Kalasataman tarina on yhteistyössä tehty

Kalasatama on ykkössatama, lähisatama, älykäs satama ja salliva satama. Laguuni makuuni ja kaupungin paras katiska. Kalasatamalla on tarina, joka on yhdessä tehty, kiteytynyt yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Salliva satama

”Kaupungin paras katiska” 

Kaupunkikulttuurilla on tilaa – ja tilausta – Kalasatamassa. Helsingin kaupunki on rohkaissut alueen käyttöä mitä erilaisimpiin tapahtumiin, ja seurauksena on pop up -ravintoloita, ympäristötaidetta, happeningejä ja tempauksia… 

Alue tulee olemaan työn alla yli 20 vuoden ajan, mutta ”Kalasataman henki” alkaa selvästi jo hahmottua kaupunkilaisten ajatuksissa: Kalasatama on paikka, jossa uudenlainen yhteisöllisyys hakee uomaansa, kaikessa rauhassa. Alueella myös meriluonto ja rakennettu kaupunkiympäristö kohtaavat aitoina kumppaneina, yhdessä kasvaen ja kehittyen. 

Kalasatama on yhdessä tekemisen satama; se erilainen ekosysteemi. Kivenheiton päässä Suvilahden kulttuuripalveluista, aina lähellä Tukkutorin herkkuja – mitä muuta voi uudisraivaaja toivoa? 

Kalasataman pioneerit katsovat merelle, niin kuin aina ennenkin. Sieltä aurinko pian nousee valaisemaan myös Kalasataman keskuksen ylväitä torneja, taskukokoisen metropolin omia pilvenpiirtäjiä. 

Se, ken katsoo tarpeeksi kauas horisonttiin, näkee kuinka Kalasatamasta tulee klassikkosatama. 

Ykkössatama

”Laguuni makuuni” 

Kalasatamassa menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kulkevat käsi kädessä – ja tämän yhtälön ainoa vakio on meri. Sörnäisten rannoilla on tapahtunut paljon viimeisen 150 vuoden aikana: maa- ja meriliikenteen solmukohta syntyi juuri tänne, tukenaan kantakaupungin laajin yhtenäinen teollisuusalue.  

Uutta Kalasatamaa rakennetaan alueen kerroksellisuutta kunnioittaen, jatkuvuutta vaalien.  Uuden ajan asuinalue tulee muovautumaan tulevien vuosien – ja vuosikymmenten – aikana. 

Jos Kalasatamalla on tuotelupaus, se on tämä: meri ei koskaan hylkää, vaan se on ja pysyy. 

Tuuli puhaltaa täällä hiukan lempeämmin. Pian nousevat tornit kohti taivasta; yhdessä olemisen ja tekemisen kulttuuri rakentuu koko alueelle. Ripaus merisuolaa, tietysti – mutta muutakin tarvitaan: älykkään kaupunkirakentamisen parhaimmat ja kestävimmät ratkaisut, edelläkävijän mentaliteetti ja rohkea etunoja tulevaisuuteen. Sellainen on Kalasataman menestysresepti.  

Lähisatama

”Ylivoimaiset yhteydet, sopivin sijainti” 

Jos Kalasatamaa ei olisi olemassa, se pitäisi keksiä. Sijainti Helsingin kantakaupungin kainalossa on lyömätön ja jopa lentoasema on sopivasti iskuetäisyydellä. Oma metroasema takaa sen, että logistiikka rullaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kalasatamaan pääsee myös ratikalla, bussilla, omalla autolla – tai vaikka tunnelmallista rantapromenadia pitkin pyöräilemällä. Ja tietysti meriteitse. 

Koko alueen arkkitehtuuri ottaa merellisestä miljööstä kaiken irti: kadut rakentuvat niin, että merimaisema on jokamiehen oikeus ja rantaan odotetaan kelluvia asuntoja ja laivaravintoloita. 

Täältä löytyy uudella lailla tilaa hengittää. Ja ajatella. Fiksussa kaupungissa voi pohtia vaikka sitä, kuinka omalta kohdaltaan sovittaa yhteen työelämän, perhe-elämän ja vapaa-ajan vaativat palaset. 

Arkea helpottaa se, että alueelta löytyvät Kalasataman keskuksen runsaat palvelut, kulmakunnan kivijalkamyymälät ja esimerkiksi oma sosiaali- ja terveysasema. Pistäydy puistossa – tai käväise naapurissa, Korkeasaaressa tai Mustikkamaalla. 

Kun kaikki on lähellä, elämänhallinnan tunne lisääntyy. Arki helpottuu, mieli kirkastuu – ja vilkastuu! 

Älykäs satama 

”Fiksusta viisas!”

Tervetuloa Fiksuun Kaupunkiin! Kalasatama on valittu valtakunnalliseksi keihäänkärkiprojektiksi, joka tulee antamaan esimakua siitä, millaista suomalainen asuminen on tulevaisuudessa. 

Miten Kalasataman älykkyysosamäärä sitten nostetaan kattoon? Kalasatamassa halutaan panostaa uusiutuvaan energiaan ja älykkäiden sähköverkkojen avulla kunnianhimoisiakin visioita on nyt mahdollista toteuttaa. Kalasatamassa odotetaan myös sähköautojen läpimurtoa ja alueen infrastruktuuri rakennetaan tätä silmälläpitäen. Myös muita älykkään liikenteen ratkaisuja tullaan pilotoimaan laajalla rintamalla juuri täällä. 

Lisäksi Kalasatamassa on maanalainen putkikeräysjärjestelmä, joka tuo huipputeknologian jätehuoltoon. Tietokin kulkee sujuvasti: Kalasataman Palvelu Oy:n ylläpitämä Fisuverkko hoitaa omalta osaltaan aluetiedottamista ja varmistaa, että alueen kaupalliset toimijat ja kansalaiset löytävät toisensa.

Uudenlaisen älykkään kaupunkirakentamisen ytimessä on joustavuus: aluetta kehitetään erilaisten kokeilujen kautta. Samalla tullaan hyödyntämään avointa dataa kaikin tavoin asukkaiden elämänlaadun parantamiseksi.

Ei siis teknologiaa teknologian vuoksi. Fiksulla kaupungilla on myös tunneälyä.

Päivitetty 7.9.2017