Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla myös kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistus ja valotaideteokset ovat kiinteä osa Kruunuvuorenrannnan identiteettiä. Valotaide ja -teokset näkyvät yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa.

Valotaidetta syntyy rakentamisen tahdissa

Valaistuksen kokonaisratkaisut tekevät Kruunuvuorenrannasta yhtenäisen pimeän ajan maisemataideteoksen, jonka kohokohtia ovat erilaiset pysyvät ja vaihtuvat valotaideteokset.

Valotaide syntyy rakentamisen tahdissa. Valotaide näkyy yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa. Ensimmäisenä julkisten alueiden teoksista valmistui vuonna 2012 Säiliö 468.

Kruunuvuorenrannan kortteleissa valotaidetta tehdään prosenttiperiaatteella. Teokset toteutuvat osana korttelien rakentamista.

Myös alueen muuhun valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kruunuvuorenrannan ranta-alueen valaistuksen ja kaupunkiympäristön ratkaisuista järjestettiin kansainvälinen kutsukilpailu vuonna 2012. Rannan ja katualueiden valaistusta suunnitellaan kilpailulla löydettyjen ratkaisujen ja ideoiden pohjalta.

Uutisia aiheesta:

Kruunuvuorenrannan valot kiinnostavat maailmallakin
Eri väreissä hohtavat pysäköintihallit käyttöön Kruunuvuorenrannassa

Öljysäiliö 468

Vanhaan öljysäiliöön rakennettu valo- ja maisemateos Öljysäiliö 468 on saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Teos viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen.

Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa, joiden kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja keskiyöllä muuttuu punaiseksi. Valojen nopeutta säätelee tuulen rytmi.

Säiliöön pääsee tutustumaan syksyisin avointen ovien viikonloppuina. Sitä voi myös vuokrata tapahtumiin.

Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Se on toteutettu World Design Capital Helsinki 2012 -projektina.

Öljysäiliö 468:n voittamia palkintoja:

1. palkinto, Architizer A+ Award Popular Choice Winner in the Architecture + Light category (yli 150.000 ääntä). New York 2013.
1. palkinto, The Illumni Infinity Gold award in London, 2013. Australialainen maailmanlaajuinen palkinto-ohjelma.
1. palkinto, IALD Award of Excellence 2013, Philadelphia. Arvostetuin kansainvälinen valosuunnittelualan kilpailu.
1. palkinto, Media Architecture Biennale Spatial Media Art, Aarhus
Kunniamaininta Vuoden valaistusteos 2013 -kilpailussa

Siilo soi -tapahtumat

Öljysäiliö 468:lla on ollut tapana järjestää syksyisin avointen ovien päiviä, jolloin yleisö on päässyt vierailemaan säiliön sisällä. Vuonna 2020 koronarajoitukset sulkivat väliaikaisesti säiliön ovet ja avointen ovien tilalla järjestettiin ensimmäinen Siilo soi -tapahtuma. Tapahtumasarjaa jatkettiin vuonna 2021.

Vuoden 2022 teos päättää Siilo soi -trilogian. Teos on koettavissa 7.-9.10.2022. Lisätietoa Ipnos – lintujen kuiske -teoksesta täällä: www.uuttahelsinkia.fi/siilosoi

Krono – valon kaiku

Syksyllä 2020 yhdeksän päivän ajan esitetystä Krono -teoksesta oli mahdollista nauttia säiliön ulkopuolella. Ääni- ja valoteosta inspiroi Kruunuvuoren sekä Helsingin historia, nykyisyys ja tulevaisuus. Teoksen nimi viittaa aikaan ja sen merkityksen moninaisuuteen. Aikaa voidaan kokea henkilökohtaisella tasolla, aikaa voidaan mitata ja äänet ohjaavat ajan kokemusta.

Aki Päivärinne, ääni; Jari Vuorinen, valo; Lauri Wuolio, cupola; Ilkka Paloniemi, kuratointi

Utu – Unien tila

Ääntä, valoa ja usvaa yhdistävä Utu kutsui kaupunkilaiset unelmoimaan neljänä iltana lokakuussa 2021. Teoksen pystyi kokemaan niin säiliön sisäpuolella kuin ulkonakin. Öljysäiliön sisällä usva heräsi henkiin ja muodosti alati muuttuvia, unenomaisia kuvioita. Teoksen äänimaisema heijasteli mereltä kuuluvia sumutorvia, ja valosuunnittelussa yhdistyi alati muuttuva luonnonvalo sekä säiliön omat valot.

Aki Päivärinne, ääni; Jari Vuorinen, valo; Ilkka Paloniemi, kuratointi

 

Kulku Öljysäiliölle

Julkisista kulkuneuvoista bussit Herttoniemen metroasemalta vievät lähimmäksi Kruunuvuorenrannan öljysäiliötä. Lähin pysäkki sijaitsee Koirasaarentiellä, josta on noin 800 m matka öljysäiliölle Saaristolaivastonkatua pitkin. Lähin kaupunkipyöräasema on Saaristolaivastonkadun pohjoispäässä.

Öljysäiliölle pääsee myös ajamalla nykyisen Koirasaarentien länsipäähän ja kääntymällä siitä vasemmalle Saaristolaivastonkadulle. Pysäköintitilaa löytyy katujen varsilta läheltä säiliötä.

Noudatattehan erityistä varoivaisuutta liikkuessanne alueella, jossa on käynnissä useita katutyömaita ja talonrakennustyömaita.

Öljysäiliö 468:n vuokraaminen

Öljysäiliö 468 on mahdollista vuokrata tapahtumia varten lumettomana aikana huhtikuusta lokakuun loppuun. Vuokraukseen sisältyy sähkö. Vuokralainen järjestää omalla kustannuksellaan muut tarvittavat palvelut (esim. WC, vesi, jätehuolto).

Vuokraamiseen liittyvät kyselyt: Helsingin kaupunki, puh. (09) 310 38392 (päivystysaikana klo 10-11.30) ja ulkoilma(at)hel.fi.

Lue myösÖljysäiliö 468:n tapahtumien käyttöehdot

 

Päivitetty 4.10.2022