Ympäristö ja luonto

Urbaani, kerrostalopainotteinen asumisen, työn, viihteen ja liikenteen solmukohta Pasila ei sentään ole pelkkää asfalttia ja betonia. Luonto on läsnä ja lähellä tässäkin rautatien ympärille syntyneessä kaupunkiympäristössä ja monipuoliset ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet ovat aivan käden ulottuvilla.

Keski-Pasilan alkuperäistä luontoa edustavat Pasilankadun varressa oleva metsäinen rinne ja komea avokallio. Juna-aseman pohjoispuolella ratojen välissä sijaitsevasta metsä- ja kalliosaarekkeesta, Haarakalliosta, on tavattu lehdoissa viihtyvä hiirenporras-saniainen. Rautatieläisten asuinrakennuksesi vuonna 1899 rakennetun Toralinnan lähiympäristö alueen eteläosassa on vehreä ja suurten lehmuskujien koristama. Ratapihan ylittävän sillan länsipäässä on tavattu viljelyperäisiä ruotsinpihlajia. Laajempia luontoalueita on alle puolen kilometrin päässä Keskuspuistossa.

Eläinlajeista Pasilan urbaanissa rakennetussa ympäristössä voi törmätä siileihin ja rusakkoihin. Mahdollisuus kaupunkiviljelyyn on huomioitu alueen suunnittelussa. Keski- ja Pohjois-Pasilan uusiin rakennuksiin on tulossa runsaasti viherkattoja.

Ulkoilua ja liikuntaa Pasilassa

Pasilan länsipuolella on Helsingin Keskuspuisto, joka ulottuu etelästä Töölönlahdelta kaupungin pohjoisrajalle Haltialaan. Puisto perustettiin arkkitehti Bertel Jungin vuonna 1911 tekemästä ehdotuksesta, joka käsitti Kaisaniemen, Hakasalmen, Hesperian ja Eläintarhan alueet sekä Reijolan metsämaiden eteläosan. Suunnitelmaa täydennettiin myöhemmin kaupungin halki kulkevaksi metsä- ja puistovyöhykkeeksi.

Keskuspuistossa on noin 700 hehtaaria metsää, joka vaihtelee rehevistä lehtimetsistä ja hämäristä kuusikoista karumpiin, valoisiin kalliometsiin. Metsäluonnon lisäksi Keskuspuistossa on viljelypalstoja, jousiammuntarata, Mansikkamäen kenttä, Ruskeasuon ratsastus- ja liikuntahallit sekä Laakson ratsastuskenttä.

Liikuntaharrastuksille tarjoaa mahdollisuuden myös Länsi-Pasilan eteläpuolella sijaitseva Eläintarhan urheilukenttä ja puistoalue. Itä-Pasilan itärajalta, Mäkelänkadun ja Koskelantien kulmasta puolestaan löytyy Käpylän Liikuntapuisto jalkapallo- ja tenniskenttineen sekä Velodrom-pyöräilystadion. Mäkelänrinteen uimahalli ja Vallilanlaakson viheralueet sijaitsevat Mäkelänkadun itäpuolella. Pyöräilymahdollisuudet on huomioitu myös uudistuvassa Pasilassa, jonka tulevaan Tripla-keskukseen on tulossa 3 300 pyöräpaikkaa mm. työmatkapyöräilyn tarpeisiin.

Päivitetty 14.2.2018