Helsinki on kestävän kaupunkikehityksen edelläkävijä. Helsingissä tarkastellaan kestävyyttä kolmesta näkökulmasta: sosiaalinen kestävyys, ekologinen kestävyys sekä taloudellinen kestävyys. Tasapaino mahdollistaa kestävän kehityksen edistämisen ja kokonaisvaltaisesti hyvän elämän.

Kestävä kaupunkikehitys tarkoittaa Helsingissä energiatehokasta, tiivistä kaupunkia, jota rakennetaan raideyhteyksien varaan ilmastoviisaasti ja kiertotaloutta hyödyntäen. Se tarkoittaa myös sosiaalisesti kestävää kaupunkia, jossa asuinalueiden eritytyminen pysäytetään aktiivisella kaupunkiuudistuksella. Näillä sivuilta löydät tietoa erilaisista keinoista, joilla rakennamme Helsinkiä maailman tasa-arvoisimmaksi ja ilmastoviisaimmaksi kaupungiksi.

Hiilineutraali Helsinki

Tavoitteena on tehdä Helsingistä hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen pyritään 147 ilmastoteon kautta, joista monet liittyvät rakentamiseen ja kaupunkikehitykseen. Tavoitteiden etenemistä voi seurata Helsingin ilmastovahti -palvelussa.

Kiertotalous

Helsinki julkaisi keväällä 2020 kiertotalouden tiekartan. Kiertotalous tarkoittaa luonnonvarojen säästäväistä käyttämistä, jätteen arvostamista raaka-aineena ja siirtymistä kuluttamisesta ja omistamisesta kohti palveluja ja digitalisaatiota. Myös kiertotalouden saralla rakentamisessa pyritään lisäämään materiaalien uusiokäyttöä, muun muassa maamassoja kierrättämällä.

Kehittyvä kerrostalo

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa Helsinki pilotoi uusia innovaatioita kerrostaloasumiseen yhteistyössä rakennuttajien kanssa. Kestävyys, energiatehokkuus ja ilmastoystävällinen rakentaminen ovat olleet kasvavassa roolissa Kehittyvä kerrostalo -hankkeissa. Kerrostaloasuminen on avainasemassa kestävässä kaupunkikehityksessä, sillä 86 % Helsingin asunnoista on kerrostaloissa.

 

Vanhojen alueiden täydennysrakentamisen merkitys ja arvo täysin uusien asuinalueiden rinnalla on kasvanut viime vuosien aikana. Positiivinen muutos lisää hyvinvointia ja saa aikaan kestävää kasvua kaupungille. Myös uudessa vuosien 2021–2025 kaupunkistrategiassa luvataan vaalia Helsingin kaupunginosien omaleimaisuutta ja turvallisuutta.

Lue lisää aiheesta Kaupunkiuudistus

Rakennusten energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät, mikä tarkoittaa, että kun asumisen aikainen energiankäyttö vähenee, rakennusmateriaalien rooli kasvaa. Helsinki edistää siksi puurakentamista monin tavoin.

Lue lisää aiheesta Puurakentaminen

Uutisia aiheesta

15.8.2022

Kontula! Live 2022 -tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen kulttuuria 19.–20.8.

Itä-Helsingin Kontulassa on tarjolla elokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna kaikille avoin ja...

1.7.2022

Helsingin metsänhoidon linjaukset uudistuvat

Helsingin kaupunkimetsien hoitoa ohjaavat linjaukset päivitetään tämän vuoden aikana. Uudet...

23.6.2022

Viherpysäkit tarjoavat jälleen kasveja pölyttäjille ja nautiskelupaikkoja kaupunkilaisille Malminkartanossa ja Kannelmäessä

Malminkartanon Puustellinaukiolle ja Kannelmäen Sitratorille rakennetaan kesän ajaksi...

22.6.2022

Uusi Mellunkylä-lehti luettavissa verkossa

Mellunkylän oman kaupunginosalehden kesänumero on ilmestynyt verkkoversiona. Lehdessä kerrotaan...

15.6.2022

Helsinki sijoittui kuudenneksi Corporate Knightsin ekologisesti kestävien kaupunkien listauksessa

Helsinki on sijoittunut kuudenneksi ensimmäisessä Corporate Knightsin julkaisemassa kestävien...

19.5.2022

Asumisen ja maankäytön seurantaraportti luettavissa verkossa – asuntotuotantotavoite ylittyi, kaupunkiuudistus käynnistyi

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli 18.5. kokouksessaan Asumisen ja siihen liittyvän...

16.5.2022

Pikitehtaankortteleihin suunnitteilla lisää asuntoja, toimitilaa ja pikaraitiotie

Malmin Pikitehtaankortteleiden alueelle suunnitellaan uusia asuntoja sekä nykyisten asuin- ja...

12.5.2022

Kansainvälinen asumisen festivaali tulee Helsinkiin kesäkuussa – vielä ehdit ilmoittautua mukaan

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara sekä Helsingin kaupunki isännöivät 14.–17. kesäkuuta...