Keski-Pasilan Ratapihakorttelit

Keski-Pasilan Ratapihakorttelit nousevat noin vuosina 2018–2030 erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien ja palvelujen äärelle Pasilan uuden keskuksen, Triplan, pohjoispuolelle.

Ratapihakortteleista tulee omaleimainen, monipuolinen ja kantakaupunkimainen asuinalue loistavien kulkuyhteyksien varrelle, Pasilan juna-aseman läheisyyteen. Raitiovaunut kulkevat Pasilansillan ja Pasilankadun kautta. Alueen kortteleihin tulee koteja monipuolisesti erilaisiin tarpeisiin. Toimitilaa ja palveluita on tarjolla kortteleiden alimmissa kerroksissa.

Ratapihakortteleihin 14 hehtaarin kokoiselle alueelle tulee monimuotoista urbaania asumista 3 200 kaupunkilaiselle ja toimitiloja jopa 1 000 työntekijälle. Kortteleihin rakennetaan päiväkoteja ja 1.-9. luokkien oppilaille Keski-Pasilan peruskoulu, joka valmistuu vuonna 2024.

Visualisointi Keski-Pasilan peruskoulusta - Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy

Pasilankadusta tehdään bulevardimainen katutila, jonka ilmettä hallitsevat puuistutukset. Alueelle rakennetaan vaihtelevasti toimistotilan, asuintilojen ja liiketilan yhdistelmiä. Kortteleihin sijoitetaan tiloja, joissa on näyteikkunajulkisivu, tavoitteena on eloisa katutila.

Alueen keskelle tulee pohjois-eteläsuuntainen Höyrypuisto ja luoteiskulmaan Halkopiipunkallion puisto. Kattoarkkitehtuuri on monimuotoista, ja kattoja otetaan aktiiviseen käyttöön muun muassa viherkattoina. Alueen julkisivut ovat värisävyiltään vaaleita ja niihin tulee tiilimuurauksia, rappauksia ja viherseiniä. Saunatilat sijoittuvat asuintalojen ylimpiin kerroksiin.

Rakennusten korkeus vaihtelee pääosin 6–15 kerroksen välillä niin, että ainakin keskustakortteliin rajautuvassa eteläosassa on korkeampaa rakentamista.

Alueen julkiseen ulkotilaan puistoalueille tulee myös taidetta.
KarttaRatapihakortteleiden rakennusaikatauluista.

Päivitetty 14.9.2021