Myllypurosta löytyy vanha kerrostaloalue kouluineen, päiväkoteineen ja palvelutaloineen. Myös valmiita pientaloalueita on. Uutta rakennetaan Myllypuron keskukseen, Kehä I:n itäpuolelle ja Etelä-Myllypuroon, jossa puisen kaupunkikylän rakentaminen on loppusuoralla.

Kerrostaloja ja pientaloja

Myllypuron keskuksessa metroaseman lähellä toimii uusi palvelukeskus, jonka yläkerroksissa on asuntoja.

Pääosin 1960-luvulla rakennettu kerrostaloalue on peruskorjattu. Aikoinaan väljät perheasunnot ovat yhä tilaratkaisuiltaan toimivia.

Myllypuron vanhinta asuntokantaa edustaa Myllärinlaakson pientaloalue, jonka juuret ulottuvat 40–50-luvulle. Alue laajeni vielä 70- ja 80-luvuilla omakotitaloilla ja paritaloilla. Lisäksi 2000-luvun alussa Myllypuroon kaavoitettiin aivan uusi, pääasiassa pientaloista koostuva Hallainvuorentien alue.

Voimalaitoksen alueelle monenlaisia asuntoja

Myllypuron palvelujen lähellä Kehä ykkösen itäpuolella tulee olemaan alueen valmistuttua asukkaita noin 1600.

Lallukantien alueella ensimmäiset asukkaat ovat asuneet jo kolmisen vuotta. Valmis kortteli pitää sisällään kerros- ja rivitaloasuntojen lisäksi päiväkodin.

Alueelle on valmistunut kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttamia vuokra-asuntoja pienkerrostaloihin. Siellä on myös hartiapankkirakentajille tarkoitettuja omakotitontteja.

Lallukantien ja Ranckenintien tuntumaan on tulossa myöhemmin vapaarahoitteisia omistusasuntoja rivitaloihin sekä asumisoikeusasuntoja. Valmiilla alueella asukkaita tulee olemaan noin 850.

Kävellen ja pyörällä pääsee metroasemalle, terveysasemalle ja ostarille Myllyruuhenpolkua, joka kulkee Kehä I:n ali. Matkaa uusien alueiden etäisimmiltä laidoilta kertyy muutama sata metriä.

Kodikas Puu-Myllypuro

Eteläiseen Myllypuroon vesitornin alueelle ja liikuntapuiston tuntumaan on rakennettu tiivis, kylämäinen kaupunginosa puutaloista. Rakentaminen on loppusuoralla. Valmiissa Puu-Myllypurossa tulee asumaan 2 000 asukasta.

Alueen komea kallioluonto on säilytetty niin paljon kuin mahdollista. Luonto lomittuu kortteleiden välissä kalliopuutarhoiksi, ja näkymä avautuu suoraan asukkaiden olohuoneisiin.

Näistä syntyy Puu-Myllypuron tunnelma 

  • puisista pientaloista
  • kaupunkimaisista, viihtyisistä katutiloista ja
  • asukkaiden yhteisöllisyyteen houkuttelevista ratkaisuista.
  • Korkeatasoista puurakentamista

Yhteisöllisyyden ja koskemattoman luonnon lisäksi alueella on korkeatasoista, kokeilevaa puurakentamista. Entisaikojen tunnelmaa huokuvat puutalot ovat modernin puurakentamisen taidonnäyte. Talot ovat muunneltavia, energiapihejä, ekologisia ja nykyajan korkeiden asumisstandardien mukaisia.

Yhteisöllisyyttä ja arkielämän ekotekoja suosivia ratkaisuja on paljon; yksi lähtökohdista on talojen avautuminen pihakaduille. 

Alueen asemakaava on suunniteltu kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotuksen perusteella. 

Urbaania asumista liikekeskuksen yläpuolella

Myllypuron keskus tarjoaa mahdollisuuden todella urbaaniin asumiseen palvelu- ja liikekeskuksen yläpuolella ja metroaseman välittömässä läheisyydessä.

Samantyyppisistä ratkaisuista pääkaupunkiseudun kauppakeskusten läheisyydessä Myllypuro eroaa edukseen loistavien liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksien ansioista. Monipuoliset, eri lajien harrastajia palvelevat liikuntahallit ja upeat ulkoliikuntapaikat ovat muutaman minuutin kävelymatkan päässä.

Iso osa Myllypuron keskuksen asunnoista sijaitsee ostoskeskuskorttelin yläkerroksissa liiketilojen päällä. Pysäköinti on kellareissa ja maan alla. Asuntojen porrashuoneisiin on suora käynti pysäköintihalleista. 

Kiviparintie 4:n asuintalon maantasokerroksessa toimii päiväkoti. Palvelukeskuksen läheisyydessä on senioriasuntoja sekä vanhusten palvelutalo. Peruskorjattu metroasema on vieressä. Metropolian Myllypuron kampus valmistuu 2019 tuoden mukanaan 6 000 opiskelijaa.

Alakivenpuisto on uudistettu

Alakiventien alueelle on rakennettu Myllypuron maamerkki, 20 metriä korkea täyttömäki. Täyttömäen ympärillä levittäytyvä Alakivenpuisto on kunnostettu ja maisemoitu hieno kuljeskelu-, kohtaamis- ja maisemankatselupaikka.

Puistossa on myös oleskeluun tarkoitettuja nurmikoita, penkkejä, erikoisistuinryhmiä ja kaksi kuntoiluvälinettä. Kartion laella on pieni pyöreä näköala-aukio, jolle pääsee kapeita polkuja pitkin useasta suunnasta. Puistoon on asennettu perusvalojen lisäksi erikoisvalaistus, joka näkyy eri puolilla puistoaluetta. Näkyvimmät valoefektit heijastuvat kartiokukkulan rinteille.

Tunnusomaista Alakiventien alueelle ovat laadukkaat rivi- ja pienkerrostalot, joissa on osittain kaksi tai kolme kerrosta.

Päivitetty 7.9.2022