkatujen varsille kivijalkaliiketiloihin ja keskuskortteliin. Yrittäjille on tarjolla liike- ja toimistotilaa pääasiassa Tyynenmerenkadun, Välimerenkadun, Atlantinkadun ja Länsisatamankadun varsilla ratikkapysäkkien lähistöllä. 

Lisäksi alueella toimii myös Teatteri Viirus, joka on perustettu 1987. Teatteri muutti syksyllä 2017 Jätkäsaareen, vastarakennettuun teatteritaloon. Oman toimintansa ohella Viirus vuokraa tilojaan erilaisille taiteen alan toimijoille vierailuesityksiin, harjoituksiin ja muihin tapahtumiin.

Palveluja, kauppoja ja liiketilaa tulee myös keskuskortteliin, mutta korttelin konsepti ja asemakaava ovat vielä suunnitteluvaiheessa, eikä rakennuttajia korttelille ole valittu. Keskuskorttelin rakentaminen alkaa 2020-luvulla.

Olemassa olevista liiketiloista 90 prosenttia on vuokrattu.

 

Päivitetty 9.4.2020