Malminkartano on kehittyvä, asumismuodoiltaan monipuolinen, vehreä ja luonnonläheinen noin 9 000 asukkaan asuinalue Kehäradan varressa, vain noin 16 minuutin junamatkan päässä Helsingin keskustasta. 

Monipuoliset palvelut ja hienot ulkoilumahdollisuudet

Malminkartanosta löytyy koteja kerros- ja pientaloista. Merkittävä osa asunnoista on rakennettu 1980-luvulla, mutta asuntorakentaminen on jatkunut seuraavien vuosikymmenten läpi aina tähän päivään asti. Välittömästi Malminkartanon pohjoispuolelle on rakentumassa uusi Honkasuon puukaupunginosa. 

Malminkartanossa on erityisen hienot ulkoilu- ja kuntoilumahdollisuudet. Alueelta löytyy kauniita ulkoilureittejä Mätäjoen varresta, ja Malminkartanonhuipun kuntoportaat tuovat kävijöitä kauempaakin. Kuntoportaisiin on suunnitteilla perusparannus vuoden 2021 aikana.  

Heti naapurista Mätäjoen toiselta puolelta Kannelmäestä löytyvät monipuoliset kulttuuripalvelut Kanneltalosta. Malminkartanossa on myös oma terveysasema. 

Liikenneyhteydet ja sijainti

Malminkartano sijaitsee erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien päässä. Malminkartanon juna-asemalta kulkee kehärataa pitkin P-juna lentoasemalle ja I-juna keskustaan.  

Lisäksi bussilinjat 39 ja 37 kulkevat Malminkartanosta keskustaan, runkolinja 560 Honkasuolta itään. Poikittaislinja 51 Käpylän kautta Hakaniemeen korvautuu syksyllä 2021 linjalla 59 Pasilan kautta Kalasatamaan.  

Sujuvat kävely- ja pyöräily-yhteydet tekevät hyötyliikunnasta helppoa Malminkartanossa. Alueella on myös hyvä seudullinen saavutettavuus Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän välissä, Kehä I:n pohjoispuolella.

Palvelut ja liikuntamahdollisuudet

Malminkartanosta löytyvät kaikki tarpeelliset lähipalvelut: päiväkodit, koulut, lähikaupat, terveyskeskus, kirjasto ja nuorisotalo. Lähimmät kauppakeskukset löytyvät naapureista Kannelmäestä ja Myyrmäestä. 

Malminkartanossa on hienot liikunta- ja viherpalvelut: lähi- ja leikkipuistot, Mätäjoenvarren ja läntisen vihersormen ulkoilumaastot, Malminkartanonhuippu. Pallokentät ja jäähalli sekä Myyrmäen ja Lassilan urheilupuistot löytyvät myös läheltä.

Kaupunginosan erityispiirteet

  • Malminkartanon eteläosan 1980-luvun alussa laaditussa asemakaavassa on jalankulkijalle ja kevyelle liikenteelle suotuisa katuverkko. Autoliikenteen kokoojakatu kiertää asuinalueen ja alueen sisälle jäävät turvalliset ja viihtyisät kävely- ja pyöräily-yhteydet. 
  • Alueen kaupunkikuvalle tunnusomainen on juna-aseman eteläpuolella sijaitseva ruotsalaisen arkkitehdin Ralph Erskinen terassi- ja rivitalokortteli.  
  • Malminkartanon juna-asema poikkeaa Helsingin muista lähijuna-asemista; se sijaitsee metsäisen kallion alla tunnelissa. 

Ajankohtaiset asemakaavoitushankkeet

  • AEL(ammatinedistämislaitossäätiö):in alueen asemakaavoitus Naapuripellontiellä ja Jälsitie 3-7:ssä on käynnistynyt syksyllä 2017 käydyn ideakilpailun pohjalta. Parhaillaan laaditaan kaavaehdotusta. AEL:n koulutukset ovat siirtymässä yhteistyöyritysten tiloihin. Opetustilat Malminkartanossa jäävät tyhjilleen. Niiden tilalle on tulossa asuinrakentamista ja puisto. Uusia asuntoja on tulossa alueelle noin 1 250 asukkaalle. 
  • Malminkartanonhuipun kaavoittaminen on käynnistymässä 
  • Malminkartanon suunnitteluperiaatteet ovat parhaillaan käynnissä ja ne valmistuvat alkuvuodesta 2021. 

Laaditut suunnitelmat ja alueen kehittämishankkeet

Päivitetty 24.11.2020