Kruunuvuorenrannassa tärkeimmät palvelut löytyvät läheltä. Alueelle rakennetaan oma koulu, päiväkoteja, liikunta- ja leikkipuistot, liikuntahalli ja -kenttä. Suuri osa kaupallisista palveluista tulee sijoittumaan keskustakortteliin. Alkuvaiheessa osa palveluista, kuten laajemmat kauppapalvelut, terveysasema ja apteekki, sijaitsevat Laajasalon keskustassa. Kruunuvuorenrannan omat palvelut täydentyvät rakentamisen edetessä.

Uusi koulu, päiväkoteja ja puistoja

Kruunuvuorenrannan julkiset palvelut mitoitetaan ja aikataulutetaan asukasluvun kehittymisen mukaan. Aikataulua tarkennetaan vuosittain. Tärkeä osa alueen julkisista palveluista sijoittuu julkisten palvelujen kortteliin Varisluodonlahdelle, tulevaan Stansvikinrantaan. Kortteliin tulevat Kruunuvuorenrannan peruskoulu, päiväkoti, liikuntahalli, leikkipuistotilat, nuorisotila sekä mahdollisesti ruotsinkielinen koulu ja päiväkoti. Korttelin lähelle sijoittuvat keskeinen Haakoninlahdenpuisto leikkipuistoineen ja Stansvikinrannan uimaranta. Julkisten palvelujen korttelista ja leikkipuistosta järjestettiin arkkitehtuurikutsukilpailu, joka ratkesi keväällä 2021. Korttelin ja puiston suunnittelu on käynnissä voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Osa Kruunuvuorenrannan lapsista käy Tahvonlahden ala-astetta. Koulu laajennetaan ja peruskorjataan ja viereinen päiväkoti uudisrakennetaan vuosina 2021-2023. Remontin aikana käytössä ovat väistötilat koulun vieressä ja lisätilat Jurmonkujalla.

Kruunuvuorenrannan ensimmäinen päiväkoti valmistui Borgströminmäkeen Jurmonkujan varrelle vuodenvaihteessa 2018-2019. Päiväkotiin kuuluu asukkaiden käyttöön tarkoitettu yhteistila. Borgströminmäkeen tulee myös paloasema 2020-luvun loppupuolella. Hopealaakson päiväkoti valmistui kesällä 2021. Päiväkodin vireen rakennetaan Kruunuvuorenrannan liikuntapuistoa.

 

Kaupalliset palvelut Kruunuvuorenrannan keskukseen

Suuri osa Kruunuvuorenrannan kaupallisista palveluista tulee palvelukorttelien hybridikortteliin, joka sijaitsee julkisten palvelujen korttelin vieressä. Kortteliin on suunnitteilla päivittäistavarakauppoja, erikoismyymälöitä sekä mahdollisesti kahvila- ja ravintolapalveluita. Kortteliin sijoittuu myös asumista.

Myös Haakoninlahden pääkatujen varsille on mahdollista tulla erilaisia palveluita, kuten päivittäistavarakauppa, ravintoloita ja kahviloita sekä muita vapaa-aikaan liittyviä palveluita. 

Gunillankallion ja Borgströminmäen alueella avautui kauppa, Kruunuvuorenrannan Alepa joulukuussa 2019.

Rannoille on kolmen venesataman lisäksi kaavailtu muun muassa kanootinvuokrausta ja vuokrasaunoja. Lisäksi rantabulevardin varrella on tiloja kivijalkaliikkeille.

Liikunta- ja virkistyspalvelut

Kaikkialta Kruunuvuorenrannasta on noin sadan metrin matka luontopoluille tai merenrantaa kiertäville ulkoilureiteille. Myös valtakunnallisesti arvokkaat Stansvikin ja Tullisaaren kartanoalueet tarjoavat poikkeuksellisen hienot puitteet ulkoilulle.

Kuuden kilometrin mittainen rantareitti toteutetaan vaiheittain sitä mukaa, kun asuntorakentaminen alueella etenee. Kruunuvuorenrantaan tulee pidemmällä aikavälillä myös kolme venesatamaa: Kruunuvuorensillan tuntumaan, Haakoninlahdelle ja Koirasaarten itäreunaan.

Varisluodonlahdelle rakennetaan Kruunuvuorenrannan oma uimaranta, Stansvikinranta. Rannan pohjoispuolelle rakennetaan myös Haakoninlahdenpuisto leikkipuistoineen. Kruunuvuorenrannan liikuntapuistoon tulee monipuolisia toimintapaikkoja kaikenikäisille: mm. leikkipaikka, liikuntavälineitä nuorille ja aikuisille, petankki, futiskenttä, skeittiparkki ja koriskenttä.

Lue lisää:

Ympäristö ja luonto
Kartanopuistot 

Yhteiskäyttötilat

Kruunuvuorenrannassa on tällä hetkellä kaksi alueen asukkaille tarkoitettua yhteiskäyttötilaa. Tilojen varaaminen tehdään Kruunuverkon kautta (www.kruunuverkko.fi). Alueelle on tulossa myöhemmin vielä lisää yhteiskäyttötiloja.

Haakoninlahdessa Kruunuparkki 5:n kattokerroksessa sijaitsevassa 450 neliön yhteiskäyttötilassa on kuntosali, juhla- ja kokoontumistila sekä harrastustila pienelle nikkaroinnille. Juhla- ja kokoontumistilassa on esitystekniikkaa ja kiinteä nettiyhteys. Tilassa on myös suihkut, pukuhuoneet sekä iso keittiö varusteineen. Parkkihallissa on myös autonpesumahdollisuus autopaikan haltijoille.

Borgströminmäen yhteistila on päiväkodin kanssa samassa rakennuksessa. Arkisin yhteistila on päiväkodin käytössä 8-16 ja illalla ja viikonloppuisin asukkaiden käytettävissä. Tilassa on jumppasaliksi tai kokoontumistilaksi sopiva isompi sali sekä pienempiä tiloja esimerkiksi etätyöskentelyyn. Tilassa on myös keittiö.

 

Päivitetty 15.11.2021