Fiksu kaupunki -hanke tuo innovaatiotoimintaa ja älykästä kaupunkikehitystä kaupunkiuudistusalueille Malmille, Mellunkylään ja Malminkartano-Kannelmäkeen sekä lisäksi Pasilaan. Asukkaille hanke näkyy erityisesti kokeiluina katutilassa ja kortteleissa. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki.

Fiksu kaupunki rakentuu kokeilujen kautta

Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hankkeessa palveluita ja digitaalisia ratkaisuja kehitetään kokeillen kuudella eri alueella: kaupunkiuudistusalueilla Malmilla, Mellunkylässä ja Malminkartano-Kannelmäessä, sekä Pasilassa ja jo aiemmin kokeilulaboratorioina toimineissa Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa.

Ratkaisut rakentavat älykästä kaupunkia ja tukevat kaupunkiuudistusta ja Helsingin ilmastotavoitteita. Ne voivat sisältää esimerkiksi innovatiivisia viherratkaisuja, älyvalaistusta tai sensoreita. Jokaiselle mukana olevalle alueelle on valittu omat kehitysteemansa. 

Esimerkiksi kesällä 2021 Malmilla ja Malminkartanossa kokeiltiin väliaikaisia viherkeitaita, joiden avulla luotiin viihtyisyyttä asukkaille.

Asukkaat, yritykset ja asiantuntijat yhdessä

Ratkaisujen kehittämiseen osallistuu asukkaita, yrityksiä ja kaupungin asiantuntijoita. Asukkaat saavat jakaa kokemuksiaan ratkaisuista, jolloin yritykset osaavat kehittää palvelujaan toimivaan suuntaan ja kaupunki osaa vastata entistä paremmin asukkaidensa tarpeisiin. Kokeilut auttavat kaupunkia selvittämään, mitkä ratkaisut toimivat ja millaisia hankintoja tai kehittämistä tietyllä alueella kannattaisi tehdä. 

Fiksu kaupunki -hanke hyödyntää oppeja, jotka on kerrytetty Jätkäsaaren ja Kalasataman älykkään kaupungin kehityshankkeista. Molemmat alueet rakentuivat entisille satama-alueille, ja monia ratkaisuja onkin voitu suunnitella lähes puhtaalta pöydältä. Nyt kokemuksia sovelletaan valmiiksi rakennettuihin, mutta uudistuksia odottaviin alueisiin. Uusien kokeilujen myötä selviää, miten älykkäät ratkaisut ja palvelut soveltuvat jälkeenpäin tuotaviksi alueille.  

Projektipäällikkö Maija Bergström ja hankeasiantuntija Outi Rissanen kertovat Fiksusta kaupungista:

Lue lisää kokeiluista

Löydät lisää tietoa kaupunkiuudistusalueiden kokeiluteemoista, jo toteutetuista kokeiluista sekä tulossa olevista kokeiluista Fiksun kaupungin omilta verkkosivuilta

Yhteystiedot

Forum Virium Helsinki
Kaisa Spilling
Projektipäällikkö
Puh. 040 744 8831
S-posti: kaisa.spilling@forumvirium.fi

Helsingin kaupunki
Outi Rissanen
Hankeasiantuntija
Puh. 040 596 95 74
S-posti: outi.rissanen@hel.fi