Meri näkyy Koivusaareen asuinalueen nimissä

Meri, sääasemat ja pursiseurat. Niistä on lähipaikkojen ohella poimittu aineksia Koivusaaren asuinalueen nimistölle.

Tavataan Merisäänaukiolla tai Kotisatamanpuiston rannassa. Kävellään pitkin Bågaskärinrantaa. Joistakin Koivusaaren asuinalueen nimistä, kuten Bågaskärin- tai Orregrundinranta, voi tulla mieleen radiosta tuttu merisää.

Suomalaiset majakat ja sääasemat ovat antaneet kadun- ja paikannimiä Koivusaareen, josta kasvaa 5000 asukkaan asuinalue. Länsimetro toi Koivusaareen oman metroaseman. Saari laajeni jo 1970-luvulla täyttömaalle, kun vierekkäiset Leppäsaari ja Koivusaari yhdistettiin.

Tulevan Koivusaaren asuinalueen tärkeät paikat saavat nimensä saarista: pääkatu on Koivusaaren puistokatu ja merenrannalla viheriöi Leppäsaarenpuisto. Lauttasaaren ja Koivusaaren välissä lainehtivan Vaskilahden mukaan väki kulkee Vaskilahdenkatua pitkin. Porsta on pienenpieni luoto Koivusaaresta luoteeseen, sieltä johdettiin nimeksi Porstanaukio.

Koivusaaren pohjoisosaan tulee aukio nimeltään Tyyrpuuri ja eteläpuolelle aukio Paapuuri, joten nimiä on johdettu merenkulkusanastostakin.

Pursiseurojen hengessä

Lauttasaaressa on esikaupunkimaisesti teitä ja Koivusaareen tulee katuja, sillä alueesta rakentuu tiiviin urbaani. Pursiseurankatu on uuden Koivusaaren keskeinen katu, ovathan pursiseurat jo pitkään toimineet alueella.  

Koivusaareen tulee yksi pieni venelaituri pohjoisen puoleiselle rannalle ja eteläpuolelle kaksi isompaa, Satamakapteeninlaituri ja Estlanderinlaituri, joka nimetään arkkitehti ja venesuunnittelija Gustaf Estlanderin mukaan. Hän itsekin purjehti ja luisteli, jopa kilpaili niissä lajeissa. Estlander ja arkkitehti John Settelgren suunnittelivat Helsingin Valkosaaressa sijaitsevan pursiseura NJK:n paviljongin. Arkkitehti Estlander suunnitteli Helsinkiin runsaat parikymmentä jugendkerrostaloa.

Taustaa nimistönsuunnittelusta pääkaupungissa

  • Helsingissä on kaikkiaan noin 8000 paikan- tai kadunnimeä, ja vuosittain kaupunkiin syntyy suunnilleen 100 uutta nimeä.
  • Helsingin kaupunginhallituksen nimittämä nimistötoimikunta käsittelee kaikki uudet nimet ja ne tehdään samalla kertaa suomeksi ja ruotsiksi.
  • Nimistötoimikunta tarkistaa jokaisen uuden nimen, jottei samaa kadun- tai paikannimeä esiinny ainakaan Espoossa, Vantaalla tai Kauniaisissa.
  • Paikkojen ja katujen nimet ovat osa kaava-alueen päätöksentekoa. Viralliset nimet tulevat voimaan, kun ensin kaupunkiympäristölautakunta, sitten kaupunginhallitus ja lopuksi kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan.
Päivitetty 15.3.2018