Kaupunkiuudistuksen tarkoitus on luoda uutta elinvoimaa vanhoille asuinalueille panostamalla kunnostamiseen ja uuden rakentamiseen. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa entistä useampi asukas pääsee nauttimaan kaupunkiuudistusalueiden ainutlaatuisesta lähiluonnosta, palveluista ja tapahtumista.

Vanhojen alueiden täydennysrakentamisen merkitys ja arvo täysin uusien asuinalueiden rinnalla on kasvanut viime vuosien aikana. Positiivinen muutos lisää hyvinvointia ja saa aikaan kestävää kasvua kaupungille. Myös uudessa vuosien 2021–2025 kaupunkistrategiassa luvataan vaalia Helsingin kaupunginosien omaleimaisuutta ja turvallisuutta.

Siksi Helsinki on käynnistänyt uudenlaisen kaikkien toimialojen yhteisen kaupunkiuudistuksen mallin, jonka pilottialueiksi on valittu Malminkartano-KannelmäkiMalmiMellunkylä sekä Vuosaaren Meri-Rastila. Näillä alueilla rakennettu ympäristö on merkittäviltä osin tullut elinkaaressaan vaiheeseen, jossa korjaaminen on ajankohtaista. Valintaan vaikutti lisäksi alueiden sijainti hyvien raideyhteyksien varrella.

Kaupunkiuudistuksen tarkoitus on kohentaa asuinalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen. Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa asuinalueet eivät eriydy ja kaikkialla on mahdollista elää turvallista ja viihtyisää elämää positiivisesti omaleimaisissa kaupunginosissa. Kaupunkiuudistus on työkalu, jolla Helsinki toteuttaa tätä strategista tavoitetta ja mahdollistaa kaupunginosien tasavertaisuuden ja hyvinvoinnin.

Kaupunkiuudistus on osa Helsingin asumisen ja maankäytön toteuttamisohjelmaa (AM-ohjelma).

Omaleimaisia, elinvoimaisia ja kiinnostavia asuinalueita

Kaupunkiuudistuksen tavoitteena on sekä säilyttää että kehittää omaleimaisia, elinvoimaisia ja kiinnostavia asuinalueita, jotka tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja asumiseen, ulkoiluun ja viihtymiseen. Tavoitteena on myös, että alueet houkuttelevat vierailijoita erilaisiin toimintoihin ja tapahtumiin, jotka vahvistavat kunkin alueen omaa identiteettiä.

Tulevaisuudessa kaupunkiuudistuksen seurauksena asuinalueiden eriarvoistuminen pysähtyy, ja helsinkiläisillä on aiempaa enemmän monipuolisia asumisen vaihtoehtoja. Kaupunkiuudistusalueilla asuu turvallisessa ja viihtyisässä ympäristössä tyytyväisiä asukkaita, jotka ovat ylpeitä omasta kaupunginosastaan.

Uutisia aiheesta

Uutiset eivät enää päivity Uutta Helsinkiä -sivuille. Voit jatkossa lukea kaikki uutiset osoitteesta: https://www.hel.fi/fi/uutiset.
3.10.2022

Vesalan koulu esitteli monien kulttuureiden rikkautta lauantain koulupäivänä

Vesalan peruskoulu haluaa vahvistaa kotien ja koulun välistä yhteistyötä. Koulu päätti houkutella...

7.9.2022

Malmille uutta asumista Pikitehtaankortteleihin

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina asemakaavan muutoksen Malmin Pikitehtaankorttelien...

19.8.2022

Kontula! Live 2022 -tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen kulttuuria 19.–20.8.

Itä-Helsingin Kontulassa on tarjolla elokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna kaikille avoin ja...

23.6.2022

Viherpysäkit tarjoavat jälleen kasveja pölyttäjille ja nautiskelupaikkoja kaupunkilaisille Malminkartanossa ja Kannelmäessä

Malminkartanon Puustellinaukiolle ja Kannelmäen Sitratorille rakennetaan kesän ajaksi...

22.6.2022

Uusi Mellunkylä-lehti luettavissa verkossa

Mellunkylän oman kaupunginosalehden kesänumero on ilmestynyt verkkoversiona. Lehdessä kerrotaan...

16.5.2022

Pikitehtaankortteleihin suunnitteilla lisää asuntoja, toimitilaa ja pikaraitiotie

Malmin Pikitehtaankortteleiden alueelle suunnitellaan uusia asuntoja sekä nykyisten asuin- ja...

3.5.2022

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan verantatalo Vuosaaren Meri-Rastilaan

Meri-Rastilaan suunnitellaan uutta asumisoikeusasuntojen ja vapaarahoitteisten omistusasuntojen...

27.4.2022

Kontulan ”Mahdottomien muotojen museossa” liikutaan taiteen ja kaupunkisuunnittelun rajapinnassa

Tänä keväänä Kontulan ostarilla on kokoonnuttu tekemään radikaaleja ristipistoja, katsomaan...