Kalasataman suunnittelu perustuu hyviin kulkuyhteyksiin joukkoliikenteellä, pyöräillen ja yksityisautoillakin.

Metro, bussit ja raitiotie vievät Kalasatamaan

Itäväylän, Sörnäisten rantatien, Hermannin rantatien ja metroaseman ympärille rakennettavaan Kalasatamaan on helppo saapua. Suosittu julkisen liikenteen yhteys on metro ja sitä tulee täydentämään liityntäliikenne. Redistä tulee joukkoliikenteen vaihtopaikka.

Lähibussilinja 26 liikennöi arkipäivisin Sörnäistenniemelle (Hakaniemi - Kalasatama - Hakaniemi). Monet esikaupunkien bussilinjat kulkevat Kalasataman läpi jo lähivuosina, ja kourallinen Vantaan bussilinjoja tulee päättymään sinne. Kalasatamaan tulee myös raitiotie. Kalasataman raitiotielinjojen suunnittelu on käynnissä, mutta niiden osalta ei ole vielä tehty päätöksiä.

Ensi vuosikymmenellä Kalasataman eteläosissa kulkee raitiovaunureitti Hakaniemen kautta keskustaan ja Korkeasaaren kautta Laajasaloon Kruunusiltoja pitkin. Myös muita reittejä suunnitellaan.

Kalasataman metroasema otettiin käyttöön vuonna 2007. Kun Kalasatama valmistuu kokonaisuudessaan 2030-luvun lopulla, Kalasataman metroaseman kautta kulkee arviolta 25 000 matkustajaa päivässä. Se on saman verran kuin Sörnäisten aseman kautta nykyään.

Lue myös: Kalasataman ja Pasilan välille suunnitelmaan raitiotieyhteyttä

Liikennesuunnitelmat kartalla

Pyörä- ja kävelyreitit Kalasatamassa

Valmiissa Kalasatamassa on hyvät kävely- ja pyörätiet. Rantaa kiertää tuolloin kuuden kilometrin pituinen promenadi, josta osa on jo valmiina. Isoisänsiltaa pääsee Mustikkamaalle ulkoilemaan. Kalasatamassa on myös kaupunkipyöräasemia.

  • Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä palveleva Isoisänsilta Sörnäistenniemestä Mustikkamaalle valmistui kesällä 2016.
  • Alueen läpi rakennetaan pyörätiet, jotka yhdistävät alueen muihin kaupunginosiin.
  • Metroaseman yhteyteen rakennetaan polkupyörien liityntäpysäköintiasema, joka otetaan käyttöön vuonna 2018.
  • Kruunusillat-yhteys luo valmistuessaan 2020-luvulla lisäksi uuden merellisen ja nopean reitin myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille.
  • Kalasataman 6 kilometrin pituinen rantapromenadi palvelee valmistuessaan sekä työmatkapyöräilijöitä että kiireettömiä kulkijoita.

Autoilu ja pysäköinti Kalasatamassa

Kalasataman läpikulkuliikennettä vähentämään on suunniteltu Sörnäistentunneli. Lopullista päätöstä sen rakentamisesta ei ole kuitenkaan vielä tehty. Puolitoista kilometriä pitkä tunneli yhdistäisi Sörnäisten rantatien ja Hermannin rantatien.

Parkkipaikkoja on sekä kadunvarsilla että pysäköintilaitoksissa. Rediin tulee 2 000 pysäköintipaikkaa, joista 300 varataan liityntäpysäköintiin.

Kalasatamassa on myös täysin autoton asuntokortteli.

Päivitetty 12.10.2017