Tori takaisin Töölöön!

Töölöntorin ideakilpailu haluaa palauttaa torielämän Töölön ytimeen. Tori syntyy ihmisistä, tekemisestä, toiminnasta ja kuhinasta. Elävä tori nivoo yhteen niin torilla käytävän torikaupan kuin sitä ympäröivät kivijalkakaupat. Torin sydämen muodostavat kävijät, joille tori ei ole vain askareiden hoitamista vaan toisten ihmisten kohtaamista varten. On aika tuoda tori takaisin Töölöön!

Kaikille avoimessa Töölöntorin suunnittelukilpailussa etsitään ideoita torin elävöittämiseksi. Alueen suunnittelun lisäksi kilpailuun toivotaan uusia ehdotuksia ja ajatuksia siitä, mitä toritoiminta Töölössä voisi tulevaisuudessa olla.

Kilpailutöissä voi arkkitehtonisen osaamisen lisäksi tuoda esiin myös muita näkökulmia, esimerkiksi torikaupan, ravintolatoiminnan tai jonkin muun mahdollisen toripalvelun saralta.

Helsingin kaupungin yhdessä Suomen arkkitehtiliiton ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton kanssa järjestämä kilpailu alkaa kesäkuussa ja päättyy lokakuussa.

Huhti–toukokuussa tällä sivustolla pääsi kertomaan ideoistaan ja toivestaan Töölöntorin kehittämiseksi. Terveiset kootaan yhteen ja annetaan kilpailuun osallistuvien hyödynnettäviksi. Kiitos kaikille ideansa jakaneille!

Lisätietoja:

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala

Aino Leskinen
maisema-arkkitehti
puh. 09 310 20825

Crista Toivola
arkkitehti
puh. 09 310 37334

sähköpostit: etunimi.sukunimi@hel.fi

Sivun kuva: Mona Schalin

Päivitetty 13.5.2019

Kommentit

Torikojut ja telttakahvilat kuuluvat torille. Viihtyvyyttä lisää kukat, puuskat, vehreys ja roskikset. Ihmiset tekevät tunnelman joten ei tarvita pomppulinnoja tai temppuratoja.

Helsingissä on eurooppalaisittain hyvin vähän suihkulähteitä.Töölöntorille sopisi joku hieno uudentyyppinen suihkulähde.Toivoisin myös että modernia puurakentamista suosittaisin ja hyviä,mukavia penkkejä istumiseen.Helsingissä on yleistynyt jakkara-penkkimalli,eli penkki jossa ei selkänojaa.Ei ole kovin kutsuva istuintyyppi.Töölönlahden puistossa valtavan pitkät jakkaramalliset penkit(ei selkänojaa),kuka niissä istuu?Enpä ole nähnyt.

Lähellä on paljon "kivikatuja" joilla ei ole yhtään puuta per kortteli, ja lisäksi isoja katuja, jotka toistaiseksi tuottavat paljon päästöjä. Torille tarvitaan ehdottomasti paljon puita sitomaan hiiltä, tuomaan vehreyttä ja tuottamaan happea.

Arkipäivinä voisi toimia pöytämaksuton kirppis kahvilan seurana.

Pysyviä puita ym. jottei katuosasto pilaa tätäkin paikkaa käyttämällä sitä toisten autopaikkojen väistötilana kuten Hesperiankatujen välistä kenttää. Autot pois Töölöstä!

Kannatan Anonyymin mielipidettä. Torilta ja torin ympäristöstä pysäköinti pois - vain läpiajoliikenne. Lasten leikkipaikka kahviorakennuksen vireen! Miksi Kivelänkadun puistoon ei rakennettu leikkipaikkaa / kiipeilytelinettä?

Loistava ajatus, että kahviorakennus ja lasten leikkipaikka olisivat vierekkäin! Tämä yleinen käytäntö esim Ranskassa :)

Kannatan ehdotusta lastenleikkipaikasta torille kahvilan viereen. Ottakaa mallia Oulusta, hienoja leikkipaikkoja pitkin kaupunkia paljon paremmilla varusteilla.

Eikö tuo valtava, korttelin päässä oleva puisto kelpaa?

Lisää yhteistä toritoimintaa (kirppiksiä, reko-ryhmiä, pienimuotoisia puutarhamessuja jma. teema-päiviä), ehdottomasti lisää puita ja vehreyttä, ja kenties pari pysyvää torikahvilaa terasseineen!

Sellainen tori, jossa on normaalia torimyyntiä ja kahvila. Penkkejäkin saisi olla. Poliittisesti vapaa alue, jossa ei saa pitää puolueiden tai niihin rinnastettavissa olevien ryhmien tilaisuuksia. Pieni esiintymislava voisi olla, jos vaikka joku haluaisi laulaa tai soittaa.

Tori on mahtavalla paikalla. Soisi kaikinpuolin elävöitettävän, esim parkkipaikat pois. Parasta tietysti olisi kun tehtäisiin metrolinja keskustasta Töölön torin kautta Meilahden sairaala-alueelle ja siitä edelleen Munkkiniemen- ja vuoren kautta aina Isosti rakennettavan Haagan liikenneympyrään saakka. Sisäänkäyntejä voisi olla Mannerheimintieltäkin saakka. Nyt tuo Länsi-suunta on ihan tukossa ja matka-aika keskustaan ei ole missään suhteessa kilometrien kanssa. Äärettömän hidasta kulkua koko matkalla ja hidastuu vaan kun Huopalahdentien-Haagan maisemiin rakennetaan lisää asuntoja.

Toivoisin, että asukaspysäköinti torilla sallitaan jatkossakin joustavuuden ja asukasystävällisyyden nimissä. Kaupungin sopimukset halliyrittäjien kanssa eivät palvele niitä, jotka tarvitsevat autoa epätyypillisiin työaikoihin.

Tätä nykyä tori on valitettavasti lähes luotaantyöntävä harmaa parkkipaikka, joten lähistön asukkaalta vahva tuki kehittämiselle. Töölöntorissa olisi potentiaalia viihtyisäksi eurooppalaishenkiseksi aukioksi. Parkkipaikoista on varaa luopua nyt kun parkkihallikin löytyy naapurista. Puita ja istutuksia, reunustan ravintoloille ym. liikkeille mahdollisuus laajentaa terassejaan ja muita palveluitaan torille. Kenties jonkinlainen paviljonkihenkinen kahvila/ravintolarakennus nykyisen grillikioskin tilalle tai oheen. Ja toki torikauppaa jatkossakin - miten sitä voisi elvyttää, alhaisemmat vuokrat tms? Markkinointi, myös turisteille, lähellä isoja hotelleja ja esim temppeliaukion kirkkoa? Mahdollisuus olisi myös kenties sulkea Sandelsinkatu tai Tykistökatu liikenteeltä ja näin yhdistää torialuetta ja kadunvarren kivijalkapalveluita. Ellei täysin sulkea, niin liikennettä voisi ainakin rauhoittaa kapeampien ajoratojen ym. avulla ja näin vähentää estevaikutusta. Tori takaisin ihmisille ja elämälle!

Nyt otetaan se pää pois sieltä jalkaliitto persiistä. Kaupunkiin kuuluu kaikki liikennemuodot ja ei ole kenenkään etu rajoittaa alueita. Hankaloittamalla siellä asuvien elämää tehdään vaan karhunpalveluksia. Liikenne tulee automaattisesti ajan kuluessa muuttumaan tavalla jos toisella siihen suuntaan mihin muuttuu. Kiellot ja rajoitukset ovat jo lähellä rasismia ja vihapuhetta noin karrikoidusti. En ymmärrä miksi niiden jotka työntävät 5-8mrd euroa vuosittain loputtomaan kaivoon pitäisi vielä vähemmästä maksaa.

Vesielementti yhdistettynä toiminnalliseen ja kasvein, edes osaksi verhoiltuun veistokseen. Lapset voivat uittaa laivoja, hauat ja linnut juoda, solina kuulua avoimista lähi-ikkunoista osana rauhoittavaa kaupunkiäänimaisemaa. Pysyvä rakennelma torikahvilaksi. Autot vain taksiaseman kohdalle.

Ravintoloita, ruokakojuja, terasseja. :)

Lisäksi edullisia vuokrattavia myynti paikkoja, kiinteitä ja liikuteltavia (kirppis). Esiintymislava voisi toimia, parantaa alueen vetovoimaa. Paljon kommentteja autoista: autoja ei tarvita torilla tai sen ympäristössä. Pysäköiköön tarvitsijat sisäpihoille tai pysäköintilaitokseen.

Säännolliset viikottaiset teematorit, esim street food market, lähiruokatori yms. parkkipaikat pois, torikahvila terasseineen tilalle, mielellään pysyvä rakennus joka sopii talvikäyttoonkin.

Torit on kivoja, mikäli katsoo vanhoja elokuvia. Tätä päivää ne eivät ole. Kauppa ei kannata toreilla ja nostalgiapäissään torin tyhjentäminen kentäksi on typerää. Tapahtumille ja pop-up kulttuuririennoille on puistoissa tilaa. Töölöö, tiivis kaupunkirakenne tarvitsee myös autopaikkoja. Nyt ne tuntuvat häiritsevän tiettyä porukkaa, äänekästä sellaista. Antakaa torin olla. Kaupat tehdään kauppakeskuksissa.

Sitä vielä, että nämä kaupungin kyselyt on jäätäviä. Toiveita voi heitellä vailla mitään reaaliteettia ja siten ollaan muka kuultu kaupunkilaisia.

Iltatori. Pienimuotoinen / tai useampi torikahvila/ kahvikioski, joka auki myös illalla. Ei tarvitse massiivisia rakennelmia ja terasseja. Pieniä akustisia bändejä (eri musiikkigenrejä) esiintymään.

Tori toimii loistavasti kuten nyt. Iltaisin / öisin parkkipaikkana joita Töölössä on aivan liian vähän ja aamusta iltaan toripaikkana. Toimivaa ei kannata muuttaa.

Vaikka edellisissä kommenteissa toivotaankin jatkuvaa torikauppaa jossa vaikka mitä erikoisuuksia myytäisi, niin totuus on vain se että ei niitä kauppiaita sinne ilmaannu sen enempää kun nytkään vaikka penkkejä ja puita istutetaan ja laululavoja rakennetaan. Ei edes vaikka Agitprop esiintyisi. Annetaan olla nyt niin kuin on eikä taas tuhota toimivaa järjestelmää.

Jos torilla olisi säännöllisesti kauppiaita muulloinkin kuin pari tuntia viikonloppuaamuisin, töölöläiset kenties oppisivat käymään siinä ruokaostoksilla. Iltatori edes kerran viikossa voisi olla kiva. Eikä mukaan tarvita mitään krääsäkojuja. Myyntipaikkojen vuokra voisi olla vakituisille toimijoille suhteellisen edullinen, jolloin kauppiaiden olisi edes vähän kannattavampaa olla siinä "elävöittämässä toria".

... Huomaa muuten hyvin kuvakulman valinnasta mihin suuntaan keskustelua halutaan ohjata tässä Helsingin vihervasemmiston puolesta . Kuva toiselta puolelta toria esim. kesälauantaina olisi tukenut nykyistä tilannetta paljon paremmin. Nyt on valittu kuva jossa autot ihan etualalla häiritsevästi. Miksi ette muuta maaseudulle jos autottomuutta haluatte ? Kyllä Suomessa metsää riittää.

Töölöntori nykyisellään näyttää tuolta suurimman osan ajasta.

Tori voisi olla vehreämpi. Kesäksi tori kaipaisi terassin ja kirpparin. Kirpputorin suljeuduttua, tori voisi muuntautua liikuntakäyttöön.

Reunojen parkkipaikat säilytettävä. Torialuetta voisi rajata istutuksilla (voivat olla myös liikuteltavia, jotta mahdollistaa uudelleenorganisoinnin tarpeen mukaan). Lisäksi jonkinlainen suihkulähde/vesielementti tuomaan raikkautta. Kevytrakenteinen lasinen rakennus, jossa aukeava katto ja osa seinistä, jolloin myös kesällä käyttökelpoinen. Esim Madridin markkinahallista voisi ottaa mallia. Sisälle ainakin laadukas kahvila/ravintola (esim tapas-henkinen) jonka terassia voi laajentaa ulos. Lisäksi myyntipisteitä torikauppiaille rakennukseen. Ei enää telttoja ja pakettiautojen perästä myyntiä.

Vanhat ratikkakiskot pitää säilyttää. Ne kertovat hienosti paikan historiasta ja siitä kun tori oli vitosen päättäri. Parasta olisi kun kiskojen päälle saisi vielä vanhan HKL:n ratikan kahvilaksi tai jätskikioskiksi. Helsingistä oma ratikkakioski puuttuukin ja tässä olisi sellaiselle loistava sijainti. Ratikat ja kahvilat kuuluvat Töölöntorille!

Tori on täysin pilattu jo kaupungin salliessa jokavuotisen uusnatsien 612-kulkueen kokoontumisen torialueella. Torin maine on täysin pilattu sen myötä ja asiakaskato palveluissa romuttanut koko tori-idyllin. Ei toria ja sen mainetta enää yhtään mikään pelasta, itse boikotoin periaatteesta koko aluetta myös jatkossa.

Arvostaisin, jos torille saataisiin lisää vihreää: pysyviä puita tai pensaita sekä kausi-istutuksia kesäisin. Jokapäiväinen, vilkas torielämä lienee mahdoton ainakin talvisaikaan. Silloin voisi panostaa lauantaipäiviin. Toripaikkojen vuokria voisi laskea. Sunnuntaisin tori voitaisiin avata kirpputoriksi hyvin edullisin pöytähinnoin. Olisi mahtavaa, jos joku torialueen ravintoloista voisi pitää torilla kesällä terassia. Torilla pidetyt messut ja Suvivirsi-tilaisuus ovat olleet kovin suosittuja. Lisäisin tällaisia tapahtumia, jotka olisivat päiväsaikaan, eivätkä näin häiritsisi torin varrella asuvia. Torin laidoilla voisi olla pysäköintipaikkoja kävijöille ja asukkaille. Pitäisin kuitenkin torin yläreunan puhtaasti tori- ja oleskelutilana vaikkapa erilaisten istutusten avulla.

Torille tarvitaan kevytrakenteinen ravintolarakennus ja sen eteen terassi, jossa voi nauttia laadukasta ruokaa ja juomaa. Myös nykyiset länsipään autopaikat on hyvä säilyttää, ainakin osittain, jotta satunnaiset ja lyhyet pysäköinnit onnistuvat. 15min kaupassa käyntiä varten on turhaa viedä autoa parkkihalliin. Torimyyntiä voi säilyttää, jos sillä on kysyntää, mutta ehdoton edellytys se ei enää ole. Joku vesielementti (suihkulähde tms) olisi hyvä lisä ja toisi eurooppalaista fibaa torille.

Torille tulisi saada katetut ja lämmitetyt pysäköintipaikat pyörille. Pyörätie tulisi myös erottaa jalankulusta. Autojen kulku torin ympärillä tulisi muuttaa markkinaehtoiseksi.

Lisää viheristutuksia ja suihkulähde niin torikahvillekin olisi kivempi tulla istuskelemaan.

...eli anniskeluoikeuksilla varustettu terassiravintolatoiminta, johon esim. lähiravintoloilla etuoikeus olisi mielestäni loogista. Lisäksi kannustettaisiin katusoittajiin ja vastaaviin esiintyjiin.

Ihmettelen parkkipaikkojen poistovimmaa -- Hämeentiellä nähtiin, kuinka kivijalkamyymälät lopettivat suosiolla toimintansa, koska yrittäjät totesivat aivan oikein, että asiakkaat saapuvat joko autolla tai eivät ollenkaan. Töölöntorin kivijalkakauppojen ja ravintoloiden vetovoima perustuu nimenomaan helppoon pysäköintiin. Älkää romuttako tätä!

Jokin lähde näille väitteille olisi ihan niiden esittäjänkin uskottavuuden kannalta hyödyksi. Se, että sinusta tuntuu, että asia on näin, ei tee siitä vielä faktaa. Tutkimukset osoittavat, että kivijalkayrittäjät herkästi ja raskaasti yliarvioivat autolla saapuvien asiakkaiden määrän. Fakta on se, että suuri osa kantakaupungin talouksista on autottomia ja vieläkin suurempi enemmistö matkoista tehdään jalan ja julkisilla. Myöskään Hämeentiestä ei vielä ole juuri faktaa saatavilla. Mitään yrityskatoa ei näytä tapahtuneen ja se vähäkin menee oletettavasti pitkälti remonttikaaoksen piikkiin. Tilannetta voi tosiasiallisesti arvioida vasta kun remontti on ohi ja tilanne rauhoittunut. Lisäksi on kysyttävä, että kuka on ollut kieltämässä autoilua ja pysäköintiä Töölössä? Vasta avattu uusi parkkihalli, sinne sopii useampikin autoileva asiakas.

Eikä tarvitse kauas torilta kävellä Taka-Töölöseen päin niin joka toinen kivijalkakauppa ammottaa jo tyhjyyttään. Vihervasemmisto elää kauniissa haavemaailmassa että olisi pieniä kivoja boheemikahviloita ja ja polkupyöriä ja kaikkia yrttejä (sic) ja orgaanisia herkkuja olisi torilla myynnissä vapaasti kojuissa. Kuitenkin ostavat ruuansa halvalla Lidlistä itsekin.

Kaikki parkkipaikat pois, tilalle: puita, pensaita, kahvila (mallia esim Italian piazzoista) ja myös torimyyjäiset. Mielestäni olisi tärkeätä lisätä ei-kaupallisia istumapaikkoja torille, kuten kauniita puisia penkkejä. Ikääntyville ihmisille voi olla vaikeata mennä ulos kävelylle, jos mistään ei löydy levähdyspaikkaa.

Kas kun ei Töölöstä nyt saa Italialaista Piazzaa muuten kun rakentamalla katon sen ylle.

ihmettelen kovasti epäkohteliasta viestiäsi. Jos kohtelias äänensävy on liian vaikeata, kannattaa varmaan olla kokonaan kirjoittelematta viestejä :). Hyvää päivänjatkoa!

Säännölliset markkinat olisivat kivat. Toivoisin tosiaan,että muistettaisiin sääolot. Vain muutamana kesäkuukautena ihmiset istuskelevat taivasalla. Parkkipaikkojen vihaajat eivät varmaan käytä itse toria koskaan, kun kerran näkevät sen vain hukkakäytössä olevana tilana. Tervetuloa kesäaikaan kahviloihin ja ostoksille! Parkkeeraus ehdottomasti sallittava illalla ja yöllä jatkossakin. Turha tehdä kiusaa kiusanteon vuoksi vain. Eivät autot tuolloin ketään häiritse paitsi ideologisista syistä.

Katettu terassi lämpölamppuineen on käytössä helposti liki ympäri vuoden (kts vaikkapa mammarosa tai vaikkapa entinen tintin terassi) , kattamattomallakin istuskelee huomattavasti pitempään kuin vain muutaman kesäkuukauden. Sinun tyylilläsi, et varmaan itse istuskelee, joten oletat että muutkaan eivät. Torin käyttäminen omaisuuden säilyttämiseen on järjetöntä, ja onneksi kaupungissa ollaankin siirtymässä markkinaehtoiseen pysäköintiin. Vieressä on parkkihalli, sinne sopii. Terveisin naapuruston asukas, joka seurailee torin elämää päivittäin.

Eikö se ajatus, että Töölön parhaassa paikassa pitäisi olla harvoille, autonomistajille varattu tila, ole ideologinen? Parkkipaikat ovat sitäpaitsi osittain veromaksajien subventoimia, ja niistä hyötyvät vain harva. On täten täysin järkevä ajatus, eikä niinkään ideologinen, että torista luotaisiin tila, joka palvelee kaikkia asukkaita. Tämä ei ole kiusantekoa.

Tätä nykyä kauhea parkkipaikka ja asfalttierämaa. Istutuksia, torikauppaa ja ravintolapaviljonki terasseineen. Myös mamma Rosalle ja muille naapuruston ravintoloille mahdollisuus (lämmitettyjen) terassien laajentamiseen torille. Muutama viime vuosikymmenille jämähtänyt jäärä kitisee autopaikoista. Jonkin verran asiointipaikkoja sopii toki jättää, mutta omaisuuden pitempiaikainen säilyttäminen voitaneen hoitaa jossakin muualla, kuin sillä (potentiaalisesti) viihtyisällä aukiolla, esimerkiksi siinä vasta avatussa parkkihallissa, jonka luvattiin vieläpä tuovan lisää tilaa elämälle. Kantakaupungissa auton omistavat taloudet ovat vähemmistössä ja suuri enemmistö matkoista jehdään jalan tai julkisilla, joten nyt nämä kulkumuodot kunniaan. Joku kirjoitti kivijalkakauppojen kuolevan, mutta tutkimuksetkin osoittavat, että yrittäjät herkästi yliarvioivat kauppoihinsa autolla saapuvien osuuden. Eiköhän viihtyisä ja elävä tori houkuttele paikalle enemmän ihmisiä kuin muutamat parkkipaikat mahdollisia kauempaa saapuvia autoilijoita. Kodinkone ym. vastaava kauppa kivijaloissa kuihtuu vähitellen väistämättä ja tilat siirtyvät palveluille;näitä hyödyntävät paikalliset eivätkä kaukaa muka saapuvat autoilijat.

Malli hyvään aukioon löytyy monesta espanjalaisesta kaupungista: torifiilistä, ravintoloita / kahviloita ja lasten leikkipuisto. Lapset tuovat vanhempansakin mukanaan - vuoden ympäri ja aamusta iltaan.

Tuota ... tuliko mieleen että Tammikuussa Espanja on aika erillainen paikka kun Suomi kuitenkin noin ulkona oleskelemisen kannalla : ).

Espanjan mantereella tammikuussa terasseja taitaa olla vähän

Töölöntorilta autot ja parkkikset pois; ihmiset, ajanviete ja kauneus tilalle. Istumapaikkoja, roskiksia, kukkia, ja lapsille Helsingin kaunein kompakti leikkialue, jonka laidalla vanhemmat viihtyvät istuskellen. Ostopakkoa ei ole. Torilta nappaa kivasti mukaan hedelmiä, marjoja, kahvit, leivonnaiset vieressä nautittavaksi. Tori olisi reunustettu terassein, alue voisi olla Mamma Rosan tätä jo pilotoidessa talviterassien keidas, jossa istuskellaan vuoden ympäri. Kauneus ja toimivuus - ympäröivät yrittäjät mukaan suunnittelemaan ja kertomaan tarpeistaan&toiveistaan!

Sivut