Uudistuvan Pasilan keskus on Keski-Pasila, joka yhdistää Pasilan itäiset ja läntiset osat toisiinsa. Keski-Pasilan kolme suurinta ja ensimmäisenä toteutettavaa aluetta ovat keskustakorttelin asemakaava-alueelle rakentuva Tripla-keskus, Ratapihakorttelit ja tornialue. Keski-Pasilasta kasvaa Helsingin toinen keskusta, joka on elävä ympäri vuorokauden ja joka tarjoaa monipuolisia palveluita laajalle vyöhykkeelle.

Pasilaa suunnitellaan ja rakennetaan pitkälle tulevaisuuteen

Pasilan uudistuminen on alkanut Konepajan alueella ja Ilmalassa sekä Keski-Pasilassa, johon Tripla-keskus valmistui Pasilan aseman ympärille. Triplan jälkeen Keski-Pasilassa rakentuvat Ratapihakorttelit Triplan pohjoispuolelle ja tornialue Pasilansillan eteläpuolelle. Pasilan uudistuminen on käynnissä myös Postipuistossa Pohjois-Pasilassa.

Keski-Pasilassa työskentelee sen valmistuessa yli 13 000 ihmistä ja siellä on lähes 7 000 asukasta. Tapahtumissa vierailee vuosittain miljoonia kävijöitä. Keski-Pasilassa on myös Suomen vilkkaimmaksi asemaksi kasvava Pasilan asema, joka palvelee sekä Keski-Pasilaa, Itä- ja Länsi-Pasilaa että Konepajan aluetta.

Pasilan toisen rautatieaseman, Ilmalan, lähiympäristöön rakennetaan noin kolmannes Pasilan uusista toimistoista ja puolet uusista asunnoista. Asemien ympäristöistä tulee keskustamaisia, tiiviitä alueita, joissa on toimistojen lisäksi liiketiloja ja asuntoja. Etäämpänä asemista uudisrakentaminen on asuntopainotteista ja kortteleiden väljyys kasvaa.

Kehittyvä Pasila – kolme lyhytdokumenttia Pasilan kasvusta

Pasilan osayleiskaava tuli voimaan vuonna 2006. Sen jälkeen alue on muuttunut huimasti. Yksistään Pasilan aseman seutu on kokemassa huiman muodonmuutoksen. Piakkoin alkavat rakentua myös Trigoni-tornitalot, jonka korkein rakennus tulee olemaan Suomen mittakaavassa ennätykselliset 180 metriä ja kerroksia siihen tulee yli 50.

Pasila kasvaa myös pohjoisen suuntaan: Ilmalassa toimistoja katoaa ja tilalle tulee asuinrakennuksia, myös Ylen alue tulee muuttumaan. Postipuistoon rakentuu kokonaan uusi asuinalue.

Itä-Pasilassa muutoksia tapahtuu raideyhteyksien uudistuessa. Myös osa vanhoista toimistorakennuksista tulee saamaan uuden muodon ja ilmeen.

Miten Pasilan kasvuun ja kehitykseen suhtautuvat pasilalaiset? Mitä tuumaavat siellä työskentelevät? Millaista Pasilaa asemakaavoittajat ovat suunnittelemassa? Näihin löytyy vastaus kolmesta lyhytdokumentista, joissa ääneen pääsevät Pasilan asukkaat, siellä työskentelevät sekä aluetta kaavoittavat.

 

 

 

Pasilan rakentamisen vaiheita

  • 2013 Keski-Pasilan keskustakorttelin suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittajaksi valitaan YIT Tripla-ehdotuksellaan. Konepajan luoteisosan rakentaminen jatkuu.
  • 2014 Sponda rakennuttaa Ilmalaan toimitilaa Swecon käyttöön. Keski-Pasilassa aloitetaan läntisen lisäraiteen, metron työtunnelin, uuden Pasilansillan ja Pasilankadun rakentaminen.
  • 2015 Pasilan keskustakorttelin asemakaava lainvoimaiseksi. Tripla-keskuksen rakentaminen alkaa, uuden Veturitien rakentaminen alkaa ja Pasilankadulla otetaan käyttöön tilapäiset järjestelyt.
  • 2016 HSY:n ja Hartelan pääkonttorin rakentaminen alkaa Ilmalassa. Teollisuuskadun ja läntisen lisäraiteen rakentaminen alkavat Keski-Pasilassa. Pohjois-Pasilan Pohjoisesta Postipuistosta käynnistyy yksi Helsingin suurimmista asuntojen tontinluovutuskilpailuista.
  • 2017 Helsinki High-rise -kilpailu käynnistyy. Pohjoisen Postipuiston kilpailu ratkeaa. Ratapihakortteleiden asemakaava tulee lainvoimaiseksi. Pasilan asema puretaan ja väliaikainen asema otetaan käyttöön. Veturitien tunnelin ja Pasilansillan joukkoliikenneterminaalin rakentaminen alkavat. Teollisuuskatu siltoineen Konepajalla valmistuu. Fredriksbergin toimistotalon rakentaminen ja Konepajan puiston rakentaminen Konepajalla alkavat.
  • 2018 Pohjoisen Postipuiston asemakaava tulee lainvoimaiseksi ja alueen katurakentaminen alkaa. Keski-Pasilan asuntorakentaminen käynnistyy, Ratapihakortteleiden esirakentaminen ja katurakentaminen alkavat.  Ilmalantorin rakentaminen alkaa, Helsinki High-rise kilpailu ratkeaa.
  • 2019 Mall of Tripla, Pasilan asema ja Tripla-parkki valmistuvat. Keski-Pasilan pääkatuverkko, joukkoliikenneterminaali ja läntinen lisäraide otetaan käyttöön. Ratapihakortteleiden asuntorakentaminen käynnistyy. Ilmalassa rakennetaan Ilmalantoria ja suunnitellaan raitiolinjan 9 reitin katuja. Pohjoisen Postipuiston asuntorakentaminen alkaa. 
  • 2020 Triplan hotellit, toimistot ja asunnot valmistuvat vaiheittain vuoden aikana.
Päivitetty 5.3.2021