Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistus ja valotaideteokset ovat Kruunuvuorenrannan tavaramerkki. Valotaidetta tullaan näkemään yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa.

Valotaidetta syntyy rakentamisen tahdissa

Valaistuksen kokonaisratkaisut tekevät Kruunuvuorenrannasta yhtenäisen pimeän ajan maisemataideteoksen, jonka kohokohtia ovat erilaiset pysyvät ja vaihtuvat valotaideteokset.

Valotaide syntyy rakentamisen tahdissa. Valotaidetta tullaan näkemään yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa. Teoksia toteutetaan sitä mukaa, kun uusia taloja rakennetaan. Kruunuvuorenrannan valotaidetta tehdään prosenttiperiaatteella, mikä tarkoittaa, että alueen rakennuttajat käyttävät noin prosentin hankkeen määrärahoista taiteeseen.

Myös muuhun valaisuun on kiinnitetty erityistä huomiota. Kruunuvuorenrannan ranta-alueen valaistuksen ja kaupunkiympäristön ratkaisuista järjestettiin kansainvälinen kutsukilpailu vuonna 2012. Rannan ja katualueiden valaistusta suunnitellaan kilpailulla löydettyjen ratkaisujen ja ideoiden pohjalta.

Uutisia aiheesta:

Kruunuvuorenrannan valot kiinnostavat maailmallakin
Eri väreissä hohtavat pysäköintihallit käyttöön Kruunuvuorenrannassa

Öljysäiliö 468

Vanhaan öljysäiliöön rakennettu valo- ja maisemateos Öljysäiliö 468 on saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Teos viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen.

Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa, joiden kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja keskiyöllä muuttuu punaiseksi. Valojen nopeutta säätelee tuulen rytmi.

Säiliöön pääsee tutustumaan joka syksy avointen ovien viikonloppuina. Sitä voi myös vuokrata tapahtumiin.

Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Se on toteutettu World Design Capital Helsinki 2012 -projektina.

Öljysäiliö 468:sta on tehty video, joka on nähtävissä sekä suomeksi että englanniksi. 

Öljysäiliö 468:n voittamia palkintoja:

1. palkinto, Architizer A+ Award Popular Choice Winner in the Architecture + Light category (yli 150.000 ääntä). New York 2013.
1. palkinto, The Illumni Infinity Gold award in London, 2013. Australialainen maailmanlaajuinen palkinto-ohjelma.
1. palkinto, IALD Award of Excellence 2013, Philadelphia. Arvostetuin kansainvälinen valosuunnittelualan kilpailu.
1. palkinto, Media Architecture Biennale Spatial Media Art, Aarhus
Kunniamaininta Vuoden valaistusteos 2013 -kilpailussa

Öljysäiliö 468:n avoimet ovet

Yleisöllä on mahdollisuus vierailla Öljysäiliö 468:ssa kolmena viikonloppuna syksyisin. Vuonna 2020 avoimet ovet pyritään järjestämään syys-lokakuussa.

Miten öljysäiliölle pääsee?

Julkisista kulkuneuvoista bussit 88, 88B ja 87N Herttoniemen metroasemalta vievät lähimmäksi Kruunuvuorenrannan öljysäiliötä. Lähin pysäkki sijaitsee Koirasaarentiellä, josta on noin 800 m matka öljysäiliölle Saaristolaivastonkatua ja rantareittiä pitkin.

Öljysäiliölle pääsee myös ajamalla nykyisen Koirasaarentien länsipäähän ja kääntymällä siitä vasemmalle Saaristolaivastonkadulle. Pysäköintialue on Saaristolaivastonkadulla välillä Turumankatu – Astridinkatu. Pysäköintialueelta säiliölle johtaa kävelyreitti (300 m) rannan tuntumassa.

Kartassa kulkureittiohjeet öljysäiliölle

 

Öljysäiliö 468:n vuokraaminen

Öljysäiliö 468 on mahdollista vuokrata tapahtumia varten lumettomana aikana huhtikuusta lokakuun loppuun. Vuokraukseen sisältyy sähkö. Vuokralainen järjestää omalla kustannuksellaan muut tarvittavat palvelut (esim. WC, vesi, jätehuolto).

Vuokraamiseen liittyvät kyselyt: Helsingin kaupunki, puh. (09) 310 38392 (päivystysaikana klo 10-11.30) ja ulkoilma(at)hel.fi.

Lue myösÖljysäiliö 468:n tapahtumien käyttöehdot

 

Päivitetty 8.6.2020