Kruunuvuorenrannassa tärkeimmät palvelut löytyvät läheltä. Alueelle rakennetaan oma koulu, päiväkoteja, liikunta- ja leikkipuistot, liikuntahalli ja -kenttä. Suuri osa kaupallisista palveluista tulee sijoittumaan keskustakortteliin. Alkuvaiheessa osa palveluista, kuten laajemmat kauppapalvelut, terveysasema, kirjasto, posti ja apteekki, sijaitsevat Laajasalon keskustassa. Kruunuvuorenrannan omat palvelut täydentyvät rakentamisen edetessä.

Uusi koulu, päiväkoteja ja puistoja

Kruunuvuorenrannan julkiset palvelut mitoitetaan ja aikataulutetaan asukasluvun kehittymisen mukaan. Tärkeä osa alueen julkisista palveluista sijoittuu laajaan palvelukortteliin Varisluodonlahdelle, tulevaan Stansvikinrantaan. Kortteliin tulevat Kruunuvuorenrannan peruskoulu, päiväkoti, liikuntahalli, leikkipuistotilat, nuorisotila sekä mahdollisesti ruotsinkielinen koulu ja päiväkoti. Korttelin lähelle sijoittuvat keskeinen Haakoninlahdenpuisto leikkipuistoineen ja Stansvikinrannan uimaranta. Palvelukorttelin ja leikkipuiston suunnittelusta järjestetään arkkitehtuurikutsukilpailu vuoden 2020 aikana. Kortteli on tarkoitus rakentaa vuosina 2023-2025. Stansvikinrannan uimarannan suunnittelu on käynnissä.

Osa Kruunuvuorenrannan lapsista käy Tahvonlahden ala-astetta. Koulu ja päiväkoti peruskorjataan ja laajennetaan vuosina 2020-2022. Remontin aikana käytössä ovat väistötilat koulun vieressä ja lisätilat Jurmonkujalla.

Kruunuvuorenrannan ensimmäinen päiväkoti valmistui Borgströminmäkeen Jurmonkujan varrelle vuodenvaihteessa 2018-2019. Päiväkotiin kuuluu asukkaiden käyttöön tarkoitettu yhteistila. Hopealaakson päiväkoti rakennetaan 2020-2021, ja viereinen liikuntapuisto on tarkoitus rakentaa 2021-2023.

Kaitalahdenkurun puiston koira-aitaus avautui helmikuussa 2020. Borgströminmäkeen tulee myös paloasema 2020-luvun puolivälissä.

 

Kaupalliset palvelut Kruunuvuorenrannan keskukseen

Suuri osa Kruunuvuorenrannan kaupallisista palveluista tulee keskustakortteliin, joka sijaitsee lähellä Varisluodonlahden julkisten palveluiden korttelia. Kortteliin on suunnitteilla päivittäistavarakauppoja, erikoismyymälöitä sekä mahdollisesti kahvila- ja ravintolapalveluita. Kortteliin sijoittuu myös asumista.

Myös Haakoninlahden tuntumaan pääkatujen varsille on mahdollista tulla erilaisia palveluita, kuten päivittäistavarakauppa, ravintoloita ja kahviloita sekä muita vapaa-aikaan liittyviä palveluita. Tällä hetkellä alueen asukkaita palvelee  ravintola Stansvik.

Gunillankallion ja Borgströminmäen alueella avautui kauppa, Kruunuvuorenrannan Alepa joulukuussa 2019.

Rannoille on kolmen venesataman lisäksi kaavailtu muun muassa kanootinvuokrausta ja vuokrasaunoja. Lisäksi Koirasaarentien ja rantabulevardin varteen varataan tilaa kivijalkaliikkeille.

Liikunta- ja virkistyspalvelut

Kaikkialta Kruunuvuorenrannasta on muutaman sadan metrin matka joko merenrantaa kiertäville ulkoilureiteille tai luontopoluille. Myös valtakunnallisesti arvokkaat Stansvikin ja Tullisaaren kartanoalueet tarjoavat poikkeuksellisen hienot puitteet liikuntaharrastuksiin.

Kuuden kilometrin mittainen rantareitti toteutetaan vaiheittain sitä mukaa, kun asuntorakentaminen alueella etenee. Kruunuvuorenrantaan tulee pidemmällä aikavälillä myös kolme venesatamaa: Kruunuvuorensillan tuntumaan, Haakoninlahdelle ja Koirasaarten itäreunaan.

Tulevaisuudessa Kruunuvuorenrannan eteläosassa tulee olemaan Stansvikinrannan uimaranta. Uimarannan rakentamisen ensimmäisen vaiheen aikatauluksi tavoitellaan vuotta 2022-2024. Rannan pohjoispuolelle rakennetaan myös Haakoninlahdenpuisto leikkipuistoineen. Leikkipuiston on tavoitteena valmistua 2025. Hopealaakson liikuntapuistoon tulee monipuolisia toimintapaikkoja kaikenikäisille: mm. leikkipaikka, liikuntavälineitä nuorille ja aikuisille, petankki, padelia, futiskenttä, skeittiparkki ja koriskenttä.

Lue lisää:

Ympäristö ja luonto
Kartanopuistot 

Yhteiskäyttötilat

Kruunuvuorenrannassa on tällä hetkellä kaksi alueen asukkaille tarkoitettua yhteiskäyttötilaa. Tilojen varaaminen tehdään Kruunuverkon kautta (www.kruunuverkko.fi). Alueelle on tulossa myöhemmin vielä lisää yhteiskäyttötiloja.

Haakoninlahdessa Kruunuparkki 5:n kattokerroksessa sijaitsevassa 450 neliön yhteiskäyttötilassa on kuntosali, juhla- ja kokoontumistila sekä harrastustila pienelle nikkaroinnille. Juhla- ja kokoontumistilassa on esitystekniikkaa ja kiinteä nettiyhteys. Tilassa on myös suihkut, pukuhuoneet sekä iso keittiö varusteineen. Parkkihallissa on myös autonpesumahdollisuus autopaikan haltijoille.

Borgströminmäen yhteistila on päiväkodin kanssa samassa rakennuksessa. Arkisin yhteistila on päiväkodin käytössä 8-16 ja illalla ja viikonloppuisin asukkaiden käytettävissä. Tilassa on jumppasaliksi tai kokoontumistilaksi sopiva isompi sali sekä pienempiä tiloja esimerkiksi etätyöskentelyyn. Tilassa on myös keittiö.

 

Päivitetty 8.6.2020