Helsingin ydinkeskustan muutoksista osa ei erityisemmin näy kaupunkilaisille, kun taas toiset ovat isoja asioita. 

Uusien kaupunginosien lisäksi myös Helsingin keskustassa rakennetaan vilkkaasti. Aivan kaupungin ytimeen nousee uutta liiketilaa, puistoja ja asuntoja.

Helsingin keskustaa uudistetaan

Helsingin kaupunki suunnittelee kävelykeskustan laajentamista, elävöittää keskustakortteleita ja kunnostaa puistoja. Oleskelulle ja tapahtumille suunnitellaan julkista tilaa. Keskustaan on tulossa myös uusia asuntoja.

Keskustan nykyisten raitiolinjojen reitit muuttuvat. Kruunusiltojen kautta tulee uusi raitiovaunuyhteys keskustasta Kalasataman kautta Kruunuvuorenrantaan.

Keskustan suurimpia kiinteistönomistajia ovat perinteisesti olleet vakuutusyhtiöt, pankit ja kotimaiset kiinteistösijoitusyhtiöt. Ulkomaisten kiinteistösijoittajien osuus on kasvanut viime vuosina.

Torikorttelit – Suljetuista hallintokortteleista eläväksi keskustan sydämeksi

Kauppatorin ja Senaatintorin välinen Torikortteleiden alue on kiehtova osa Helsingin keskustaa. Helsingin keskustan ytimessä sijaitsevan alueen remontti- ja elävöittämisprojekti on historiallinen uudistus, joka on avannut Helsingin entiset hallintokorttelit elämälle. Läpiremontoituihin kortteleihin on avautunut liiketoiminnalle kaikkiaan 12 000 m2 uutta liiketilaa ja 3 000 m2 läpikuljettavia sisäpihoja.

Tänä päivänä kolmen korttelin alueella sijaitsee liki 20 ravintolaa, baaria ja kahvilaa sekä saman verran persoonallisia putiikkeja, kaupunginmuseo, vanhimpiin kuuluva korttelikino, radioasema, uuden työn keskus ja kaupungintalo.

Historiallista keskustaa kehittää ja tiloja vuokraa Helsingin kaupungin kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy.

Ydinkeskustassa parannetaan kävelyreittejä ja raitioteitä

Helsingin ydinkeskustan muutoksista osa ei erityisemmin näy kaupunkilaisille, kun taas toiset ovat isoja asioita.

Esimerkiksi Länsimetro muuttaa Kampin liikennettä. Kaupunki suunnittelee kävelykeskustan laajentamista ja Kruunusiltojen raitiovaunuyhteyttä keskustasta Kalasataman kautta Kruunuvuorenrantaan.

Helsingin keskustan huoltotunneli

Helsingin alla kulkee kaksi kilometriä pitkä huoltotunneli Kampista Kaisaniemeen. Tunneli palvelee keskustan kiinteistöjen huoltoa ja tavarantoimitusta. Helsingin kaupungin haluaa saada keskustan liikekiinteistöt hyödyntämään yhä enemmän huoltotunnelia, mikä tosin edellyttää kiinteistöissä uusien maanalaisten yhteyksien rakentamista.

 

Ohjeita keskustan rakentajille

Päivitetty 2.12.2020