Vuodesta 2009 lähtien Östersundom on ollut osa Helsinkiä, joten asukkaat käyttävät pääkaupungin palveluja: joukkoliikennettä, päiväkoteja, kouluja ja terveydenhuoltoa.

Palvelut keskittyvät Sakarinmäkeen

Östersundomissa on jo nyt useita lapsiperheiden palveluita. Helsingin kaupungin palvelut keskittyvät Sakarinmäkeen. Sakarinmäessä toimivat ruotsin- ja suomenkieliset koulut, päiväkodit sekä lastenkirjasto. Kaupungin päiväkotien lisäksi Östersundomissa toimii yksityisiä päiväkoteja. Sakarinmäen koulun laajennusosa on valmistunut 2014. Laajennukseen tuli luokkien 7–9 tilat. Sakarinmäen koulukeskus on keskellä Östersundomia, ja liki Uutta Porvoontietä. Vastapäätä koulukeskusta, Knutersintien toisella puolella, sijaitsee Östersundomin nuorisotalo.

Helsinkiin liittyminen toi entisille Sipoon alueille joukkoliikenteen. Helsingin bussit kuljettavat asukkaita alueelta toisille sekä Helsinkiin Itäkeskuksen ja Mellunmäen metroasemille.

Energiaratkaisujen pilottikoulu

Sakarinmäen koulu on pilottihanke, jossa testataan uudenlaisia energiaratkaisuja. Vähintään 80 prosenttia koulun käyttämästä energiasta tuotetaan uusiutuvalla energialla. Sa­ka­rin­mäen kou­lu­kes­kuk­sen lämmityksen muutos ekologiseksi on Helenin pi­lot­ti­han­ke ja ensimmäinen askel laajemmasta Östersundomiin sijoittuvasta energiakokeilusta.

Sakarinmäen koulun oppilaat ja opettajat ovat alusta asti olleet mukana ideoimassa, kuinka uutta energiaratkaisua voidaan hyödyntää myös oppimiseen. Koulussa on näytöt, joista lämmöntuotantoa voi seurata reaaliajassa.

Liikunta ja ulkoilu

Landbon lähiliikuntapaikka ja urheilukenttä

Landbossa sijaitsee Helsingin kaupungin lähiliikuntapaikka, jossa on kuntoiluvälineitä. Talvisin Landbon kenttä jäädytetään jääkentäksi.

Talosaaren ulkoilualue Östersundomin eteläosassa

Talosaaren ulkoilualue on virkistysalue, jonka maastossa risteilee kävelyreittejä. Ratsastajille ja hevosille ovat omat kulkureittinsä opasteineen. Hiihtoladut ovat vielä erikseen: Talosaaren ladut yhdistyvät Vuosaaren Mustavuoresta tuleviin hiihtolatuihin.

Sipoonkorpi

Östersundomin pohjoispuolella sijaitsee Sipoonkorpi, jossa on vuonna 2011 perustettu kansallispuisto. Sipoonkorven laajalle alueelle mahtuu erilaisia maastoja, reittejä ja koskematonta luontoa. Pelkästään kansallispuisto on 2 300 hehtaaria ja koko Sipoonkorpi 5 400 hehtaaria.

Itä-Helsingin liikuntapaikat

Östersundomilaiset käyttävät läheisten alueiden liikuntapalveluja: Myllypuron Liikuntamyllyä, Itäkeskuksen ja Vuosaaren uimahalleja sekä Itä-Helsingin monia uimarantoja. Myllypurossa on myös liikuntakeskus Arena Center sekä tennishalli.

Koirapuisto Puroniityssä

Östersundomin koirametsä sijaitsee osoitteessa Puroniityntie 38.
 

Kaupalliset palvelut

Östersundomissa on toistaiseksi vain vähän palveluja, joten asukkaat käyttävät Vuosaaren ja Itäkeskuksen palveluja.

Uuden Porvoontien varressa sijaitsevat ruokakauppa ja pitseria. Karhusaaren rannassa palvelevat veneiden tankkausasema ja kesäaikaan kyläkauppa ja kahvila.
 

Päivitetty 17.7.2019