Östersundomin viisi kaupunginosaa

Östersundom jakautuu viiteen kaupunginosaan: Salmenkallio, Talosaari, Karhusaari, Ultuna ja Östersundom, joka sijoittuvat sekä Uuden Porvoontien etelä- että pohjoispuolella. Tien eteläpuolelle jäävät merelliset alueet Salmenkallio, Karhusaari ja Talosaari. Landbo ja Puroniitty sijaitsevat Ultunassa, Uuden Porvoontien pohjoispuolella.

Östersundom

Uuden Porvoontien ympärille sijoittuu Östersundomin asuinalue, jonka sisälle jää tien pohjoiselta puolelta Östersundomin kartano. Kartanonpuistotie on suosittu kävelyreitti.

Uuden Porvoontien merenpuolelle jäävä maakaistale on nimeltään Kappeli, Kapell ja se on nimetty pienen keltaisen puukirkon mukaan. Kirkkoa ympäröi pikkuruinen hautausmaa. Uuden Porvoontien varrella Östersundomissa on alueen ruokakauppa.

Ribbingö ja Talosaari

Ribbingön ja Talosaaren kylissä asuu noin sata asukasta omakotitaloissaan. Uudelta Porvoontieltä lähtevä Talosaarentie haaraantuu Ribbingöntieksi, joka jatkaa kohti merta. Rannoilta näkyy Vuosaaren satamaa.

Ribbingöntieltä keskivaiheilta kääntyy tie vasemmalle Talosaareen, jossa toimii Husön ratsastuskeskus. 1960-luvulla perustettu ratsastuskeskus on välillä vaihtanut omistajaa. Hevoset pysyvät Östersundomissa, vaikka alueelle tulee uutta asutusta.

Talosaaressa kuka tahansa pääsee tutustumaan alueen moninaiseen luontoon Helsingin kaupungin ulkoilualueella, jossa on merkittyjä polkuja ja opaskartta.

Karhusaari

Uudelta Porvoontieltä ohjaa kyltti Karhusaareen. Saareen kaartavan tien varrelle näkyy kaislikkoista rantaa ja matalia merenrantoja. Karhusaaressa maasto on kallioisen polveilevaa ja ajotiet paikoitellen jyrkkiä.

Karhusaaressa on suuria omakotitaloja, uljaita puutarhoja ja pihoja. Useimmat pientalot on rakennettu viime vuosikymmeninä.

Itäreunassa Karhusaarta sijaitseva satama elää vilkasta elämäänsä olipa kesä tai talvi. Satamassa toimivat huoltoasema, kahvila ja kesäkauppa. Keväisin laituri täyttyy veneistä. Talvella satamasta lähtee jäätie saariin ja rannassa seisoo rivistöt  moottorikelkkoja. 

Karhusaaresta vehreä ja merellinen huvilakaupunginosa

Östersundomin Karhusaareen on laadittu kaavarunko, joka mahdollistaa tiiviimmän kaupunginosan rakentumisen ja ohjaa tulevia asemakaavojen muutoksia.

Autoliikenne saareen kulkee suunnitelmassa uudella sillalla pohjoisesta. Sillan läheisyyteen ja Karhusaarentien varteen sijoittuu tiiviimpiä kortteleita. Saaren pohjois- ja luoteisosiin on suunniteltu uusia, kaupunkimaisempia asuntoalueita. Keskusta palveluineen muodostuu itään Kutulökin kanavan ympärille ja Winbergin sataman läheisyyteen. Pienvenesataman asemakaavaa ollaan muutettusataman kehittämiseksi.

Karhusaarentien eteläpuolella kaavarunko mahdollistaa tonttien täydennysrakentamisen. Karhusaarta voidaan suunnitella yleiskaavan raideliikenteen suurista linjauksista riippumatta, koska sinne ei ole tulossa metron tai pikaraitiotien asemia.

Landbo

Landbon omakotitaloalue on rakennettu pääasiassa 1990-luvun loppuvuosina. Talot ovat  enimmäkseen uusvanhoja ja harjakattoisia. Alueella on niin puutaloja kuin kivitalojakin. Jotkut rakennuksista ovat värikkäitä. Maasto polveilee osittain mäkisenä ja osa tonteista on rinteissä.

Landbossa asuvista noin 85 prosenttia on lapsiperheitä. Vajaan kilometrin päässä sijaitsee Sakarinmäen koulukeskus, jossa toimivat peruskoulu ja päiväkoti. Myös seurakuntatalo ja nuorisotalo Östis sijaitsevat Sakarinmäessä.

Puroniitty

Puroniityn asuinalue on toistaiseksi yhtä kuin Uudelta Porvoontieltä pohjoiseen lähtevä neljä kilometriä pitkä Puroniityntie ja siltä haarautuva muutama tie.

Puroniityntie kaartaa Porvoon moottoritien alta, jatkuu siitä edelleen, päätyy umpikujaan ja kääntöpaikkaan. Puroniityn alueella asuu runsaat parisataa henkeä ja taloja on noin 70. Joukossa on uutta ja vanhaa rakentamista.

Päivitetty 17.7.2019