Jätkäsaaresta tulossa merkittävä hotellialue

Kansainvälinen Clarion Hotel Helsinki

Jätkäsaaren uusista hotellihankkeista suurin ja näkyvin on 16-kerroksinen tornihotelli Clarion Hotel Helsinki. Kyse on norjalaisen suursijoittajan Arthur Buchardtin 19. hotellista. Clarion kuuluu Nordic Choice Hotels -ketjuun, jolla on yhteensä 164 hotellia muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa, mutta nyt siis vasta ensimmäinen rakenteilla Suomessa.

Clarion Hotel Helsingin rakentaminen on jo alkanut maaliskuun puolivälissä Tyynenmerenkadun ja Välimerenkadun risteyksessä, vastapäätä tulevaa Wood Cityn hotellia.

”Käyttöönottopäivämääräksi on määritelty 17. lokakuuta 2016”, kertoo hotellin pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Aki Davidsson arkkitehtitoimistosta Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy.

Hotellin korkeudesta oli pitkään kiivastakin kiistaa; alun perin se oli kaavailtu jopa 33-kerroksiseksi ja 113-metriseksi, mutta tämä aie kaatui aikanaan kaupunginvaltuuston äänestyksessä yhden äänen enemmistöllä. Nyt toteutuvan hotellin pitempi torni on ”vain” 16-kerroksinen ja 78 metriä korkea.

”Tämä riittää mainiosti”

”Tämänkin korkuinen rakennus toki kelpaa varsin mainiosti, semminkin kun Helsingin kaupungin aloitteesta hotellikiinteistöön on nyt tarkoitus kytkeä mukaan viereinen, 1930-luvun alussa rakennettu Lars Sonckin suunnittelema makasiinirakennus. Tästä syntyy hyvin luontevasti kongressikeskuskokonaisuus. Toiminta, joka nyt sovitetaan makasiiniin, sopii myös hyvin yhteen vanhan rakennuksen suojelutavoitteen kanssa”, Aki Davidsson luonnehtii.

Clarioniin tulee siis kaksikin torniosaa, joita yhdistää lasinen hissinivel.

”Puolikorkeasta rakennuksesta kun on kyse, saadaan tällä ratkaisulla aikaan se, että mittavat rakennusmassat kuitenkin näyttävät kevyiltä, samalla kun niissä on tiettyä nostetta, eli siitä tulee hoikan näköinen”, Davidsson katsoo.

”Julkisivu on hyvin vaalea, se koostuu pääosin komposiittialumiinilevystä. Tämä on uusi materiaali, jota ei vielä ole Suomessa paljon käytetty, muualla maailmassa sitä näkee jo hyvinkin paljon. Myös hotellihuoneiden ikkunat muodostavat vaihtuvan kuvion. Merkittävää ikkunoissa on sekin, että ne ulottuvat aivan lattiasta kattoon asti. Tämä tuo oman mielenkiintoisen lisän huoneisiin. Ikkunoiden kapeahko ja korkea muoto luo myös lisää nostetta julkisivulle, joka tästäkin näkökulmasta katsoen on varsin vertikaalinen”, Davidsson kuvailee hotellin visuaalista ilmettä.

”Hotelli kaipaa toista hotellia”

Kilpailusta Wood Cityn hotellin kanssa kadun toisella puolella Davidsson ei ole moksiskaan.

”Minusta hotelli kuin hotelli kaipaa toista hotellia läheisyyteensä. Kaupunkiin muodostuu muutenkin erilaisia hotellialueita, ja onhan Jätkäsaaren tulevien hotellien lisäksi jo nyt Hotelli Seaside vastarannalla kaupungin puolella. Kaikki nämä muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden kaupunkiin, ja antavat tiettyä leimaa myös kaupunginosalle. Ymmärrän niin, että yksikään näistä muista uusista hotelleista ei kilpaile suoranaisesti Clarionin kanssa, vaan kaikki tukevat paikallista majoitustoimintaa”, Davidsson pohtii.

Clarionin 16. kerrokseen tulee komea Sky-näköalabaari, josta näkee koko Helsingin keskustan yli. Myös katutasoon avataan tyylikäs baari, ja Sonckin makasiiniin korkeatasoinen isohko ravintola, josta näkymät aukeavat suoraan Hietalahdelle. Tältäkin osin Jätkäsaari kaupunginosana saa myös merkittävää uutta ravitsemusliiketarjontaa.

”Tähtiluokitukset ovat sinänsä vähän epämääräisiä suureita, mutta Clarion Hotel Helsinki asettunee vähintään neljän, ehkä peräti viiden tähden kategoriaan”, Davidsson määrittää.

Hotellihuoneita tulee 425 ja kaksi sviittiä sekä suuri kongressikeskus.

”Kongressikeskuksen sijoittuminen vanhaan makasiiniin aikaansaa eräänlaisen teollisen sisäympäristötunnelman, jossa suojellun makasiinin ambienssi pyritään säilyttämään hyvin alkuperäisenä. Sitä tuodaan myös hotellin aulatiloihin rakenteiden ja materiaalien kautta. Joten Clarion Hotel Helsingistä saattaa syntyä täällä meidän oloissamme hyvinkin poikkeuksellinen hotelli. Sisustuksesta tullee selkeän skandinaavinen ja suomalainen, ja siinäkin mielessä vahvasti erilainen kuin monet muut hotellit Helsingissä”, Aki Davidsson arvioi.

Clarion Hotel Helsinki on 16-kerroksinen ja 78 metriä korkea. Hotellin rakennustyöt alkoivat maaliskuun puolivälissä ja avajaiset on kaavailtu lokakuulle 2016.

Omaleimainen Wood City

Wood Citystä tulee urbaani, 8-kerroksinen puukaupunkikortteli, joka nousee uuden Jätkäsaaren portiksi, heti Tyynenmerenkadun ja Välimerenkadun kulmaan. Kortteli käsittää hotellin, toimistotiloja, asuntoja ja pysäköintitalon. Yhteinen korttelipiha, kaikille avoin katutason julkinen aula, kivijalkamyymälät ja ravintolat pitävät Wood Cityn liikkeessä 24/7.

Wood Cityn näyttävä ja omaleimainen puuarkkitehtuuri muodostaa ainutlaatuiset ja viihtyisät tilat, jotka edustavat suomalaista designia ja luonnonläheisyyttä parhaimmillaan. Raitiovaunupysäkki melkein oven edessä, läheinen metroasema, helppo saavutettavuus myös autolla ja lyhyet etäisyydet jopa kävellen kaupungin ydinkeskustasta tekevät saapumisen Wood Cityyn helpoksi.

Lisäksi Wood City -korttelin kahteen asuintaloon valmistuu yhteensä 98 ARA-rahoitteista vuokra-asuntoa. Asunnot tuottaa Helsingin kaupungin hallinnoima Helsingin Asuntotuotantotoimisto ATT.

Wood City -hanketta kehittää SRV Yhtiöt Oyj yhteistyössä Stora Enso Wood Productsin kanssa.

Ainutlaatuinen yhdistelmä hotellia, toimistoa ja asuntoja

Hotelli, toimistot ja asunnot toiminnallisena yhdistelmänä on melkoisen harvinainen, ja yhdistettynä vieläpä puurakentamiseen se lienee täysin ainutlaatuinen konsepti ei vain Helsingissä vaan koko Suomessa.

”Toimistojen ja hotellin osalta synergiaa syntyy siten, että kun hotelleissa toki yleensä on palveluina ravintolaa, kuntosalia ja neuvottelutilaa, niin Wood Cityssä tulee olemaan vielä toimistojakin samassa kiinteistössä”, korostaa SRV:n hankekehityspäällikkö Heidi Kerosuo.

Ravintola tulee toimiston alle katutasoon kuten myös neuvottelutilat. Siten viereisen hotellipuolenkin asiakkaat voivat hyödyntää näitä kaikkia palveluja yhtä sujuvasti. Hotellin aulaan tulee lisäksi vuokrattavia tiloja, muun muassa kuntosali, ja nämäkin ovat myös toimistossa työskentelevien käytettävissä. Kaikki palvelut ovat tietenkin niin ikään asuntojen asukkaiden käytettävissä.

Hotellin tulevaa operaattoria ei tätä kirjoitettaessa ollut vielä lopullisesti valittu. Harkinnassa on ollut useampikin suurehko hotelliketju.

”Kadun toiselle puolelle rakennettavaan hotelli Clarioniin verrattuna pyritään selkeästi erilaiseen toimintakonseptiin. Wood Cityn hotellista tulee economy-tasoinen, kun esimerkiksi juuri naapurin Clarion tähtää selvästi kalliimpaan majoitusluokkaan. Huoneet on suunniteltu suhteellisen kompakteiksi, ja palvelut keskitetään kiinteistön yleisiin tiloihin. Huoneiden lukumääräksi kaavaillaan noin 200. Myöhemmin selviävän operaattorin myötä myös toimintakonsepti kuitenkin vielä tarkentuu”, Heidi Kerosuo toteaa.

Hän ei katso, että kilpailutilanne muiden Jätkäsaareen valmistuvien hotellien kanssa tulee olemaan kovin vaikea.

”Etenkin naapurin Clarioniin nähden Wood Cityllä on varsin erilainen konsepti. Itse asiassa myös kahteen muuhun tulevaan hotelliin verrattuna konseptimme on riittävän omaleimainen. Pidämme valttina sitäkin, että Wood City sijaitsee aivan Jätkäsaaren alkupäässä, kaupungin keskustasta tultaessa ensimmäisenä kaikista neljästä tulevasta hotellista. Samalla konseptimme saattaa houkuttaa erityisesti myös laivoilla liikkuvia matkailijoita”, Kerosuo uskoo.

Puumateriaali näkyvästi esillä

Puu rakennusmateriaalina korostuu sekä korttelin julkisivuissa että myös hotellin ja toimiston yhteisessä pääaulassa. Stora Enso on mukana hankkeessa juuri puumateriaalin käytön kautta. Puuta pyritään hyödyntämään näkyvästi myös huoneiden sisustuksessa, joskin sen käytön laajuus jää osin riippumaan tulevan operaattorin oman konseptin sallimasta vaihteluvälistä.

Asuntojen ja hotellin kohdalla Wood Cityn rakentamisessa käytetään huoneissa Stora Enson kehittämiä valmiita puuelementtimoduuleja, joilla voidaan rakentamisen työmaa-aikaa merkittävästi lyhentää.

”Eli kun rakentaminen pääsee kunnolla käyntiin, se etenee sitten melko ripeästi. Toki aulatilat rakennetaan yksilöllisemmin”, Heidi Kerosuo huomauttaa.

Wood City on kokonainen yhtenäinen kortteli, johon sijoittuu hotelli, toimistokokonaisuus, erilaisia palveluja sekä ATT:n rakennuttamat kaksi vuokra-asuntotaloa.

Taiteellinen Art Hotel Helsinki

Art Hotel Helsingistä on tulossa ainutlaatuinen, suomalaiseen nykytaiteeseen pohjaava aito taidehotelli. Sen konsepti perustuu luovuuteen, huipputaiteeseen, ekologisuuteen ja paikallisuuteen.

Kahdeksankerroksisen hotellin arkkitehtuurista ja sisustussuunnittelusta vastaavat arkkitehtitoimisto Futudesign Oy ja Erling Sommerfeldt.

”Käynnissä on nyt rahoituksen hankinta muun muassa suunnatun osakeannin muodossa. On myös selvitetty mitä muita rakennuksia tontille tulee, sekä niiden aikataulut. Näiden perusteella ajoitamme oman rakentamisemme: emme halua hotellin valmistuvan keskelle ympäröivää rakennustyömaata. Nämä kaikki seikat siis vaikuttavat aikatauluihimme. Mutta tavoitetilamme on, että hotelli voisi avata ovensa vuoden 2017 lopulla”, kertoo Art Hotel Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Sari Poijärvi.

Hän korostaa, että Art Hotell Helsinki on yksityinen, ketjujen ulkopuolinen hotelli, ja tarkoituksena on palkata oma, ammattitaitoinen hotellipäällikkö, joka hankkii sitten oman henkilökuntansa.

”Konseptina Art Hotel tarkoittaa sitä, että tulevan hotellin huoneet ovat oma taideteoksensa – hotellin nimikkotaiteilija luo huoneestaan oman maailmansa, hotellivieras yöpyy taideteoksessa”, Poijärvi määrittelee hotellikonseptin.

Sofi Oksanen uusin tulokas

Kaikkiaan 17 kotimaista huipputaiteilijaa on allekirjoittanut hotellin kanssa aiesopimuksen nimikkohuoneen suunnittelemisesta, uusimpana maaliskuun alussa mukaan tullut Finlandia-kirjailija Sofi Oksanen.

Muut nimikkotaiteilijat ovat Jan-Erik Andersson, Lauri Astala, Liisa Hietanen, Pekka Jylhä, Martti Jämsä, Mika Kaurismäki, Jouko Korkeasaari, Tuula Lehtinen, Rosa Liksom, Stefan Lindfors, Heikki Marila, Silja Puranen, Kim Simonsson, Jani Tolin ja Anu Tuominen sekä suunnittelutoimisto Futudesign.

”Art Hotel Helsingissä taide näkyy ja kuuluu kaikkialla, ei vain hotellihuoneissa, vaan taiteilijoiden kädenjälkeä pääsee ihastelemaan myös hotellin julkisissa tiloissa”, Sari Poijärvi maalailee.

Nimikkohuoneita tulisi suunnitelmien mukaan olemaan hotellin avaushetkellä noin 20, mutta kaikkiaan Art Hotel Helsinkiin kaavaillaan noin 90 huonetta.

”Loputkin huoneet ovat toki taidehuoneita, yksikään hotellin huoneista ei siis ole toisensa kaltainen, vaan jokainen on yksilöllinen, uniikki. Pitkällä tähtäimellä myös näitä muita huoneita muutetaan nimikkohuoneiksi kun uusia taiteilijoita liittyy mukaan”, Poijärvi huomauttaa.

Hänen mukaansa aito taidehotelli ei ole design-, boutique- tai lifestyle-hotelli. Aidossa taidehotellissa taide ei ole päälle liimattuna, vaan taide ja taiteilijat ovat pääosassa.

”Sekä taide että hotelli samaa korkeata tasoa”

Art Hotel Helsingin tasoluokituksessa ei ole tarkoitus mennä varsinaisen tähtiluokituksen mukaan.

”Taide itsessään on hyvin arvokas asia, silloin täytyy myös kaiken sen ympärillä olevan olla yhtä arvokasta, joten kyllä hintatasossa tullaan olemaan yli keskihintaluokan”, Poijärvi ennakoi.

Kilpailu muiden uusien hotellien kanssa ei silti hirvitä Poijärveä laisinkaan.

”On oikein hyvä, että Jätkäsaareen tulee myös muita hotelleja. Jos me olisimme täällä yksin, olisimme kyllä melko orpoja. Eri hotellit tukevat toisiaan, ne tuovat alueelle ihmisiä, ne vilkastuttavat alueen ilmettä, ja kun täällä liikkuu kasvavammassa määrin matkailijoita, se varmasti houkuttaa alueelle myös muita yrittäjiä, esimerkiksi erilaisia pieniä käsityömyymälöitä, mikä sopisi erinomaisen hyvin yhteen meidän hotellikonseptimme kanssa”, Poijärvi katsoo.

Hotellin alakertaan on myös tulossa ravintola, mutta sen profiilista ei vielä ole tarkempaa ratkaisua.

”Se tulee riippumaan varsin paljon siitä, minkälainen ravintoloitsija mukaan valitaan. Tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä, minkälaisia konsepteja meille tarjotaan, eli mikä tulee olemaan ravintoloitsijoiden näkemys siitä, millainen on taideravintola, jossa siis itse ruokakin voisi inspiroitua taiteesta”, Sari Poijärvi heittää haasteeksi.

Art Hotell Helsinki tulee olemaan Suomen ensimmäinen aito taidehotelli, jossa on nimikkotaiteilijoiden, muun muassa Stefan Lindforsin, Mika Kaurismäen ja Sofi Oksasen suunnittelemat ja sisustamat huoneet.

Kodikas Hotel Hellsten

Myös ruotsalaisen Hellsten Hotel Group AB:n tavoitteena on toteuttaa Jätkäsaareen hotelli- ja asuntorakentamista yhdistelevä hybridirakennus.

Rakennuksen katutasoon on kaavailtu aulatilojen lisäksi suuri ravintola.

Hotellin suunnittelu on käynnissä ja sen rakentaminen alkaa vuonna 2016.

Hellsten Hotel Group on perustettu vuonna 2006 ja nykyään siihen kuuluu yhdeksän hotellia. Suomessa Hellsten Hotel Groupilla on tätä ennen kaksi hotelliyksikköä, joista toinen sijaitsee Helsingissä ja toinen Espoossa.

 

Tekstit: Thomas Micklin
Havainnekuvat: Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, SRV Yhtiöt Oyj, Art Hotel Helsinki Oy sekä Helsingin kaupungin aineistopankki

Päivitetty 30.3.2015