Helsinki on kestävän kaupunkikehityksen edelläkävijä. Helsingissä tarkastellaan kestävyyttä kolmesta näkökulmasta: sosiaalinen kestävyys, ekologinen kestävyys sekä taloudellinen kestävyys. Tasapaino mahdollistaa kestävän kehityksen edistämisen ja kokonaisvaltaisesti hyvän elämän.

Kestävä kaupunkikehitys tarkoittaa Helsingissä energiatehokasta, tiivistä kaupunkia, jota rakennetaan raideyhteyksien varaan ilmastoviisaasti ja kiertotaloutta hyödyntäen. Se tarkoittaa myös sosiaalisesti kestävää kaupunkia, jossa asuinalueiden eritytyminen pysäytetään aktiivisella kaupunkiuudistuksella. Näillä sivuilta löydät tietoa erilaisista keinoista, joilla rakennamme Helsinkiä maailman tasa-arvoisimmaksi ja ilmastoviisaimmaksi kaupungiksi.

Hiilineutraali Helsinki

Tavoitteena on tehdä Helsingistä hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen pyritään 147 ilmastoteon kautta, joista monet liittyvät rakentamiseen ja kaupunkikehitykseen. Tavoitteiden etenemistä voi seurata Helsingin ilmastovahti -palvelussa.

Kiertotalous

Helsinki julkaisi keväällä 2020 kiertotalouden tiekartan. Kiertotalous tarkoittaa luonnonvarojen säästäväistä käyttämistä, jätteen arvostamista raaka-aineena ja siirtymistä kuluttamisesta ja omistamisesta kohti palveluja ja digitalisaatiota. Myös kiertotalouden saralla rakentamisessa pyritään lisäämään materiaalien uusiokäyttöä, muun muassa maamassoja kierrättämällä.

Kehittyvä kerrostalo

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa Helsinki pilotoi uusia innovaatioita kerrostaloasumiseen yhteistyössä rakennuttajien kanssa. Kestävyys, energiatehokkuus ja ilmastoystävällinen rakentaminen ovat olleet kasvavassa roolissa Kehittyvä kerrostalo -hankkeissa. Kerrostaloasuminen on avainasemassa kestävässä kaupunkikehityksessä, sillä 86 % Helsingin asunnoista on kerrostaloissa.

 

Helsingin kaupunkistrategian myötä vanhojen alueiden täydennysrakentamisen merkitys ja arvo täysin uusien asuinalueiden rinnalla on kasvanut viime vuosien aikana. Positiivinen muutos lisää hyvinvointia ja saa aikaan kestävää kasvua kaupungille.

Lue lisää aiheesta Kaupunkiuudistus

Rakennusten energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät, mikä tarkoittaa, että kun asumisen aikainen energiankäyttö vähenee, rakennusmateriaalien rooli kasvaa. Helsinki edistää siksi puurakentamista monin tavoin.

Lue lisää aiheesta Puurakentaminen

Uutisia aiheesta

17.11.2021

Karhukallion asuinalueen kaavaehdotus etenee

Asemakaava ja asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee Myllypuron lounaisosan ja Herttoniemen...

11.11.2021

Kontulan muraalit kertovat monta tarinaa

Iframe not supported...

10.11.2021

Kaupunkiluonto laajenee yläilmoihin - yleistyvillä viherkatoilla on monta merkitystä

Yhä useamman uudisrakennuksen katolla kasvaa kukkia, pensaita ja jopa puita. Lista viherkattojen...

10.11.2021

Kaupunkiuudistusalueiden viherkeitaat kiinnostivat pölyttäjiä ja paikallisia asukkaita

Viherkeitaat, tai vehreät oleskelupaikat, sijaitsivat kesän ja alkusyksyn ajan Malminkartanonauk...

5.11.2021

Puupalkinto-kilpailun voitto Hopealaakson päiväkodille

Kruunuvuorenrannassa sijaitseva Hopealaakson päiväkoti on voittanut vuosittain järjestettävän...

21.10.2021

Hiilineutraalin Helsingin tekijät: Oskari Kaupinmäki tekee töitä pyöräilyn lisäämiseksi

Helsinki pyrkii vähentämään liikenteen päästöjä muun muassa pyöräilyn mahdollisuuksia...

6.10.2021

Malmin Filpuksenpuisto leikkipuistoineen kunnostukseen

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistain 5.10. kokouksessaan Malmin Filpuksenpuiston...

1.10.2021

Malminkartanon keskiosaan tutkitaan rakentamismahdollisuuksia suunnittelukilpailun keinoin – Tervetuloa asukaskävelylle 11.10.

Malminkartanon keskiosaan tutkitaan uusia maankäytön mahdollisuuksia suunnittelukilpailun kautta...