Helsingin ydinkeskustan muutoksista osa ei erityisemmin näy kaupunkilaisille, kun taas toiset ovat isoja asioita. 

Uusien kaupunginosien lisäksi myös Helsingin keskustassa rakennetaan vilkkaasti. Aivan kaupungin ytimeen nousee uutta liiketilaa, puistoja ja asuntoja.

Helsingin keskustaa uudistetaan

Helsingin kaupunki suunnittelee kävelykeskustan laajentamista, elävöittää keskustakortteleita ja kunnostaa puistoja. Oleskelulle ja tapahtumille suunnitellaan julkista tilaa. Keskustaan on tulossa myös uusia asuntoja.

Keskustan nykyisten raitiolinjojen reitit muuttuvat. Kruunusiltojen kautta tulee uusi raitiovaunuyhteys keskustasta Kalasataman kautta Kruunuvuorenrantaan.

Keskustan suurimpia kiinteistönomistajia ovat perinteisesti olleet vakuutusyhtiöt, pankit ja kotimaiset kiinteistösijoitusyhtiöt. Ulkomaisten kiinteistösijoittajien osuus on kasvanut viime vuosina.

Rakentamista 2018-2019

  • Kauppatorin asemakaavatyö on käynnissä. Torikorttelien peruskorjaus on valmistunut ja alue on osa Helsingin kävely- ja liikekeskustaa.
  • Keskustan huoltotunnelin käyttöä kehitetään.
  • Amos Rex-taidemuseo avautui yleisölle elokuussa 2018.
  • Keskustakirjasto Oodi valmistui syksyllä 2018.
  • Töölönlahden eteläosan puisto valmistui Oodin avajaisiin.
  • Hakaniemen aluetta kehitetään. Kauppahallin peruskorjaus alkoi helmikuussa 2018 ja valmistuu syksyllä 2020, minkä ajan kauppahallin toiminnot sijaitsevat Hakaniementorin väistötilassa. Hakaniementorin pysäköintilaitoksen suunnittelu on käynnistynyt ja laitoksen rakentaminen alkaa vuoden 2021 alussa. Hakaniemen metroaseman lippuhallin laajennus valmistui elokuussa 2018.
  • Hakaniemessä suunnitellaan Kruunusiltojen raitioyhteyden ja Hakaniemen rannan täyttötyötä. Merihaansiltaa suunnitellaan osana Kruunusillat-hanketta.
  • Hakaniemensillan suunnittelu on käynnissä, uusi silta rakennetaan 2021–2024.
  • Olympiastadionin ja sen ympäristön peruskorjaushanke jatkuu vuoteen 2019.

Torikorttelit – Suljetuista hallintokortteleista eläväksi keskustan sydämeksi

Kauppatorin ja Senaatintorin välinen Torikortteleiden alue on kiehtova osa Helsingin keskustaa. Helsingin keskustan ytimessä sijaitsevan alueen remontti- ja elävöittämisprojekti on historiallinen uudistus, joka on avannut Helsingin entiset hallintokorttelit elämälle. Läpiremontoituihin kortteleihin on avautunut liiketoiminnalle kaikkiaan 12 000 m2 uutta liiketilaa ja 3 000 m2 läpikuljettavia sisäpihoja.

Tänä päivänä kolmen korttelin alueella sijaitsee liki 20 ravintolaa, baaria ja kahvilaa sekä saman verran persoonallisia putiikkeja, kaupunginmuseo, vanhimpiin kuuluva korttelikino, radioasema, uuden työn keskus ja kaupungintalo.

Historiallista keskustaa kehittää ja tiloja vuokraa Helsingin kaupungin kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy.

Ydinkeskustassa parannetaan kävelyreittejä ja raitioteitä

Helsingin ydinkeskustan muutoksista osa ei erityisemmin näy kaupunkilaisille, kun taas toiset ovat isoja asioita.

Esimerkiksi Länsimetro muuttaa Kampin liikennettä. Kaupunki suunnittelee kävelykeskustan laajentamista ja Kruunusiltojen raitiovaunuyhteyttä keskustasta Kalasataman kautta Kruunuvuorenrantaan.

Helsingin keskustan huoltotunneli

Helsingin alla kulkee kaksi kilometriä pitkä huoltotunneli Kampista Kaisaniemeen. Tunneli palvelee keskustan kiinteistöjen huoltoa ja tavarantoimitusta. Helsingin kaupungin haluaa saada keskustan liikekiinteistöt hyödyntämään yhä enemmän huoltotunnelia, mikä tosin edellyttää kiinteistöissä uusien maanalaisten yhteyksien rakentamista.

 

Puistoja ja kulttuuria Töölönlahdella

Töölönlahdelle on rakennettu uusia asuntoja ja toimistotaloja ja ravintoloita. Aiemmin on valmistunut Musiikkitalo. Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi valmistui 2018. Töölönlahden pohjoisosan puisto valmistui 2016, ja eteläosan Makasiinipuisto ja Kansalaistori valmistuivat 2019.

Olympiastadionia uudistetaan

Helsingin Olympiastadionin remontti ja laajennus ovat meneillään vuoteen 2019 asti. Olympiastadionin kattamattomat katsomot katetaan. Olympiastadionille ja maanalaisiin tiloihin suunnitellaan urheilu-, liikunta-, urheilumuseo- ja yleisötiloja. Sisäänkäyntejä rakennetaan useammasta suunnasta. Stadionrakennus on suojeltu, joten remontti tehdään yhteistyössä Museoviraston kanssa. Perusparannuksen kustannukset jaetaan Helsingin kaupungin ja valtion välillä puoliksi. Funktionalistista tyylisuuntaa edustava stadion säilyttää ominaispiirteensä.

Ohjeita keskustan rakentajille

Päivitetty 21.11.2019