Kalasataman rakentaminen alkoi 2009 ja kestää 2030-luvun loppupuolelle. Kalasatama on yksi suurimpia rakennettavia alueita Helsingissä. Alue rakentuu vaiheittain ja rakentaminen on käynnissä usealla osa-alueella.
Kalasataman alue on ollut teollisuus- ja satamakäytössä 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Satama muutti Vuosaareen vuoden 2008 lopulla. Pienteollisuutta on vielä jonkin verran jäljellä. Ranta-aluetta on vuosikymmenten kuluessa laajennettu maantäytöillä. Alueen saaret, kuten Kyläsaari, Iso ja Pieni Verkkosaari, Sompasaari ja Hanasaari ovat hautautuneet nykyisen Kalasataman alle.
Ennen talonrakentamista tehdään esirakentamista, johon kuuluu muun muassa maapohjan vahvistamista, pilaantuneiden maiden puhdistamista sekä ranta-alueiden täyttöä ja ruoppausta.
Kalasatamaa rakennetaan pääasiassa osa-alue kerrallaan. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kalasatamaan syksyllä 2012. Ensimmäisenä rakennettu Sörnäistenniemen alue on asuntorakentamisen osalta jo valmis. Nyt asuntorakentaminen on käynnissä Sompasaaressa, Verkkosaaren eteläosassa, Redissä ja Työpajanpihan alueella. Katso osa-alueet ja arvioidut aikataulut
Yritykset haluavat Kalasatamaan etenkin sen keskeisen sijainnin ja hyvän saavutettavuuden vuoksi.
Katuja ja puistoja rakennetaan vaiheittain alueen asuntorakentamisen aikataulussa. Katujen viimeistelytyöt ja istutukset voidaan tehdä yleensä vasta viereisten rakennusten valmistumisen jälkeen. Kalasatamanpuisto valmistuu lähes kokonaan 2020. Sompasaaressa sijaitsevan Loviseholminpuiston rakentaminen alkaa kesällä 2020 ja tavoitteena on rakentaa puisto lähes valmiiksi vuoden 2021 aikana. Pääosa Lovisehelminpuiston rakentamisesta tehdään vuonna 2021. Hermannin rantapuisto rakennetaan Kalasataman pohjoisosaan 2030-luvulla. Tulevaisuudessa rantaa myötäilee noin kuusi kilometriä pitkä rantareitti Vantaanjoen suulta Arabianrannan ja Kalasataman kautta Merihakaan.
Nimet uusille kaduille ja puistoille tulevat muun muassa Kalasataman historiasta satamana. Löytyy katuja, jotka on nimetty laivojen mukaan, kuten Junonkatu ja Capellanaukio. Kivihiilenkatu ja Koksikatu taas on nimetty alueella sijainneiden kivihiililaitureiden ja -varastojen ja kaasutehtaan mukaan. Verkkosaaressa nimistö perustuu kalastustermeihin.
Rakentamislogistiikkaoperaattori valvoo, että rakentamiseen liittyvä liikenne ja pysäköinti, tonttien ja katujen rakentaminen sekä niihin liittyvät tukitoiminnot, kuten varastointi, sujuvat mahdollisimman hyvin ja häiriöt vähenevät. Työmaiden tukitoimintoja ohjataan mahdollisuuksien mukaan keskitetyille logistiikka-alueille. Turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Katualueita, rakentamattomia alueita ja työmaa-alueiden ympäristön siisteyttä valvotaan säännöllisesti työmaakierroksilla.
Asukkaat voivat ilmoittaa rakentamislogistiikan yhteyshenkilölle mahdollisista häiriöistä ja rakentamisen aikaisista ongelmista.
Kalasataman rakentamislogistiikan yhteystiedot:
Sitowise Oy
Rakentamislogistiikan päivystyspuhelin: 040 621 5969
logistiikka.kalasatama (at) sitowise.com
Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne esimerkiksi rakennetaan asuntoja, toimistoja ja puistoja ja missä kulkevat kadut ja muut väylät. Kaavoituksesta voit lukea lisää täältä
Kalasataman osa-alueiden asemakaavoja ja niihin liittyvää aineistoa Helsingin karttapalvelussa
Helsingin kaupunki luovuttaa asuntotontteja pääasiassa yleisten tonttihakujen kautta. Osa tonteista luovutetaan erikseen järjestettävillä laatu- tai hintakilpailuilla.
Kalasatamassa on myös useita toimitila- ja hotellitontteja. Tontteja voi tiedustella kaupungin maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelusta.
Kalasataman rakentamisen uutiskirje julkaistaan muutaman kerran vuodessa. Sähköpostiin lähetettävän uutiskirjeen tuottaa Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia.
Tilaa uutiskirje tästä.