Laajasaloon tulee koteja noin 13 000 uudelle asukkaalle. joista suurin osa rakennetaan läheiselle Kruunuvuorenrannan uudelle asuinalueelle.

Laadukasta asumista ja uusia liikenneyhteyksiä

Laajasalon uusi asuntorakentaminen keskittyy tulevan pikaraitiotien varteen ja Kruunuvuorenrannan suurprojektin alueelle, josta tarkemmin: www.uuttahelsinkia.fi/Kruunuvuorenranta. Laajasalon täydennysrakentaminen keskittyy Yliskylään, mutta pienimuotoista täydennysrakentamista on tulossa muuallekin Laajasaloon. Yliskylästä kehittyy entistä vahvemmin Laajasalon keskusta. Sinne tulee vuosien varrella koteja yhteensä noin 6000-7000 uudelle asukkaalle. Koirasaarentien ja Ilomäentien alueelle rakennetaan oin 65 000 kerrosneliömetriä, puistomaiseen ympäristöön sopivia asuinkerrostaloja noin 900 asukkaalle.

Laajasalontiestä rakennetaan lehtipuiden reunustama, kaupunkibulevardimainen asuntojen reunustama 47 metriä leveä katu. Silti siinä säilyy kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin. Keskellä katua kulkee raitiovaunukaista, molemmilla reunoilla on tilaa kävelijöille ja pyöräilijöille. Laajasalontien länsipuolella pyöräily on baanatasoista.

Yliskylän keskustan valmistumisen jälkeen 2030-luvulla rakennetaan Yliskylänlahden asuinalue. Sinne on alustavasti suunniteltu noin 120 000 kerrosalaneliömetriä,  ja osa asumisesta tulee mahdolliselle maantäyttöalueelle. Yliskylänlahdelle saadaan koteja merinäköalalla ja lähellä rantaa noin 1700 asukkaalle. Alueen suunnittelu on kuitenkin vasta aivan alussa.

Kaupunkirakenteellinen muutos tapahtuu pitkän ajan kuluessa ja suurelta osin pikaraitiotiehankkeen tahdittamana. Osa nyt suunnitteilla olevista muutoksista konkretisoituu vasta 2030-luvulla. 

Tapahtuu Laajasalossa

 • Kauppakeskus, nuorisotalo ja kirjasto valmistuivat loppuvuonna 2018.
 • Kruunusiltojen rakentaminen alkaa vuonna 2020.
 • Laajasalon idän puolen merenrantareitti rakennetaan vaiheittain noin vuosina 2021-2030.
 • Ratikkakorttelin rakentaminen Yliskylässä alkaa noin vuonna 2023.
 • Kruunusiltojen on tarkoitus valmistua vuonna 2025 ja pikaraitiotien liikennöinnin alkaa 2026
 • Laajasalontien eteläosa Ilomäentien ja Koirasaarentien välillä toteutetaan vaiheittain vuosina 2021-2022, Koirasaarentie ja Ilomäentie noin vuosina 2022-2023. Alueen asuinrakentaminen alkaa pääosin katujen rakentamisen jälkeen.
 • Yliskylänlahden asuinalueen rakentaminen on ajankohtaista vasta arviolta 2030-luvulla, sitä ennen alue esirakennetaan ja sen kadut toteutetaan noin vuosina 2025-2030.

Käynnissä olevat kaavahankkeet

 • Koirasaarentien–Ilomäentien-kaavassa suunnitellaan tulevan raitiotien vaatimia muutoksia ja täydennysrakentamista.
 • Reposaarentien alueelle suunnitellaan ratikkakorttelia ja suunnittelukilpailun voitti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Lue uutinen >>
 • Laajasalon itärannan kehittämismahdollisuuksia mietitään asukkaiden kanssa ja ensimmäinen työpaja oli keväällä 2018. Itärannan virkistysaluekaavan tavoite on avata uusia rantareittejä ja edistää virkistys- ja liikunta-alueiden palveluja. Kaava-alue on laaja, ja siihen liittyy myös pieniä täydennysrakentamishankkeita ja muun muassa Sarvaston sataman alue.
 • Laajasalontie uudistetaan toimivaksi kaupunkikaduksi ja kansainvälisessä nuorille arkkitehdeille suunnatussa arkkitehtuurikilpailussa löytyi hyviä ideoita Laajasalontien pohjoisosalle ja Yliskylänlahdelle. Suunnittelua jatketaan yhteistyössä kilpailun voittaneiden kanssa. Lue uutinen>>

Tilaa Laajasalon rakentamisen uutiskirje

Laajasalon rakentamisen uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa. Sähköpostiin lähetettävän uutiskirjeen tuottaa Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia.

Tilaa uutiskirje tästä.

Päivitetty 29.10.2019