Karviaistie 12

Ala-Malmilla, Karviaistie 12:ssa sijaitsevaan asuinkerrostalojen kortteliin järjestettin 2020-2021 suunnittelukilpailu, jossa tuli suunnitella rakennusten kuoriva saneeraus sekä korotus kahdella puisella lisäkerroksella. Kilpailussa asetettiin saneeraukselle lisäksi kunnianhimoiset energiatehokkuuden parannustavoitteet.

Kohde on vuonna 1977 valmistunut kahdeksan kerrostalon kokonaisuus jonka omistaa Helsingin kaupungin asunnot Oy. Kuorivassa saneeraukseksessa julkisivumateriaali vaihdetaan betonielementeistä puuksi.

Kutsukilpailussa oli mukana neljä arkkitehtitoimistoa ja sen voitti Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli yhdessä Arkkitehtitoimisto A-Konsulttien kanssa työllä nimeltä ”Metsä puilta”. Arviointikriteerejä olivat puumateriaalin innovatiivisen käyttämisen lisäksi monistettavuus, arkkitehtoninen laatu, positiivinen vaikutus kaupunkikuvaan, vähähiilisyys ja kustannustehokkuus. Voittajaehdotus oli kokonaiskustannuksiltaan edullisin.

Lue lisää kilpailusta ja hankkeesta >>

Havainnekuva voittajaehdotuksesta "Metsä puilta"

Pikku-Finlandia

Finlandia-talon remontin väistötilaksi suunniteltu puurakenteinen Pikku-Finlandia on rakennettu Finlandia-talon välittömään läheisyyteen Töölönlahdelle. Uuden tapahtumakeskuksen ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston nuoret arkkitehtiopiskelijat. Rakennus on kooltaan 2000 neliömetriä ja se sisältää erilaisia tapahtuma- ja ravintolatiloja. Pikku-Finlandia avautui tammikuussa 2022.

Lue lisää Finlandia-talon verkkosivuilla >>

Havainnekuva Pikku-Finlandiasta

Hopealaakson päiväkoti

Kruunuvuorenrantaan valmistui syksyksi 2021 Hopealaakson päiväkoti, jossa on paikat 210 lapselle.

Päiväkoti on kaksikerroksinen ja siihen haettiin uusia muotoja arkkitehtikilpailussa vuonna 2019. Puu oli hankkeessa kustannustehokkain vaihtoehto rakennusmateriaaliksi.

Tavoitteena on saada päiväkodille RTS-Ympäristöluokituksessa neljä tähteä. Rakennuksessa on viherkatto, jossa kasvaa maksaruohoa.

Puurakentajien videossa päiväkoti rakentui hupun sisällä syksyllä 2020:

Puinen parkkitalo

Maaliskuussa 2020 käynnistyneen hankkeen tarkoituksena oli kehittää suomalaiset normit täyttävä puusta rakennettava pysäköintitalo. Puun käyttö pysäköintitaloissa voisi pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä ja kasvattaa hiilivarastoja.

Hankkeen parkkitalot suunniteltiin Helsingin Kuninkaantammeen sekä Vantaan Kivistöön. Näillä uusilla asuinalueilla on painotettu puurakentamista ja muita ympäristöystävällisiä rakennusratkaisuja. 

Hankkeen tulokset julkistettiin toukokuussa 2021

Lue lisää hankkeesta >>

Puurakenteinen mallikerrostalokonsepti täydennysrakentamiseen

Helsingin kaupunki on kehittänyt uuden helposti monistettavan puisen mallikerrostalon. Kompakti ja ekologinen kerrostalo on suunniteltu erityisesti täydennysrakentamiseen. Sen prosessi ja suunnitelmat ovat avoimia kaikille toimijoille kiinteistönomistajista elementtitoimittajiin. Kaupunki suunnittelee ensimmäisten konseptin mukaisen kerrostalojen rakentamista Mellunkylään.

Lue lisää uutisesta >>