Kruunuvuorenrantaan rakennetaan noin 7 500 asuntoa. Alueella asutaan luonnon ympäröimänä, mutta lähellä palveluja. Loistavat ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet sekä valotaide luovat Kruunuvuorenrantaan oman tunnelmansa. Alueelta on sujuvat liikenneyhteydet moneen suuntaan, ja tulevaisuudessa pikaraitiotie tuo kaupungin keskustan 15 minuutin päähän.

Millaista Kruunuvuorenrannassa on asua?

Kaisa Bremer ihastui ajatukseen saada rakentaa oma asunto raakatilasta. Kaisalle tärkeää kodissa on avoin tila jossa voi kokkailla ja rentoitua pitkän työpäivän jälkeen. Sopiva loft-tila löytyi Kruunuvuorenrannasta ja hienot merelliset näkymät saivat Kaisan rakastumaan pian myös alueeseen.

Roosa ja Samu Kälkäjälle parasta Kruunuvuorenrannassa on sitä ympäröivä luonto ja meri. Kehittyvän alueen palveluihin pääsee lisäksi vaikuttamaan itse. Asuminen alueella on yhteisöllistä: perheen lapset ovat löytäneet jo paljon kavereita taloyhtiön pihasta ja alueella järjestetään paljon tapahtumia.

Luonnon ja meren keskellä kaupungissa

Kruunuvuorenrannassa meri ja luonto ovat kaikkialla läsnä. Kuusi kilometriä rantaviivaa, viisi luonnonsuojelualuetta, luonnontilainen metsälampi, luontopolut ja historialliset kartanomaisemat houkuttelevat vapaa-ajan viettoon.

Vaikka Kruunuvuorenrannassa asutaan luonnon keskellä, ympäristö ja rakentaminen ovat kaupunkimaisia. Alueen valmistuttua tärkeimmät julkiset ja kaupalliset palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Liikenneyhteydet ovat hyvät moneen suuntaan. Tulevaisuudessa keskustaan pääsee vartissa pikaratikan kyydissä, kun Kruunusillat-raitiotie valmistuu.

Kruunuvuorenranta on valon kaupunginosa. Valotaide ja valaistuksen kokonaisratkaisut tekevät alueesta pimeän ajan maisemataideteoksen, joka kääntää katseet Kruunuvuorenrantaan kantakaupungista saakka.

Putkikeräysjärjestelmä Rode ja muut yhteispalvelut

Kruunuvuorenrannassa jätehuolto hoidetaan putkikeräysjärjestelmällä. Asukkaat vievät lajitellut jätteensä taloyhtiön keräyspisteeseen, josta ne imeytyvät putkistoa pitkin koonta-asemalle. Jätteiden putkikuljetuksen myötä huoltoliikenne vähenee ja piha-alueet ovat turvallisempia ja viihtyisämpiä. Rodesta vastaa Kruunuvuorenrannan jätteen Putkikeräys Oy. Lisätietoa Rodesta.

Jätteet, jotka eivät kuulu Rodeen, lajitellaan erillisiin kierrätyshuoneisiin. Kierrätyshuoneisiin viedään lasi- ja metallijäte sekä isot pahvit ja isokokoinen sekajäte.

Muita asukkaiden yhteisiä palveluja ovat yhteistilat, rantasaunat, yhteispihat ja Kruunuparkit. Näistä sekä alueen omasta verkkoportaalista Kruunuverkosta huolehtii Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy.

Palveluyhtiön yhteystiedot

Millaisia asuntoja Kruunuvuorenrantaan tulee?

Kruunuvuorenrannasta löytyy koti jokaisen tarpeisiin. Helsingin asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutumisohjelman mukaisesti Kruunuvuorenrantaan rakennetaan omistusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja hintasäädeltyjä Hitas-asuntoja sekä asuntoja opiskelijoille ja senioreille. Talotyypit ja asuntojen pohjaratkaisut ovat monipuolisia.

Kruunuvuorenrannassa on yhdeksän aluetta, jotka ovat kaikki ilmeeltään hiukan erilaisia. Näistä Haakoninlahti on kantakaupunkimaisin. Alueella on myös erilaisia kaupunkipientaloja: Kaitalahden alueella tarjolla on tontteja omakotirakentajille. Koirasaarilla on mahdollisuus jopa omaan rantaan.

Lue lisää: Millaisia alueita Kruunuvuorenrantaan tulee? 

Lue lisää: Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma 2020

Ympäristö ja luonto

Kruunuvuorenranta on tulevaisuuden merellinen virkistyspaikka, joka tarjoaa elämyksiä rantaelämän, veneilyn, kalastuksen, urheilun, liikunnan, ulkoilun ja kulttuurin parissa. Alue on yhdistelmä urbaania rakentuvaa kaupunkia ja luonto- ja kulttuurielämyksiä.

Kaikkialta Kruunuvuorenrannasta on korkeintaan muutaman sadan metrin matka merenrantaa kiertäville ulkoilureiteille tai luontopoluille. Luonnonmaisema vaihtelee kalliometsästä rantaniittyihin ja saaristoluotoihin. Luontopoluilla jylhät kalliot ja laaksojen lehdot vuorottelevat. Polut johtavat niin alas lähelle merenrantaa kuin ylös kallioiden näköalapaikoillekin. Alueelle nimensä antanut Kruunuvuori on suurelta osin virkistysaluetta. Lähes erämaahenkisen alueen keskellä on kallion kainaloon jo tuhansia vuosia sitten jäänyt Kruunuvuorenlampi, joka rantoineen on merkitty luonnonsuojelualueeksi. Kruunuvuoren kaakkoisosassa on suojeltu lehmusmetsikkö.

Kaivoskalliolla on luonto- ja kulttuurihistoriallisilta arvoiltaan kiinnostava Stansvikin lehto- ja kaivosalueen luonnonsuojelualue ja Kaitalahdenkurun itäpuolella on asemakaavalla suojeltu jalopuualue.

Lue lisää: Luonnonsuojelualueet Kruunuvuorenrannassa 

Kartanohistoria

1800-luvulla rakennettu Stansvikin kartano rakennuksineen ja puistoineen on valtakunnallisesti merkittävä kartanoympäristö ja julkista virkistysaluetta. Kartanomaisemaan kuuluu päärakennusten lisäksi iso joukko suojeltavia tai säilytettäviä rakennuksia sekä erityisen vaikuttava Knut Felixin tammikujanne, joka on istutettu 1860-luvulla. Alueella on poikkeuksellisen paljon luonnonarvoja, mm. uhanalaisia viitasammakoita ja lepakoita. 

Kesämaja-asutusta kehitetään Vanhakylän alueella Tahvonlahden itärannalla. Alueelle tulee uusia kesämajoja ja kulkuyhteydet paranevat.

Tullisaaren kunnostettuun kartanopuistoon on Kruunuvuorenrannasta lyhyt matka.

 

Kruunuvuorenrannan asuntoja rakennuttajilta

Kruunuvuorenrannan myytävät asunnot

Päivitetty 14.3.2022