Kalasatama sopii helppoa arkea arvostavalle. Koulu ja päiväkodit ovat lähellä. Hyvä julkinen liikenne, kuten metro, ja Rediin tulevat kattavat palvelut, kaupat, ravintolat ja viihde ovat nekin lähellä.

Kalasataman kodit rakennetaan pääosin kerrostaloihin, mutta alueella on myös kaupunkipientaloja ja tulossa on myös tornitaloja ja kelluvia asuntoja.

Millaista on asua Kalasatamassa?

Kalasatamassa asuu 2019 yli 4 000 asukasta. Taloja rakennetaan parhaillaan Itäväylän molemmin puolin ja Rediin. Kalasatamaan rakennetaan omistus-, vuokra- ja Hitas-asuntoja. Opiskelija-asuntoja ja senioriasuntoja tulee myös. Kalasataman asuntoja myyvät ja markkinoivat rakennuttajat.

Yhteispihat, joustotilat ja muut arjen ratkaisut

Kalasatamassa eivät jäteautot ajele pihoilla, sillä käytössä on alueellinen jätteiden putkikuljetusjärjestelmä. Jätteiden putkikuljetusjärjestelmästä huolehtii Kalasataman Imu Oy.

Kalasatamassa suositaan yhteispihoja. Yhteispihat ovat useamman taloyhtiön yhteisessä käytössä olevia pihoja. Paitsi yhteisiä pihoja, Kalasatamassa on myös yhteiskäyttöautoja ja niin sanottuja joustotiloja. Esimerkiksi taloyhtiö voi halutessaan vuokrata tilojaan vaikka tunniksi muille. Flexitila-palvelussa asukkaat ja muut toimijat voivat helposti löytää vapaita tiloja esimerkiksi kokoontumisiin, harrastuksiin tai lyhytaikaiseen työntekoon.

Kalasatamassa kokeillaan myös miten tekniikka voi auttaa arjessa. Erilaisissa asukkaiden ja yritysten kanssa tehtävissä kokeiluissa painotetaan palvelumuotoilua ja käyttäjälähtöisyyttä. 

 

Koti korkealla Redissä

SRV rakentaa kahdeksan tornia Redin yhteyteen pääasiassa asumiseen. Ensimmäinen asuintorni Majakka valmistuu vuonna 2019. Loput tornit valmistuvat vuoteen 2024 mennessä. Torneissa on 20–37 kerrosta ja korkein niistä on 132 metriä. Yhteensä Rediin tulee noin 1 750  asuntoa. Torneihin tulee myös asumista helpottavia palveluita, kuten aulapalvelut. 

Kelluvat asunnot

Kalasatamasta on varattu tontit kelluvien asuntojen rakentamiselle Verkkosaareen. Kyse ei ole asuntolaivoista, vaan ponttoneilla merenpohjaan kiinnitettävistä kelluvista taloista.

Varaukset ovat JMV-Research Oy:lle, Marina Housing/Bluet Oy:lle ja Mimosa Invest Oy:lle.

Kalasataman nimistö

Helsingin kaupungin nimistötoimikunta sai vuonna 2007 käsiteltäväkseen silloin vasta suunnittelun alkuvaiheessa olleen Kalasataman alueen nimistön. Kalasatama on ollut vuoden 2013 alusta lähtien virallisesti yksi Sörnäisten kaupunginosan osa-alueista.

Alueen nimistö on saanut vaikutteita muun muassa satamahistoriasta.

Kalasatamassa on elvytetty myös vanha 1800-luvulla Helsingissä noudatettu tapa antaa nimet kortteleille. Vuoden 1820 palojärjestyksestä alkanut kortteleiden nimeämisen perinne katkesi 1900-luvun alussa, kun Töölöä ja Pitkänsillan pohjoispuolta asemakaavoitettaessa ei enää nähty tarpeelliseksi nimetä kortteleita. Nyt runsas sata vuotta myöhemmin Sörnäistenniemessä haluttiin nostaa kortteleiden nimet uuteen elämään. Nimet antavat kortteleille tunnettavuutta, ja kortteleiden kiinteistöyhtiöt ja yritykset voivat käyttää korttelin nimeä markkinoinnissa tai osana omaa nimeään. Kortteleiden nimiksi valittiin slangiasuiset Sörnäisten satamassa esiintyneet ammattinimikkeet Dirika ('johtaja'), Fiskari ('kalastaja'), Gosari ('talonmies'), Kippari ('kapteeni'), Duunari ('työmies'), Junkki ('laivapoika'), Prikkari ('satamakirjuri'), Stuuvari ('ahtaaja'), Stevari ('vartija'), Trokari ('salakauppias') ja Täkkäri ('kansimies').  Valitut slangisanat ovat eri aikakausilta ja eri ryhmien käyttämiä.

Asuntoja myyvät ja markkinoivat Kalasataman rakennuttajat

Alta löydät linkit Kalasataman asuntoja myyvien ja markkinoivien tahojen sivuille.

Kalasataman myytävänä olevat asunnot

Päivitetty 25.10.2019