Konepaja

Konepajan alueella Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun välissä Pasilan muutos on jo pisimmällä. Alueella on noin 2 500 asukasta, ja siellä on tuhansia työpaikkoja. Työpaikkoja syntyy paitsi uusiin toimistotaloihin myös suojeltuihin konepajarakennuksiin.

Konepaja-alueen asemakaava on tiivis ja tehokas, sillä rakennusoikeutta on paljon. Parkkipaikat rakennetaan maan alle. Kortteleiden väliin tulee vehmaita puistoalueita ja aukioita.

Konepaja on viihtyisä asuinalue, josta löytyy historian henkeä. Alueen rakentamisessa suositaan ratahistoriasta kumpuavia materiaaleja ja värimaailmaa, käytetään paljon tiiltä rakennusmateriaalina ja hyödynnetään symbolisia yksityiskohtia esimerkiksi alueen porteista.

Alueen teollista perinnettä, vanhan konepaja-alueen yli satavuotiaita rakennuksia, myös suojellaan osana kaupunkikuvaa. Nämä rautateiden historiaan liittyvät rakennukset peruskorjataan uutta käyttöä varten. Näin alueelle tulee sekä vanhaa että uutta rakennuskantaa, mikä tekee siitä visuaalisesti rikkaan.

Alueen pohjoisreunaan valmistunutta Teollisuuskatua pitkin on hyvät ajoyhteydet Keski-Pasilaan ja Vallila–Sörnäinen–Kalasatama-suuntaan. Aleksis Kiven kadulla liikennöi raitiolinja 9. Kävely-yhteydet muun muassa Pasilan asemalle ovat hyvät, ja alue linkittyy sujuvasti kaupungin pääpyöräilyverkkoon.

 

Päivitetty 4.3.2021