Pitäjänmäki

Pitäjänmäki on eläväinen yhdistelmä asunto- ja yritysaluetta. Pitäjänmäentien ilmettä kohennetaan lähivuosina, kun se muutetaan viihtyisäksi kaduksi puurivistöineen ja raitiolinjoineen. Raide-Jokerin myötä Pitäjänmäkeen on tulossa runsaasti myös uusia asuntoja ja liiketiloja.

Uudet asunnot ja palvelut tuovat eloa alueelle

Lähivuosien kaavamuutokset ovat tuomassa lisää asuntoja ja palveluita Pitäjänmäen alueelle. Alueelle tavoitellaan jopa 1 700 uutta asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Uudet asunnot ovat pääasiassa kerrostaloasuntoja eri tyyppisissä torni- ja lamellitaloissa.

  • Pitäjänmäen asemapuiston länsipuolelle kaavoitetaan asuntoja ja uutta liiketilaa suunnitellun Rantaradanaukion yhteyteen. Alueelle tulee noin 550 uutta asukasta. Pitäjänmäen asemapuisto rakennuksineen suojellaan.
  • Kutomotien alueelle tulee noin 1 200 uutta asukasta ja uutta liiketilaa Pitäjänmäentien varteen syntyvän uuden Kutomoaukion yhteyteen. Kutomokujan päähän tulee uusi kaupungin päiväkoti noin 200 lapselle. 
  • Pitäjänmäentien varteen suunnitellaan uusia kerrostaloja noin 300 asukkaalle.
  • Talin liikuntapuistossa on käynnissä asemakaavanmuutos. Suunnitteilla on tenniskeskuksen laajennus, urheilupuiston paikoitusalueiden ja reittien muutostöitä sekä uusi liikuntahalli Huopalahdentien varteen.
  • Pajamäen keskustan kahdelle liikerakennustontille, osoitteissa Pajamäentie 10 ja 12, suunnitellaan uusia liiketiloja ja asumista. 
  • Kokkokalliontien 9 asuinkerrostalotontin keskimmäinen, 3-kerroksinen lamellitalo 1970 luvulta on tarkoitus purkaa. Tontin pohjoisreunalle on tutkittu uuden, 8 kerroksinen asuinrakennuksen sijoittamista siten, että se suojaisi korttelin oleskelupihaa lähellä sijaitsevan Kehä I:n melulta.

Yrityksille uusia toimitilamahdollisuuksia

Pitäjänmäki on suurin työpaikkakeskittymä Helsingin alueella keskustan jälkeen. Kaavamuutosten myötä yritysalueelle on tiedossa uudisrakentamista; esimerkiksi Pitäjänmäentien varteen on suunniteltu noin 10 000 k-m² uutta liike- ja toimitilaa. Lisäksi nykyisiä toimitiloja peruskorjataan ja otetaan uudelleen käyttöön. Vuoteen 2030 mennessä Pitäjänmäkeen tavoitellaan jopa 2 000 uutta työpaikkaa. Katso lisää tietoa Helsingin kaupungin liiketoimintamahdollisuuksista Yrityksille-sivulta

Raide-Jokeri parantaa poikittaisliikennettä

Raide-Jokeri on Itäkeskuksen ja Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja, joka korvaa bussilinjan 550. Nopean pikaraitiovaunun ansiosta liikkuminen kaupunginosien välillä helpottuu. Raide-Jokerin pysäkkien ympäristöön suunnitellaan uusia kävely- ja pyöräteitä. Lue lisää Raide-Jokerista

Pitäjänmäessä on kaksi juna-asemaa. Valimon asema kehittyy Vihdintien bulevardin kanssa. Asemasta suunnitellaan urbaania ja tiiviisti rakennettua joukkoliikenteen solmukohtaa. Pitäjänmäen asema taas on suojelukohde vanhojen puurakennustensa ja asemapuistonsa ansiosta. Aseman seudulle on valmisteilla kaavamuutos.

Päivitetty 18.5.2022