Östersundomista kehittyy Suomessa uudenlainen asuinpaikka. Alueen townhouse-tyyppisten pientalojen esikuvat löytyvät Keski-Euroopasta. Kun Östersundom on aikanaan valmis, siellä asuu jopa 50 000–65 000 helsinkiläistä. Toistaiseksi Östersundomissa asuu noin 2 000 helsinkiläistä.

Pientalovaltainen tytärkaupunki

Östersundomiin suunnitellaan metroa, metroasemien ympärille kerrostaloja ja alueen reunoille omakotitaloja. Muutoin östersundomilaiset asuvat tehokkaasti toteutetuilla pientaloalueilla.

Townhouse on eurooppalaistyyppinen kytketty omakotitalo, johon on oma sisäänkäynti ja talon takana on oma piha. Katujen varsia reunustavat townhouset ovat nauhamaisesti kiinni toisissaan. Townhousessa naapurit ovat lähellä, mutta samalla jokaisella on oma rauha, oma piha ja omat mahdollisuudet käyttää asuintalonsa eri kerrokset.

Suomessa on vasta muutamia townhouse-taloja: Helsingissä Malminkartanon Vuorenjuuressa ja Alppikylässä sekä Espoon Säterinmetsässä. Lisää townhouse-asumista on tulossa monelle uudelle asuinalueelle.

Jos Östersundomin suunnitelmat toteutuvat, noin vuoteen 2060 mennessä

• rakennetaan koti arviolta 50 000 helsinkiläiselle, 15 000 vantaalaiselle ja 15 000 sipoolaiselle
• alue on kiertotalouden edelläkävijä
• alueelle syntyy 15 000–30 000 työpaikkaa, mistä noin puolet kansainvälisissä cleantechin ja kiertotalouden periaattein toimivissa yrityksissä
• entistä enemmän puistoja ja rantoja saadaan ihmisten käyttöön
• Östersundomiin tulee muun muassa omistusasuntoja, joista osa voidaan toteuttaa ryhmärakentamisella, asumisoikeusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja.

 

Päivitetty 17.7.2019