Östersundomin kolmen kunnan yhteinen yleiskaava on hyväksytty, mutta se ei ole vielä lainvoimainen. Se määrittelee yleispiirteisellä tasolla alueen rakentamisen ja liikenneratkaisut. Östersundomia suunnittelevat Helsingin rinnalla Sipoo ja Vantaa.

Yhteinen yleiskaava

Yleiskaavan etenemistä voi seurata verkkosivuilla yhteinenostersundom.fi. Tehokkain rakentaminen sijoittuu Porvoon moottoritien ja Uuden Porvoontien väliselle alueelle metroasemien yhteyteen.

Yleiskaava-alueen pinta-ala on 45 neliökilometriä, josta Helsinkiä on noin 29 neliökilometriä. Vantaan osalta Östersundomin kaavoitus koskee Länsisalmen, Länsimäen, Vaaralan ja Ojangon kaupunginosia ja Sipoon osalta Majvikia sekä Granön saarta.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi Östersundom-toimikunnan yhteisen yleiskaavan hyväksymistä koskevan päätöksen 29.11.2019 valituksen jälkeen. Maakuntakaava jäi hallinto-oikeuden päätöksen mukaan voimaan.

Helsinki ostaa maata

Helsingin kaupunki omistaa Östersundomin maasta noin 60 prosenttia. Kaupunki on jo tehnyt kymmenittäin kauppoja ja ostanut yli 600 hehtaaria maata yksityisiltä maanomistajilta.

Helsingin kaupunki myös ostaa edelleen Östersundomin alueelta maata. Helsinkiä kiinnostavat erityisesti keskisen Östersundomin alueen maat, mutta kaupunki on kiinnostunut neuvottelemaan maan ostamisesta muualtakin. Ota yhteyttä maakauppa-asioissa kaupunkiympäristön projektipäällikkö Tom Qviseniin, puh. 09 310 34201, sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@hel.fi.

Päivitetty 2.10.2020