Helsinki on kestävän kaupunkikehityksen edelläkävijä. Helsingissä tarkastellaan kestävyyttä kolmesta näkökulmasta: sosiaalinen kestävyys, ekologinen kestävyys sekä taloudellinen kestävyys. Tasapaino mahdollistaa kestävän kehityksen edistämisen ja kokonaisvaltaisesti hyvän elämän.

Kestävä kaupunkikehitys tarkoittaa Helsingissä energiatehokasta, tiivistä kaupunkia, jota rakennetaan raideyhteyksien varaan ilmastoviisaasti ja kiertotaloutta hyödyntäen. Se tarkoittaa myös sosiaalisesti kestävää kaupunkia, jossa asuinalueiden eritytyminen pysäytetään aktiivisella kaupunkiuudistuksella. Näillä sivuilta löydät tietoa erilaisista keinoista, joilla rakennamme Helsinkiä maailman tasa-arvoisimmaksi ja ilmastoviisaimmaksi kaupungiksi.

Hiilineutraali Helsinki

Tavoitteena on tehdä Helsingistä hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen pyritään 147 ilmastoteon kautta, joista monet liittyvät rakentamiseen ja kaupunkikehitykseen. Tavoitteiden etenemistä voi seurata Helsingin ilmastovahti -palvelussa.

Kiertotalous

Helsinki julkaisi keväällä 2020 kiertotalouden tiekartan. Kiertotalous tarkoittaa luonnonvarojen säästäväistä käyttämistä, jätteen arvostamista raaka-aineena ja siirtymistä kuluttamisesta ja omistamisesta kohti palveluja ja digitalisaatiota. Myös kiertotalouden saralla rakentamisessa pyritään lisäämään materiaalien uusiokäyttöä, muun muassa maamassoja kierrättämällä.

Kehittyvä kerrostalo

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa Helsinki pilotoi uusia innovaatioita kerrostaloasumiseen yhteistyössä rakennuttajien kanssa. Kestävyys, energiatehokkuus ja ilmastoystävällinen rakentaminen ovat olleet kasvavassa roolissa Kehittyvä kerrostalo -hankkeissa. Kerrostaloasuminen on avainasemassa kestävässä kaupunkikehityksessä, sillä 86 % Helsingin asunnoista on kerrostaloissa.

 

Helsingin kaupunkistrategian myötä vanhojen alueiden täydennysrakentamisen merkitys ja arvo täysin uusien asuinalueiden rinnalla on kasvanut viime vuosien aikana. Positiivinen muutos lisää hyvinvointia ja saa aikaan kestävää kasvua kaupungille.

Lue lisää aiheesta Kaupunkiuudistus

Rakennusten energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät, mikä tarkoittaa, että kun asumisen aikainen energiankäyttö vähenee, rakennusmateriaalien rooli kasvaa. Helsinki edistää siksi puurakentamista monin tavoin.

Lue lisää aiheesta Puurakentaminen

Uutisia aiheesta

29.6.2021

Helsinki on käynnistänyt hiilineutraalin lämmityksen tiekartan valmistelun

Energiasektori on isossa murroksessa ja samalla päästöjä vähentävillä toimilla on kiire....

23.6.2021

Viihtyisän Mellunkylän puolesta – Helsinki-mitalin saanut Larri Helminen on tehnyt ison työn kaupunginosansa hyväksi

Helsinki-päivän yhteydessä 12. kesäkuuta jaettiin jälleen kultaiset Helsinki-mitalit kymmenelle...

22.6.2021

SECAP-raportin skenaario ennustaa Helsingille menestystä hiilineutraaliustavoitteessaan

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 14.6.2021 kestävän energiankäytön ja ilmaston...

17.6.2021

Helsingin päästövähenemä etenee aikataulussa

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kaupunki oli asettanut...

16.6.2021

Apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui kohtuuhintaisen asumisen merkityksestä ja pandemian vaikutuksista eurooppalaisen kohtuuhintaisen asumisen verkkotapahtumassa

Apulaispormestari Sanna Vesikansa osallistui Housing Europen järjestämään paneelikeskusteluun So...

9.6.2021

Malmin ja Pukinmäen katu- ja viheralueille parannussuunnitelma

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistain 8.6.2021 kokouksessaan Malmin ja Pukinmäen yleisten...

7.6.2021

Uusi Pyöräilykatsaus 2021 on ilmestynyt

Helsingin kaupunki julkaisee kahden vuoden välein pyöräilyn ikioman katsauksen. Pyöräilykatsaus...

4.6.2021

Helsinki tähtää paremmaksi kävelykaupungiksi

Helsingin ensimmäinen kävelyn edistämisohjelma, KäveltävänHelsingin visio 2030 luotsaa...