Ilmalan asemalta länteen ja lentoon

Ilmalan rautatieasema avattiin rantaradan varrelle vuonna 1967. Asema rakennettiin palvelemaan VR:n Ilmalan varikon sekä radio- ja televisiokeskuksen henkilökuntaa. Nykyään Ilmalasta pääsee lähijunilla Helsingin keskustan lisäksi Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle sekä kehärataa pitkin muun muassa lentokentälle. Junamatka Helsinkiin kestää 7 minuuttia, lentokentälle vajaat puoli tuntia.

Asemalle rakennettiin laiturit aluksi kummallekin puolelle rataa. Leppävaaran kaupunkiradan rakentamisen yhteydessä Ilmalan asemaa ja sen kulkuyhteyksiä uudistettiin vuonna 2000. Nykyisin asemalla on vain keskilaituri, jota käyttävät molempiin suuntiin kulkevat lähijunat.

Katutasolta on hissiyhteys asemalaiturille. Laiturialueen itäpäästä pääsee portaita pitkin radan yli kulkevalle kevyen liikenteen sillalle.

Vuodesta 2006 lähtien Ilmalan asema oli muutamia vuosia keskellä Hakamäentien perusparannustyömaata. Remontissa Hakamäentietä levennettiin ja se toimii lisäkatoksena asemalaiturin länsipäälle.

Uusia junamatkustajia odotettavissa

Ilmalan asema sijaitsee keskellä työpaikka-aluetta ja se palveleekin etupäässä työmatkaliikennettä. Tulevaisuudessa junamatkustajien määrä kasvaa myös ruuhka-aikojen ulkopuolella, sillä Ilmalan aseman ympäristöön on tarkoitus rakentaa uusia asuintaloja. Pohjois-Pasilaan suunnitellaan asuntoja noin 12 000 ihmiselle.

Uudelta Ilmalantorilta, raitiolinjan 9 tulevalta päätepysäkiltä rakennetaan kulkuyhteys asemalle, jotta vaihtaminen junasta ratikkaan ja päinvastoin käy sujuvasti.

Päivitetty 9.10.2019