Kalasataman pitkän rakentamisvaiheen aikana alueella asutaan, työskennellään ja siellä liikutaan. Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi Kalasatamaan tehdään ympäristötaidetta, joka voi olla pysyvää, väliaikaista tai erilaisia tapahtumia. Kalasataman ympäristötaide on tarkoitettu kaikille ja siitä voi myös nauttia monin tavoin: veistos voi toimia vaikka istuimena.

Tapahtumat ja taide Kalasatamassa

Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi Kalasatamaan toteutetaan ympäristötaidetta. Ympäristötaide voi olla pysyvää (70 %), väliaikaista (15 %) tai erilaisia tapahtumia (15 %).

Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla, 10 euroa per kerrosneliömetri.

Video Kalasataman ympäristötaidehankkeesta

Videossa on esillä Kalasataman pysyviä ja väliaikaisia ympäristötaideteoksia sekä taidetapahtumia vuonna 2019.

Pysyvä taide: Early One Morning, Eternity Sculpture

Taiteilija: Jacob Dahlgren
Teoksen kuvaus: Teräsveistos on halkaisijaltaan kymmenmetrinen ja kohoaa noin neljään metriin. Ruotsalaisen taiteilijan mukaan teos on kuin leikki, jossa piirretään yhtenäisellä viivalla nostamatta kynää paperista.

Jacob Dahlgren haluaa luoda kaupunkiin tiloja, jotka tarjoavat mahdollisuuden hengähdystaukoon ja leikkiin. Early One Morning, Eternity Sculpture kutsuu luokseen ja sitä voikin ajatella kohtaamispaikkana, sillä sen alimpien tasojen päälle voi istua - kiipeily on kuitenkin kielletty.

Teos valmistui 2019.

Osoite: Capellanaukio 1

Pysyvä taide: Veteen piirretty viiva

Taiteilija: Timo Heino
Teoksen kuvaus: Kaksitoista metriä korkea veistos koostuu hiilenmustasta kanootista ja siitä maahan kaareilevasta terästangosta. Taitelija Timo Heino on ottanut lähtökohdakseen teoksen ympäristön, sijainnin merellisyyden ja asuinyhteisön. Veistos muodostaa eräänlaisen visuaalisen soinnun ympäröivien rakennusten, kiilamaisen piha-alueen ja katutilan muodostamassa kokonaisuudessa.

Kajakin muoto viittaa jo esihistoriallisena aikana käytettyyn merelliseen kulkuneuvoon, joka vuosituhantisen kehityksen myötä virtaviivaistuneena ja hi-tech-materiaaleista koostuvana päivittyy vauhdin ja lentämisen aikakauteen. Valoa heijastava, soljuileva terästanko symboloi kanootin jälkeensä jättämää, veden muodostamaa vanaa – veteen piirrettyä viivaa.

Teos valmistui keväällä 2014.

Osoite: Capellan puistotie 3

Pysyvä taide: Kuukkeli

Taiteilija: Villu Jaanisoo
Teoksen kuvaus: Kuukkeli on lähes kuusi metriä korkea värikäs veistos, jonka ulkopinta on durat-uusiomuovituotetta, jota on käytetty teoksessa yhteensä noin 4000 kiloa.  Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Jaloissa on teollisuudessa käytössä olleita palloventtiileitä.

Teoksen lähtökohtana ovat Kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia, ”sielunlintua”, pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana. Kuukkelille tai kuukkelin näkemiselle on annettu erilaisia syvällisiä merkityksiä. ×

Teos valmistui keväällä 2016.

Osoite: Junonkatu 2

Pysyvä taide: Istuinveistokset

Taiteilija: Marjukka Korhonen
Teoksen kuvaus: 14-osainen tilataideteos, Istuinveistokset. Kolmen erilaisen tuoliryhmän lähtökohtana ovat olleet Kalasataman läheisten kaupunginosien tuolimallit 1900-luvun työläiskodeista. Ne tuovat rakentuvan kaupunginosan julkiselle ranta-alueelle muistuman alueen menneestä elämästä. Tuoleissa yhdistyvät yksityisten kotien intiimi tunnelma ja avoin julkinen tila. 

Tavanomaisesta veistoksesta poiketen Istuinveistokset on tarkoitettu paitsi katseltavaksi, myös käytettäväksi. Penkkien sijoittelu kuitenkin poikkeaa tavanomaisesta julkisten kalusteiden sijoittelusta.

Istuinveistokset on valmistettu haponkestävästä teräksestä, sillä käytettäväksi tarkoitettu tilataideteos vaatii erityistä kestävyyttä. Teoksen metallipinnat on hiottu kiiltäväksi ja osaksi maalattu. Tuoleilla istuvat ihmiset ja heidän kosketuksistaan jäävät jäljet muuttuvat osaksi teosta.

Teos valmistui vaiheittain 2016, 2018 ja 2019.
Osoite: Parrulaituri ja Capellanaukio

Pysyvä taide: Harppi ja tähdet

Taiteilija: Riikka Puronen

Teoksen kuvaus: Riikka Purosen mukaan teoksessa kohtaavat kaksi erilaista näkemystä maailmasta. Harppi edustaa matemaattista maailmankuvaa, jossa maailman ilmiöitä voi mitata ja todentaa. Harpin keskiakselilla tasapainottelevat kaksi astiaa, joiden sisältö on tuntematonta ja nimeämisen ulottumattomissa. Teos kohoaa Toukolan rantapuiston maamerkkinä Kyläsaarenkujan, Roomankadun ja meren välisellä viheralueella. Myös teoksen sijainnissa yhdistyvät erilaiset elämisen ja kaupunkirakenteen elementit. Se on keskellä asuinkerrostalojen ja oppilaitosten ympäröimää, mereen ulottuvaa ulkoilualuetta. 

Seitsenmetrinen veistos on rakennettu erivärisiksi käsitellyistä teräksestä ja alumiinista. 

Teos valmistui toukokuussa 2018.

Osoite: Toukolan rantapuisto

Väliaikainen taide: Keksitty menneisyys

Taiteilija: Raimo Saarinen

Teoksen kuvaus: Teos Keksitty menneisyys Englantilaisaukiolla Redin vieressä kuvaa veistoksellisia raunioita, jotka kasvillisuus on vallannut. Teoksessa kasvaa lajeja eri mantereilta. Kasvillisuus elää ja muuttuu ja tuo teokseen kasvuun, kukoistukseen ja lakastumiseen liittyvät ajalliset ulottuvuudet. Siten ei vain teoksen rakennustaide vaan myös kasvillisuus kokee nykyisyyden, tulevaisuuden ja menneisyyden. Ajan runtelemilta näyttävät rakennelmat ovat rapattua ja maalattua kevytsoraharkkoa.  Teoksen muotokieleen ja kirkkaaseen värimaailmaan taiteilija on saanut vaikutteita Meksikosta, jossa hän oli pystyttämässä näyttelyä aloittaessaan teoksen suunnittelemisen. Tutustuttuaan Kalasataman alueeseen ja kulttuurihistoriaan hän löysi samaa väripalettia vanhojen veneiden kirkkaista, lohkeilevista maalipinnoista.

Teos valmistui kesäkuussa 2020 ja on esillä myös kesän 2021.

Väliaikainen taide: Flamigos

Taiteilija: Pasi Rauhala

Teoksen kuvaus: Teos Flamigos ottaa haltuun sekä Kulosaaren sillan alla olevan pylväikön että joutomaan Capellan puistotien varrella. Teoksen nimi on yhdistelmä sanoista flamingot ja amigos (espanjaa, tarkoittaa suomeksi ystäviä). Teos viittaa Kalasataman vastarannalla Korkeasaaren eläintarhassa eläneeseen flamingoparveen. Vuonna 2010 tarhalle livahtanut kettu raateli kaksi flamingoa. Loput linnut kuolivat shokkiin. Teoksen kiinteä osa on sillan pylväissä, joihin Rauhala toteuttaa liikehtivien flamingojen parven teräksisten elementtien ja ohjelmoidun valon avulla. Toinen osa on virtuaalinen, ja se on nähtävissä mobiililaitteeseen maksutta ladattavan lisätyn todellisuuden (AR) Arilyn-sovelluksen kautta. Sovellus tekee näkyväksi joutomaalle sillan alle animoituja flamingohahmoja.

Teos valmistui syksyllä 2019.

Väliaikainen taide: Valomerkki rannalta

Taiteilija: Tatu Tuominen

Teoksen kuvaus: Kaksiosainen teos Valomerkki rannalta luotaa Kalasataman lähialueiden historiaa merenkäynnin ja laitakaupungin arjen näkökulmista. Teoksen ensimmäinen osa on valoteos, joka näkyy Asunto-osakeyhtiö Kalasataman Fiskarin ylimmistä ikkunoista Sompasaarenkanavan ympäristössä liikkuville. Ohjelmoitu valoteos on nähtävissä kahdenkymmenen minuutin välein iltaisin klo 19-22 vuoden 2020 helmikuun loppuun saakka. Teoksen toisena osana taiteilija jakaa Sompasaareen väliaikaisen valoteoksen aikana valmistuviin uusiin asuntoihin Eero Haapasen kirjoittaman tietokirjan Sörkan rysäkeisarit – kalastajia, ajureita ja salakuljettajia (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013). Kirja käsittelee Karlssonin kalastajasuvun tapahtumarikasta elämää Vanhankaupunginlahdella ja muualla Helsingissä 1800-luvun lopulta 1960-luvulle. Teos kertoo muun muassa alueella kieltolain aikaan harjoitetusta pirtun salakuljetuksesta ja sen ympärille kehittyneestä rikollisesta elämäntavasta. Kirja paljastaa myös, kuinka Helsinki ja sen asukkaiden arki ovat muuttuneet viimeisen sadan vuoden aikana.

Teos on nähtävissä 10/2019-2/2020.

Väliaikainen taide: Kalasataman mammutti

Taiteilija: Riitta Kopra
Teoksen kuvaus: Mammutti on Riitta Kopran kuvataideakatemian opintoihin liittynyt työ. Teräksestä, turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista, kuten maksaruohoista ja puolukanvarvuista, rakennettu teos on kooltaan aidon mammutin kokoinen. Kopra pohtii teostaan näin: ”Suomessa vanhin turvesuo on ajoitettu noin 10 000 vuoden taakse. Tässä tulee ajallinen yhteys mammutteihin, jatkuvuuden ja väliaikaisuuden kohtaaminen: Mammutteja oli ainakin 4 miljoonaa vuotta ja ne hävisivät 10 000 vuotta sitten, tavallaan siis aika äskettäin. Ihminen voisi yrittää sijoittaa itseään evoluution aikajanalle ja miettiä, olemmeko sittenkään kaiken keskipiste ja huipentuma”.

Kalasatamaan Mammutti sopii hyvin, koska vieressä on Korkeasaaren eläintarha, jonka yhtenä tavoitteena on suojella uhanalaisia eläimiä. Mammutti sopii Kalasatamaan myös siksi, että koko alueen rakentaminenhan on jo itsessään mammuttimainen projekti. Mammutti on kärsinyt ilkivallasta vuosien varrella, mutta se saa olla vielä vuosia Kalasataman eteläkärjessä kunnes rakentaminen alueella alkaa.

Teos valmistui 2012.

Osoite: Kalasataman kaakkoiskärki

Väliaikainen taide: Kalasataman joulukuusi

Taideteos: Kalasataman joulukuusi
Suunnittelija: Marjut Kauppinen
Teoksen kuvaus: Kalasataman joulukuusi on tuonut valoa kalasatamalaisten jouluun 2014-2016.

 

Vuoden 2021 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki valitsi Tanssikaari ry:n Delivery Theatre - Liikkuvan teatterin, Kallo Collectiven nykysirkusesitys Hiekkalaatikon, Petri Kekoni Companyn tanssiteoksen K369° sekä Cirko - Uuden sirkuksen keskuksen toteuttaman Stage - Suvilahden kesäteatteri tapahtumakokonaisuuden kesän 2021 rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Tapahtumat olivat avoimia ja maksuttomia kaikille.

Kuva: Sanna Salmenkallio / Tanssikaari ry

Delivery Theatre - Liikkuva teatteri / Tanssikaari ry

Polkupyörillä ympäri Kalasatamaa kulkenut kolmehenkinen esiintyjäryhmä toi esityksensä Delivery Theatre - Liikkuva teatteri kymmeneen kohteeseen elokuussa 2021. Tanssikaari ry:n järjestämä esitys toteutettiin eri taloyhtiöiden pihoilla, jonne näyttelijä Bakr Hasan sekä muusikot Ali Saad ja Sanna Salmenkallio toivat lavasteet ja instrumentit. “Yleisö otti puolituntisen esityksen erittäin lämpimästi vastaan. Tarve yhteisöllisille tapahtumille oli selvästi kova, ja palaute kaiken ikäisiltä ihmisiltä oli innostunutta ja jopa liikuttunutta”, kertoo Salmenkallio. Yleisöä osallistava esitys koostui lyhyistä suomenkielisistä tarinoista sekä arabialaisesta musiikista.

Hiekkalaatikko / Kallo Collective

Elokuussa 2021 järjestettiin kahtena päivänä Kallo Collectiven koko perheen nykysirkusesitys Hiekkalaatikko, jossa neljän esityksen yhteydessä oli maksuton parkour-työpaja. Kalasatamanpuiston leikkikenttä ja hiekkalaatikko toimivat avoimen tapahtuman areenana, jossa kolmehenkinen työryhmä tutustutti kaikenikäistä yleisöä moderniin sirkusilmaisuun. Hiekkalaatikko oli seikkailu, jossa kohdataan uusi ja tuntematon. Sanattomassa esityksessä kaksi esiintyjää kutsui katsojat kokemaan arkisen ympäristön uudella ja yllättävällä tavalla tanssin, sirkuksen, taikuuden ja fyysisen teatterin keinoin.

Kallo Collective

Kuva: Pasi Orrensalo / Petri Kekoni Company

K369° / Petri Kekoni Company

Kalasatamanpuiston kupeessa Parrulaiturilla järjestettiin elokuussa 2021 kolmena iltana Petri Kekoni Companyn toteuttama tanssiesitys K369°. Yli tuhat katsojaa tavoittanut teos oli ulkoilmaversio vuoden 2019 marraskuussa ensi-iltansa saaneesta viiden tanssijan ryhmäteoksesta, joka sovitettiin nyt Kalasataman urbaaniin maisemaan. Liikeveistokseen verrattava teos houkutteli myös yleisöä mukaan liikkeeseen, tavoitellen yleisön ja esiintyjien yhteistä pyörrettä. “Ihmisiltä saadun palautteen perusteella onnistunut projekti sykähdytti Kalasataman ihmisten arkea. Visuaalisesti näyttävän ja äänellisesti herättelevän teoksemme avulla toimme tinkimätöntä esitystaidetta myös asialle vihkiytymättömien ihmisten kokemuspiiriin”, sanoo tuottaja Anne Peippo.

Petri Kekoni Company

Stage - Suvilahden kesäteatteri / Cirko - Uuden sirkuksen keskus

Heinä-elokuussa 2021 Suvilahdessa sijaitsevan Tiivistämön sisäpihalla nähtiin 38 nuorille suunnattua esitystä. Cirko - Uuden sirkuksen keskuksen, Suvilahti TBA:n sekä Tiivistämön nuorisopalvelujen tapahtumayksikön kanssa suunniteltu kokonaisuus sisälsi matalan kynnyksen kaupunkikulttuuria eri muodoissa. Tavoitteena oli tarjota kesälomaa viettäville nuorille mahdollisuus tutustua niin sirkustaiteeseen, tanssiin, teatteriin kuin runouteen. Tapahtuman aikana järjestettiin monipuolisten taiteilijoiden toimesta niin työpajoja kuin erilaisia ohjelmanumeroita. “Hanke oli avaus uusille yhteistöille alueen toimijoiden kesken ja mahdollisuus tarjota yhteisöllistä tekemistä alueen asukkaille ja toimijoille”, kertoo Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen lähes 1400 kävijää tavoittaneesta kesäteatterista.

Cirko - Uuden sirkuksen keskus

 

Vuoden 2020 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki valitsi Kaupunginteatterin Taidetta koteihin -hankkeen, Opera Box ry:n järjestämän kaksikielisen Vickan & Väinö -lastenoopperan sekä Kalasataman Valon juhlan, Maria Baric Companyn toteuttaman kulttuuritapahtuman, kesän 2020 rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Koronapandemiasta johtuvat rajoitukset siirsivät tapahtumien toteutuksen vuodelle 2021.

Taidetta koteihin -hanke Redissä

Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri

Taidetta koteihin Kalasatama / Kaupunginteatteri

Taidetta koteihin -hanke tahtoi tuoda kulttuurin ihmisten luo, ja tehdä taiteesta helposti lähestyttävää. Kaupunginteatterin toteuttama projekti sisälsi vierailut kolmessa kodissa sekä yhdessä asukasyhteisössä, ja näiden kyläilyjen tiimoilta syntyneestä materiaalista koottiin installaatio, joka oli esillä kauppakeskus Redissä marraskuussa 2021. ”Vieraillessamme kodeissa pääsemme näkemään ihmisestä jotain oleellista siitä, kuka hän on. Pääosassa ovat silloin ihmisten tarinat ja persoonat. Samalla alueen asukkaat saavat mahdollisuuden tutustua toisiinsa tapahtumien kautta ja taidekokemusten välityksellä”, Mirja Neuvonen ja Janne Puustinen Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä kertovat.

Helsingin Kaupunginteatteri

Vickan & Väinö / Opera Box ry

Lokakuussa 2021 Opera Box ry:n esiintyjäryhmä pääsi lukuisten lykkäysten jälkeen esittämään kaksikielisen lastenoopperan Vickan & Väinön Kalasataman peruskoulun 1.-4.-luokkalaisille. Vuonna 2019 ensi-iltansa saanut esitys sijoittuu 1840-luvulle, ja se kertoo kahden hiiren sekä arkkitehti Carl Ludwig Engelin kohtaamisesta. Työryhmä kuvaili vastaanottoa jännittyneeksi ja innostuneeksi: “Opettajilta ja oppilailta saadun palautteen perusteella yhteisiä tapahtumia ja esityksiä oli kaivattu, ja esitys saavutti tavoitteensa”.

Opera Box ry.

Kalasataman Valon Juhla / Maria Baric Company

Kalasataman Valon Juhla -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran 2018, ja lokakuussa 2021 toivottu tapahtuma toteutettiin uudestaan kolmen näyttämöteoksen voimin. Valovaellus, Araña ja Liekki teokset lumosivat yleisöä muun muassa akrobatian, immersiivisen katuteatterin, jättimäisten nukketeatterihahmojen sekä musiikin keinoin. “Tavoitteenamme oli tuoda Valon juhlan myötä Kalasatamanpuiston pimenevään syysiltaan iloa ja yhteisöllisyyttä sekä ympäristöä valaisevaa lämpöä ja kauneutta - valo- ja tuliteatterin keinoin. Halusimme luoda Valon juhlasta kaupunkitapahtuman, jossa on mahdollista tunnelmoida elävän tulen, musiikin ja tarinoiden äärellä”, kertovat kollektiivin Maria Baric sekä Nemanja Stojanovic.

Maria Baric Company

Kalasataman Valon Juhla -tapahtuma

Kuva: Ahti Kannisto / Maria Baric Company

Vuoden 2019 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki valitsi Liikkeen puolesta kannatusyhdistys ry:n Sörnäistenniemen Möhkäle -teoksen, Ilmatila ry:n Aramid-teoksen ja Suomalaisen barokkiorkesterin Kalasataman yö -tapahtuman kesän 2019 rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Tapahtumat olivat avoimia ja maksuttomia kaikille.
 

Sörnäistenniemen Möhkäle / Liikkeen puolesta kannatusyhdistys ry

Petri Kekoni Companyn Sörnäistenniemen Möhkäle -ympäristötanssiteosta esitettiin neljänä iltana 29.8–1.9.2019 merialueella, Capellanaukion edustalla. Teoksessa liikkeeseen yhdistyivät Joanna Weckmanin veistoksellinen puvustus ja Mikko Hynnisen ääni- ja valosuunnittelu. Teosta esitettiin ponttonilautalla noin 50 metriä Sörnäistenniemen laiturista merelle päin, josta Möhkäle-hahmo rantautui myös rantakiville ja katosi lopuksi Kalasataman rakennusten lomaan. ”Teos tuo taiteen meren äärelle. Sen keskeinen ajatus – ihmisen ja luonnon elementtien yhteiselo – tulee tätä kautta komeasti esiin”, Petri Kekoni kuvaili.

Aramid / Ilmatila ry

Ilmatila-ryhmän ilma-akrobatiaa, musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävä nykysirkusteos Aramid toteutettiin Bryga-kaupunkipuistossa kauppakeskus Redin katolla neljänä iltana 1.–4.8.2019. Sirkustaiteilija Ilona Jäntti jatkoi tilalähtöistä työskentelytapaansa esiintyen puiston pylväsrakenteita käyttäen. Muusikko Aino Venna sävelsi ja sovitti ilma-akrobatiaa tukevan laulelmallisen ääniteoksen tarkkailtuaan Kalasataman arkkitehtuuria ja ympäristöä.

Kalasataman yö / Suomalainen barokkiorkesteri

Kalasataman yö -musiikkitapahtumat olivat Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) ilta- ja yöaikaan ajoittuvia konsertteja. Viisiosaisen tapahtumasarjan pääpaino oli musiikissa, mutta siihen yhdistyi myös nykysirkusta ja meditaatiota. Sarjan ensimmäinen osa esitteli englantilaista barokkia. Toisessa konsertissa soi Italian varhaisten säveltäjämestareiden musiikki viululle ja luutulle. Kolmannessa osassa Purcellin ja Dowlandin musiikki johdatteli meditaation äärelle. Neljännessä konsertissa keskiössä oli Bachin musiikki, ja viimeisessä vieraili mallorcalainen barokkimusiikin yhtye. ”Konsertit tarjoavat rauhoittumista, kauneutta, iloa ja inspiraatiota kaupunkilaisen arkeen”, kertoi FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander.

 

Vuoden 2018 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki valitsi Kalasataman asukasyhdistyksen asukasjuhlan, Maria Baric Companyn Kalasataman valon juhlan, Red Nose Companyn Kalasataman Kulttuuripilkin ja Susanna Leinonen Companyn Kalasatama in motion -hankkeen kesän 2018 rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Tapahtumat olivat avoimia ja maksuttomia kaikille.
 

Kalasataman asukasjuhla / Kalasataman asukasyhdistys

Kalasataman asukasyhdistyksen järjestämä asukasjuhla on jatkoa syyskuussa 2017 järjestetylle Kalasatamanpuiston avajaisjuhlalle. Kyseessä on kaikille avoin tapahtuma, jonka ohjelmassa on musiikkiesityksiä, ruokaa, puheenvuoroja, esittelypisteitä ja ohjelmaa lapsille. “Asukasjuhlaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki helsinkiläiset”, sanoo Kalasataman asukasyhdistyksen puheenjohtaja Juhana Harju. Asukkaiden vapaaehtoisvoimin järjestämään tapahtumaan osallistuu myös muita alueen toimijoita, kuten yrityksiä. Asukasjuhla on kokonaisuudessaan alueen asukkaiden suunnittelema ja toteuttama.
 

Kalasataman valon juhla / Maria Baric Company

Maria Baric Companyn Kalasataman valon juhla -tapahtumakokonaisuuteen kuuluu yhteisöllinen tulitaideteos, tuliteatteriesitys sekä ennen esitystä yleisölle auki oleva työpajapiste. Tapahtumassa nähtävä Ave Fenix on ryhmän kansainvälisesti menestynein tuliteatteriteos, joka on tulisirkuksen ja tulinukketeatterin keinoin toteutettu tarina tarujen ihmeellisestä tulilinnusta. “Tavoitteenamme on tuoda valon juhlan myötä Kalasataman rakennustyömaiden sekaan iloa ja yhteisöllisyyttä sekä ympäristöä valaisevaa lämpöä ja kauneutta - tuliteatterin keinoin. Feenikslinnun nousu tuhkasta uusiin liekkeihin ja uuteen elämään symboloi tässä yhteydessä myös Kalasataman alueen uutta alkua ja uusia mahdollisuuksia, kun alueen ulkomuoto nousee rakennustyömaavaiheen jälkeen uuteen loistoonsa”, sanoo taiteellinen johtaja Maria Baric.

Maria Baric Company on palkittu helsinkiläinen visuaalisen teatterin ammattilaisryhmä.

www.mariabariccompany.com
facebook.com/mariabariccompany

 

Kalasataman Kulttuuripilkki / Red Nose Company

Red Nose Companyn Kalasataman Kulttuuripilkki on yhteinen tapahtumapäivä alueen asukkaille. Tapahtuma koostuu sekä esityksistä että vapaammasta ohjelmasta, jonka toteuttamiseen osallistuu joukko kokeneita taiteilijoita ja esiintyjiä. Monipuolisessa ohjelmassa yhdistetään eri taiteenlajeja musiikista klovneriaan. Erityishuomio on lapsissa. Tapahtuma on alusta lähtien suunniteltu Kalasataman asukkaita silmällä pitäen, alueen resursseja hyödyntäen ja useiden alueella toimivien taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden yhteistyönä. ”Kalasataman kulttuuripilkki juhlistaa monien mahdollisuuksien nuorta kaupunginosaa. Se tarjoaa puitteet niin inhimilliseen kohtaamiseen kuin aisteja avaaviin kulttuurielämyksiinkin. Tapahtuma sopii kaikenikäisille, joten paikalle kannattaa tulla niin läheltä kuin kauempaakin”, kertoo Kalasataman kulttuuripilkin taiteellinen johtaja Kiureli Sammallahti.

www.rednose.fi

Kalasatama in motion -hanke / Susanna Leinonen Company

Susanna Leinonen Company Kalasatama in motion -hanke lähestyy Kalasatamaa liikkeen ja elokuvan keinoin. Teos tarjoaa yhteisöllisen ja osallistavan kaupunkiympäristöä dokumentoivan lähestymistavan Kalasataman asuinalueeseen. Hankkeessa järjestetään erilaisia työpajoja ja ohjattuja harjoituksia asukkaille. Lopputuloksena syntyy lyhyttanssielokuva, joka kuvataan Kalasatamassa asukkaiden kanssa. Hankkeen aikana syntyvän elokuvan ensi-iltanäytös pidetään Kalasatamassa. ”Olemme pitäneet jo useita työpajoja, joissa on kerätty asukkaiden kokemuksia ja tunteita. Kerätty materiaali on johdattanut taiteellisen työryhmän kaupunkisuunnittelun ja -kulttuurin äärelle. Prosessi on saanut Kalasatamassa positiivisen vastaanoton”, kertoo toiminnanjohtaja Salla Mistola.

Susanna Leinonen Company on suomalaisen nykytanssin huipulla sekä kansainvälisesti toimiva tanssiryhmä.

https://susannaleinonen.com/

Vuoden 2017 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki valitsi kesälle 2017 Teatteriosuuskunta Ilmi Ö:n Kalasataman turistikierroksen, Gruppen Fyran ArtMaja-hankkeen ja RaivioBumann-kollektiivin Kohtaamiskioskin rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Asukkaiden oli mahdollista osallistua kaikkiin hankkeisiin joko tekijöinä tai kokijoina.

Kalasataman turistikierros / Teatteri Ilmi Ö.

Teatteri ILMI Ö:n Kalasataman turistikierrokselle osallistui lähes 200 henkeä. Kyseessä oli yhteisöteatterin keinoin toteutettu kävelykierros Kalasatamassa. Eri pisteille oli harjoiteltu ohjelmaa asukkaiden kanssa. Hankkeessa oli mukana Kalasataman asukkaita, Setlementtiasunnot, Kipparintalo, päiväkoti Pikkutylli ja Kalasataman peruskoulu. Yhteistyötä tehtiin myös Kalasataman asukasyhdistyksen ja Lemminkäisen kanssa. Harjoituspaikkana toimi Capellan kansalaistila. www.teatteri-ilmio.fi

Design ArtMaja / Gruppen Fyra

Tanssiryhmä Gruppen Fyra / Taideosuuskunta Piellos toteutti Helsingin Kalasatamanpuistoon nykytanssia, livemusiikkia, video- ja valotaidetta, suomalaista muotia ja designia yhdistelevän Design ArtMAJA -monitaideteoksen Helsinki Design Weekin ajaksi. Siellä järjestettiin myös taide- ja kasvityöpajoja Kalasataman koulun oppilaille. Kävijämäärät nousivat yli 2 000:een. www.gruppenfyra.com

 

Kohtaamiskioski / RaivioBumann-kollektiivi

Kohtaamiskioski on kaikille avoin kohtaamispaikka ja julkisen tilan taideteos Parrulaiturilla Kalasatamassa. Teos on oleskeltava alusta pienimuotoisten tapahtumien järjestämiseen tai vaikka pop up -kioskiksi. Sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi RaivioBumann-kollektiivi.Yleisö on löytänyt Kohtaamiskioskin hyvin. Kalasataman asukkailta saatu palaute on ollut pelkästään myönteistä. Kohtaamiskioski on suunniteltu helposti siirrettäväksi ja muunneltavaksi. https://raiviobumann.com

Tapahtumat: 2010-2014

Kalasataman väliaikaiskäyttö alkoi 2010 rantareitin avaamisella, mikä mahdollisti erilaisen toiminnan sen varrella. Tapahtumia on järjestetty mm. konttiaukiolla, jossa on pidetty konsertteja, taidenäyttelyitä, kissavideofestivaali, polkupyöräpajoja jne.

Kalasataman ympäristötaidehankeen yhtenä tavoitteena on edistää taide- ja kulttuuriprojekteilla ja -tapahtumilla asukkaiden osallisuutta, paikallista verkostoitumista ja alueellisen identiteetin muodostumista Kalasataman alueella. Vuodesta 2015 alkaen tapahtumien avustamista koordinoidaan yhteistyössä kulttuurikeskuksen kanssa. Kulttuurikeskus valmistelee ja käynnistää haun tilattavista tapahtumista. Määrärahaa voivat hakea mm. helsinkiläiset taiteen ammattilaisryhmät, kulttuurilaitokset ja –yhteisöt sekä asukasyhdistykset.

Tapahtumat voivat olla pieniä, useamman tapahtuman sarjoja tai yksittäisiä isompia tapahtumia ja ne  tulee toteuttaa Kalasataman alueella.

 

Päivitetty 9.12.2021