Kalasataman pitkän rakentamisvaiheen aikana alueella asutaan, työskennellään ja siellä liikutaan. Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi Kalasatamaan tehdään ympäristötaidetta. Ympäristötaide voi olla pysyvää, väliaikaista tai erilaisia tapahtumia.

Kalasataman ympäristötaide on tarkoitettu kaikille. Julkisilla katualueilla, puistoissa ja aukioilla on runsaasti paikkoja taiteelle ja tapahtumille. Taiteesta voi myös nauttia monin tavoin: veistos voi toimia istuimena tai kadun pinta olla taiteilijan suunnittelema. 

Tapahtumat ja taide Kalasatamassa

Kalasataman ympäristötaide on tarkoitettu kaikille. Julkisilla katualueilla, puistoissa ja aukioilla on runsaasti paikkoja taiteelle ja tapahtumille. Taiteesta voi myös nauttia monin tavoin: veistos voi toimia istuimena tai kadun pinta olla taiteilijan suunnittelema. 

Kalasataman pitkän rakentamisvaiheen aikana alueella myös asutaan, työskennellään ja siellä liikutaan. Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi Kalasatamaan toteutetaan ympäristötaidetta. Ympäristötaide voi olla pysyvää (70 %), väliaikaista (15 %) tai erilaisia tapahtumia (15 %).

Väliaikaisen taiteen tavoitteena on lisätä viihtyisyyttä keskeneräisillä alueilla. Väliaikainen taide voi olla taideteosten lisäksi esimerkiksi jouluvaloja, muuta valaistusta tai istutuksia.

Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla, 10 euroa per kerrosneliömetri.

Kesän 2018 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki on valinnut Kalasataman asukasyhdistyksen asukasjuhlan, Maria Baric Companyn Kalasataman valon juhlan, Red Nose Companyn Kalasataman Kulttuuripilkin ja Susanna Leinonen Companyn Kalasatama in motion -hankkeen tulevan kesän rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Tapahtumat ovat avoimia ja maksuttomia kaikille.
 

Kalasataman asukasjuhla / Kalasataman asukasyhdistys

Kalasataman asukasyhdistyksen järjestämä asukasjuhla on jatkoa syyskuussa 2017 järjestetylle Kalasatamanpuiston avajaisjuhlalle. Kyseessä on kaikille avoin tapahtuma, jonka ohjelmassa on musiikkiesityksiä, ruokaa, puheenvuoroja, esittelypisteitä ja ohjelmaa lapsille. “Asukasjuhlaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki helsinkiläiset”, sanoo Kalasataman asukasyhdistyksen puheenjohtaja Juhana Harju. Asukkaiden vapaaehtoisvoimin järjestämään tapahtumaan osallistuu myös muita alueen toimijoita, kuten yrityksiä. Asukasjuhla on kokonaisuudessaan alueen asukkaiden suunnittelema ja toteuttama.

Tapahtuma-aika: 1.9.2018.
 

Kalasataman valon juhla / Maria Baric Company

Maria Baric Companyn Kalasataman valon juhla -tapahtumakokonaisuuteen kuuluu yhteisöllinen tulitaideteos, tuliteatteriesitys sekä ennen esitystä yleisölle auki oleva työpajapiste. Tapahtumassa nähtävä Ave Fenix on ryhmän kansainvälisesti menestynein tuliteatteriteos, joka on tulisirkuksen ja tulinukketeatterin keinoin toteutettu tarina tarujen ihmeellisestä tulilinnusta. “Tavoitteenamme on tuoda valon juhlan myötä Kalasataman rakennustyömaiden sekaan iloa ja yhteisöllisyyttä sekä ympäristöä valaisevaa lämpöä ja kauneutta - tuliteatterin keinoin. Feenikslinnun nousu tuhkasta uusiin liekkeihin ja uuteen elämään symboloi tässä yhteydessä myös Kalasataman alueen uutta alkua ja uusia mahdollisuuksia, kun alueen ulkomuoto nousee rakennustyömaavaiheen jälkeen uuteen loistoonsa”, sanoo taiteellinen johtaja Maria Baric.

Maria Baric Company on palkittu helsinkiläinen visuaalisen teatterin ammattilaisryhmä.

Tapahtuma-aika: syksyllä, ilmoitetaan myöhemmin.

www.mariabariccompany.com
facebook.com/mariabariccompany

 

Kalasataman Kulttuuripilkki / Red Nose Company

Red Nose Companyn Kalasataman Kulttuuripilkki on yhteinen tapahtumapäivä alueen asukkaille. Tapahtuma koostuu sekä esityksistä että vapaammasta ohjelmasta, jonka toteuttamiseen osallistuu joukko kokeneita taiteilijoita ja esiintyjiä. Monipuolisessa ohjelmassa yhdistetään eri taiteenlajeja musiikista klovneriaan. Erityishuomio on lapsissa. Tapahtuma on alusta lähtien suunniteltu Kalasataman asukkaita silmällä pitäen, alueen resursseja hyödyntäen ja useiden alueella toimivien taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden yhteistyönä. ”Kalasataman kulttuuripilkki juhlistaa monien mahdollisuuksien nuorta kaupunginosaa. Se tarjoaa puitteet niin inhimilliseen kohtaamiseen kuin aisteja avaaviin kulttuurielämyksiinkin. Tapahtuma sopii kaikenikäisille, joten paikalle kannattaa tulla niin läheltä kuin kauempaakin”, kertoo Kalasataman kulttuuripilkin taiteellinen johtaja Kiureli Sammallahti.

Tapahtuma-aika: 9.9.2018.

www.rednose.fi

Kalasatama in motion -hanke / Susanna Leinonen Company

Susanna Leinonen Company Kalasatama in motion -hanke lähestyy Kalasatamaa liikkeen ja elokuvan keinoin. Teos tarjoaa yhteisöllisen ja osallistavan kaupunkiympäristöä dokumentoivan lähestymistavan Kalasataman asuinalueeseen. Hankkeessa järjestetään erilaisia työpajoja ja ohjattuja harjoituksia asukkaille. Lopputuloksena syntyy lyhyttanssielokuva, joka kuvataan Kalasatamassa asukkaiden kanssa. Hankkeen aikana syntyvän elokuvan ensi-iltanäytös pidetään Kalasatamassa. ”Olemme pitäneet jo useita työpajoja, joissa on kerätty asukkaiden kokemuksia ja tunteita. Kerätty materiaali on johdattanut taiteellisen työryhmän kaupunkisuunnittelun ja -kulttuurin äärelle. Prosessi on saanut Kalasatamassa positiivisen vastaanoton”, kertoo toiminnanjohtaja Salla Mistola.

Susanna Leinonen Company on suomalaisen nykytanssin huipulla sekä kansainvälisesti toimiva tanssiryhmä.

Lyhytelokuvan ensiesitys: 9.9.2018.

https://susannaleinonen.com/

Kesän 2017 ympäristötaidetapahtumat

Helsingin kaupunki valitsi kesälle 2017 Teatteriosuuskunta Ilmi Ö:n Kalasataman turistikierroksen, Gruppen Fyran ArtMaja-hankkeen ja RaivioBumann-kollektiivin Kohtaamiskioskin rahoitettaviksi ympäristötaidehankkeiksi. Asukkaiden oli mahdollista osallistua kaikkiin hankkeisiin joko tekijöinä tai kokijoina.

Kalasataman turistikierros / Teatteri Ilmi Ö.

Teatteri ILMI Ö:n Kalasataman turistikierrokselle osallistui lähes 200 henkeä. Kyseessä oli yhteisöteatterin keinoin toteutettu kävelykierros Kalasatamassa. Eri pisteille oli harjoiteltu ohjelmaa asukkaiden kanssa. Hankkeessa oli mukana Kalasataman asukkaita, Setlementtiasunnot, Kipparintalo, päiväkoti Pikkutylli ja Kalasataman peruskoulu. Yhteistyötä tehtiin myös Kalasataman asukasyhdistyksen ja Lemminkäisen kanssa. Harjoituspaikkana toimi Capellan kansalaistila. www.teatteri-ilmio.fi

Design ArtMaja / Gruppen Fyra

Tanssiryhmä Gruppen Fyra / Taideosuuskunta Piellos toteutti Helsingin Kalasatamanpuistoon nykytanssia, livemusiikkia, video- ja valotaidetta, suomalaista muotia ja designia yhdistelevän Design ArtMAJA -monitaideteoksen Helsinki Design Weekin ajaksi. Siellä järjestettiin myös taide- ja kasvityöpajoja Kalasataman koulun oppilaille. Kävijämäärät nousivat yli 2 000:een. www.gruppenfyra.com

 

Kohtaamiskioski / RaivioBumann-kollektiivi

Kohtaamiskioski on kaikille avoin kohtaamispaikka ja julkisen tilan taideteos Parrulaiturilla Kalasatamassa. Teos on oleskeltava alusta pienimuotoisten tapahtumien järjestämiseen tai vaikka pop up -kioskiksi. Sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi RaivioBumann-kollektiivi.Yleisö on löytänyt Kohtaamiskioskin hyvin. Kalasataman asukkailta saatu palaute on ollut pelkästään myönteistä. Kohtaamiskioski on suunniteltu helposti siirrettäväksi ja muunneltavaksi. https://raiviobumann.com

Pysyvä taide: Veteen piirretty viiva

Taiteilija: Timo Heino
Teoksen kuvaus: Kaksitoista metriä korkea veistos koostuu hiilenmustasta kanootista ja siitä maahan kaareilevasta terästangosta. Taitelija Timo Heino on ottanut lähtökohdakseen teoksen ympäristön, sijainnin merellisyyden ja asuinyhteisön. Veistos muodostaa eräänlaisen visuaalisen soinnun ympäröivien rakennusten, kiilamaisen piha-alueen ja katutilan muodostamassa kokonaisuudessa.

Kajakin muoto viittaa jo esihistoriallisena aikana käytettyyn merelliseen kulkuneuvoon, joka vuosituhantisen kehityksen myötä virtaviivaistuneena ja hi-tech-materiaaleista koostuvana päivittyy vauhdin ja lentämisen aikakauteen. Valoa heijastava, soljuileva terästanko symboloi kanootin jälkeensä jättämää, veden muodostamaa vanaa – veteen piirrettyä viivaa.

Teos valmistui keväällä 2014.

Osoite: Capellan puistotie 3

Pysyvä taide: Kuukkeli

Taiteilija: Villu Jaanisoo
Teoksen kuvaus: Kuukkeli on lähes kuusi metriä korkea värikäs veistos, jonka ulkopinta on durat-uusiomuovituotetta, jota on käytetty teoksessa yhteensä noin 4000 kiloa.  Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Jaloissa on teollisuudessa käytössä olleita palloventtiileitä.

Teoksen lähtökohtana ovat Kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia, ”sielunlintua”, pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana. Kuukkelille tai kuukkelin näkemiselle on annettu erilaisia syvällisiä merkityksiä. ×

Teos valmistui keväällä 2016.

Osoite: Junonkatu 2

Pysyvä taide: Istuinveistokset

Taiteilija: Marjukka Korhonen
Teoksen kuvaus: Teoksen ensimmäinen osa valmistui 2016.
Osoite: Parrulaituri

Pysyvä taide: Harppi ja tähdet

Taiteilija: Riikka Puronen

Teoksen kuvaus: Riikka Purosen mukaan teoksessa kohtaavat kaksi erilaista näkemystä maailmasta. Harppi edustaa matemaattista maailmankuvaa, jossa maailman ilmiöitä voi mitata ja todentaa. Harpin keskiakselilla tasapainottelevat kaksi astiaa, joiden sisältö on tuntematonta ja nimeämisen ulottumattomissa. Teos kohoaa Toukolan rantapuiston maamerkkinä Kyläsaarenkujan, Roomankadun ja meren välisellä viheralueella. Myös teoksen sijainnissa yhdistyvät erilaiset elämisen ja kaupunkirakenteen elementit. Se on keskellä asuinkerrostalojen ja oppilaitosten ympäröimää, mereen ulottuvaa ulkoilualuetta. 

Seitsenmetrinen veistos on rakennettu erivärisiksi käsitellyistä teräksestä ja alumiinista. 

Teos valmistui toukokuussa 2018.

Osoite: Toukolan rantapuisto

Väliaikainen taide: Kalasataman mammutti

Taiteilija: Riitta Kopra
Teoksen kuvaus: Mammutti on Riitta Kopran kuvataideakatemian opintoihin liittynyt työ. Teräksestä, turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista, kuten maksaruohoista ja puolukanvarvuista, rakennettu teos on kooltaan aidon mammutin kokoinen. Kopra pohtii teostaan näin: ”Suomessa vanhin turvesuo on ajoitettu noin 10 000 vuoden taakse. Tässä tulee ajallinen yhteys mammutteihin, jatkuvuuden ja väliaikaisuuden kohtaaminen: Mammutteja oli ainakin 4 miljoonaa vuotta ja ne hävisivät 10 000 vuotta sitten, tavallaan siis aika äskettäin. Ihminen voisi yrittää sijoittaa itseään evoluution aikajanalle ja miettiä, olemmeko sittenkään kaiken keskipiste ja huipentuma”.

Kalasatamaan Mammutti sopii hyvin, koska vieressä on Korkeasaaren eläintarha, jonka yhtenä tavoitteena on suojella uhanalaisia eläimiä. Mammutti sopii Kalasatamaan myös siksi, että koko alueen rakentaminenhan on jo itsessään mammuttimainen projekti. Mammutti on kärsinyt ilkivallasta vuosien varrella, mutta se saa olla vielä vuosia Kalasataman eteläkärjessä kunnes rakentaminen alueella alkaa.

Teos valmistui 2012.

Osoite: Kalasataman kaakkoiskärki

Väliaikainen taide: Kalasataman joulukuusi

Taideteos: Kalasataman joulukuusi
Suunnittelija: Marjut Kauppinen
Teoksen kuvaus: Kalasataman joulukuusi on tuonut valoa kalasatamalaisten jouluun 2014-2016.

 

Tapahtumat: 2010-2014

Kalasataman väliaikaiskäyttö alkoi 2010 rantareitin avaamisella, mikä mahdollisti erilaisen toiminnan sen varrella. Tapahtumia on järjestetty mm. konttiaukiolla, jossa on pidetty konsertteja, taidenäyttelyitä, kissavideofestivaali, polkupyöräpajoja jne.

Kalasataman ympäristötaidehankeen yhtenä tavoitteena on edistää taide- ja kulttuuriprojekteilla ja -tapahtumilla asukkaiden osallisuutta, paikallista verkostoitumista ja alueellisen identiteetin muodostumista Kalasataman alueella. Vuodesta 2015 alkaen tapahtumien avustamista koordinoidaan yhteistyössä kulttuurikeskuksen kanssa. Kulttuurikeskus valmistelee ja käynnistää haun tilattavista tapahtumista. Määrärahaa voivat hakea mm. helsinkiläiset taiteen ammattilaisryhmät, kulttuurilaitokset ja –yhteisöt sekä asukasyhdistykset.

Tapahtumat voivat olla pieniä, useamman tapahtuman sarjoja tai yksittäisiä isompia tapahtumia ja ne  tulee toteuttaa Kalasataman alueella.

 

Päivitetty 28.5.2019