Kalasatama sopii helppoa arkea arvostavalle. Julkiset palvelut ovat lähellä ja rakentamisen edetessä palveluja rakennetaan lisää. Samoin hyvä julkinen liikenne ja Redin kattavat kaupalliset palvelut ovat nekin lähellä. Kalasatamassa asuu vuoden 2020 lopussa jo noin 7000 asukasta.

Millaista on asua Kalasatamassa?

Kalasatamassa asutaan kaupunkimaisen tiiviisti lähellä palveluita ja joukkoliikennettä. Liikenneyhteydet ovat hyvät moneen suuntaan. Meri on läsnä kaikkialla. Kalasataman rantoja kiertää alueen valmistuessa kuusi kilometriä pitkä rantareitti. Sörnäistenniemestä Mustikkamaalle johtavaa Isoisänsiltaa pitkin jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät Mustikkamaan ulkoilualueille, mistä löytyy lenkkeilyreittien lisäksi mm. uimaranta, pelikenttiä ja koirapuisto. Kalasatamanpuistossa on pieni pelikenttä, jota jäädytetään talvisin säiden salliessa sekä leikki- ja grillauspaikka. Sompasaareen rakennetaan suojaisa Loviseholminpuisto ja Kalasataman rakentamisen loppuvaiheessa alueen pohjoisosaan rakennetaan laaja Hermannin rantapuisto.

Millaisia asuntoja ja taloja Kalasatamaan tulee?

Kalasataman kodit rakennetaan pääosin kerrostaloihin, mutta alueella on myös kaupunkipientaloja, tornitaloja ja tulossa on myös kelluvia asuntoja. Kalasataman monipuolisesta asuntokannasta jokainen löytää sopivan kodin.

Rediin rakennetaan kahdeksan tornitaloa, joista seitsemän rakennetaan asumiseen. Ensimmäinen asuintorni Majakka valmistui vuonna 2019. Seuraava torni, Loisto, valmistuu syksyllä 2021. Torneissa on 20–37 kerrosta ja korkein niistä on yli 130 metriä korkea. Yhteensä Rediin tulee noin 1 800 asuntoa. Torneihin tulee myös asumista helpottavia palveluita, kuten aulapalvelut.

Verkkosaaren pohjoisosan kelluvien asuntojen tontit on varattu JMV-Research Oy:lle, Marina Housing/Bluet Oy:lle ja Mimosa Invest Oy:lle. Asunnot voidaan tuoda alueelle arviolta 2022.

Helsingin asuntopolitiikan mukaisesti Kalasatamaan rakennetaan omistusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja hintasäädeltyjä Hitas-asuntoja sekä asuntoja opiskelijoille ja senioreille. Lisäksi Kalasatamassa on useita ryhmärakentamishankkeita, joissa on erilaisia asumismalleja ja -konsepteja.

Yhteispihat, joustotilat ja muut arjen ratkaisut

Jätteiden putkikeräysjärjestelmä helpottaa asukkaiden arkea. Asuinympäristö on turvallisempi ja viihtyisämpi huoltoliikenteen vähentyessä. Yhtiön toiminnasta vastaa Kalasataman Imu Oy.

Kalasatamassa tuetaan yhteisöllisyyttä monin tavoin. Yhteispihat ovat useamman taloyhtiön yhteisessä käytössä olevia pihoja. Paitsi yhteisiä pihoja, Kalasatamassa on myös yhteiskäyttöautoja ja niin sanottuja joustotiloja. Esimerkiksi taloyhtiö voi halutessaan vuokrata tilojaan, vaikka tunniksi muille. Flexitila-palvelussa asukkaat ja muut toimijat voivat helposti löytää vapaita tiloja esimerkiksi kokoontumisiin, harrastuksiin tai lyhytaikaiseen työntekoon.

Kalasatamassa kokeillaan myös, miten tekniikka voi auttaa arjessa. Erilaisissa asukkaiden ja yritysten kanssa tehtävissä kokeiluissa painotetaan palvelumuotoilua ja käyttäjälähtöisyyttä. 

Kalasataman nimistö

Kalasataman nimistö on saanut vaikutteita muun muassa satamahistoriasta. Kalasatamassa on elvytetty myös vanha 1800-luvulla Helsingissä noudatettu tapa antaa nimet kortteleille. Vuoden 1820 palojärjestyksestä alkanut kortteleiden nimeämisen perinne katkesi 1900-luvun alussa, kun Töölöä ja Pitkänsillan pohjoispuolta asemakaavoitettaessa ei enää nähty tarpeelliseksi nimetä kortteleita. Nyt runsas sata vuotta myöhemmin Sörnäistenniemessä haluttiin nostaa kortteleiden nimet uuteen elämään.

Asuntoja Kalasataman rakennuttajilta

Alta löydät linkit Kalasataman asuntoja myyvien ja markkinoivien tahojen sivuille.

Kalasataman myytävänä olevat asunnot

Päivitetty 15.4.2020