Kalasatama tarjoaa hyvät lähipalvelut. Redissä on monipuoliset kaupalliset palvelut ja pienempiä kivijalkaliiketiloja tulee asuin- ja toimitilarakennusten pohjakerroksiin. Peruspalveluita alueelle rakennetaan asukasmäärän kasvaessa. Lisäksi asukkaat löytävät läheltä kulttuuri- ja ravintolapalveluita, muun muassa Suvilahden ja Teurastamon alueilta.

Kalasataman päiväkodit ja koulu

Kalasataman kasvavan asuinalueen asukkaat tarvitsevat muun muassa päiväkoteja, kouluja ja terveyspalveluja.

Päiväkoti Ariel (Arielinkatu 6) on tilapäinen päiväkoti, joka tekee yhteistyötä Kalasataman päiväkodin ja koulun kanssa.

Kalasataman päiväkoti sijaitsee Polariksenkadulla Kalasataman peruskoulun yhteydessä. Päiväkodissa on myös kerhotoimintaa.

Kalasataman peruskoulun 1.-2. luokat aloittivat elokuussa 2016. Syksyllä 2016 aloittaneet luokat jatkavat yhtenäisen koulupolun Kalasatamassa. Koulun toisen vaiheen rakentaminen alkoi 2019 ja sen valmistuttua loppuvuonna 2020 koulussa toimivat luokat 1-9.

Sompasaaren ja Verkkosaaren pohjoisosan päiväkoteja suunnitellaan parhaillaan ja ne on tavoitteena saada käyttöön vuonna 2023.

Palveluita kartalla

Oheisessa kartassa on pääosin Kalasataman julkisia palveluita, mutta myös joitain yksityisiä palveluita.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus on Redin vieressä osoitteessa Työpajankatu 14 A. Keskuksen toiminta käynnistyi helmikuussa 2018. 

Kalasatamaan siirtyivät Herttoniemen, Kallion ja Vallilan terveysasemien ja hammashoitoloiden palvelut. Terveys- ja hyvinvointikeskus tarjoaa lisäksi muun muassa kuntoutusta, psykiatria- ja päihdepalveluja, nuorten ja aikuisten sosiaalipalveluja sekä vammaisten ja maahanmuuttajien palveluja.

Kalasatamasta saa myös ikääntyneiden palveluohjausta, sosiaalineuvontaa ja asumisneuvontaa.

Kaupalliset palvelut

Kattavat kaupalliset palvelut löytyy Redistä. Redi koostuu kauppakeskuksen lisäksi 2 000 auton maanalaisesta pysäköintilaitoksesta ja kahdeksasta tornista, joista ensimmäinen valmistui syksyllä 2019. Lisäksi Itäväylä on katettu viherkannella, joka on avoinna päivisin klo 8 - 20 ja jolla sijaitsevat myös asuinrakennusten piha-alueet ja julkinen puisto.

Jonkin verran kaupallisia palveluita, kuten päivittäistavarakauppoja ja ravintoloita on myös asuinrakennusten kivijalkojen liiketiloissa. Lisäksi Tukkutorin alueen päivittäistavarakaupat ja ravintolat ovat lähellä.

Liikunta- ja virkistyspalvelut

Kalasataman rantoja kiertää alueen valmistuessa kuusi kilometriä pitkä rantareitti. Sörnäistenniemestä Mustikkamaalle johtavaa Isoisänsiltaa pitkin pyöräilijät ja jalankulkijat pääsevät Mustikkamaan ulkoilualueille, mistä löytyy lenkkeilyreittien lisäksi mm. uimaranta, pelikenttiä ja koirapuisto. Kalasatamanpuistossa on pieni pelikenttä, jota jäädytetään talvisin säiden salliessa, ja leikkipaikka. Kalasatamankoulun liikuntasalissa on iltaisin yhdistysten ylläpitämiä liikuntavuoroja. Myös Redistä löytyy erilaisia liikuntapalveluja. Verkkosaaren pohjoisosaan ja Nihtiin on kaavoitettu venesatamatoimintaa, mutta toteutusaikataulu ei ole vielä tiedossa.

Kaupunkikulttuuria Suvilahdesta

Suvilahdesta tulee kaupunkikulttuuria tarjoava kokonaisuus. Suvilahden entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueeseen kuuluu yhdeksän rakennusta, kaksi kaasukelloa ja piha-alue. Alueella on työ-, ateljee- ja esitystiloja taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja muille kulttuuritoimijoille ja etenkin kesäisin runsaasti tapahtumia. Alueelta löytyy myös ravintoloita.

Suvilahtea hallinnoi Kiinteistö Oy Kaapelitalo.

Teurastamolla ruokaa ja rentoja tapahtumia

Teurastamon karu nimi viittaa alueen historiaan – punatiiliset rakennukset suunniteltiin 30-luvulla Helsingin kaupungin teurastuslaitoksen tarpeisiin, mutta nyt siellä on ravintoloita, myymälöitä ja tapahtumia.

Paratiisiomenapuiden katveessa järjestetään rentoja ruokaan liittyviä tapahtumia, piknikkejä, Farmers Market -tyylisiä toreja, kirppiksiä, taimien vaihtopäiviä, kyläjuhlia, ulkoilmakonsertteja, tempauksia, näyttelyitä, grillausta, chillausta ja kaikkea sitä hauskaa mitä tämän päivän kaupunkikulttuuri voi parhaimmillaan olla.

Kalasataman palveluyhtiöt

Kalasataman palveluyhtiöt rakentavat, hallinnoivat ja huoltavat Kalasataman alueen yhteispihoja. Ne huolehtivat myös yhteisten kerhotilojen järjestämisestä asukkaille. Tehtäviin kuuluu lisäksi Kalasataman asuinalueportaalin Fisuverkon toteuttaminen ja ylläpitäminen sekä Kyläsaarenkujan varrella olevien asuntojen autopaikkojen hallinnointi.

Päivitetty 20.4.2020