Mitä jos linnunrata päättyisikin tänään tänne?

Kruunuvuorenrannan vanhassa öljysäiliössä eli Säiliö 468:ssa on koettavissa kolmatta ja viimeistä kertaa ääntä ja valoa yhdistävä tilataideteos perjantaista sunnuntaihin 7.–9.10.2022 klo 17–22. Teoksessa virtuaalinen lintuparvi pääsee vapaaksi säiliön sisällä.  Paikalle pääsee tänä vuonna myös lautalla Kauppatorilta.

Pysähdy hetkeksi ja maista tähtien pölyä. Maalaa mieleesi unien kaunein lintuparvi ja katsele miltä se näyttää ja kuulostaa? Mistä he saapuivat ja minne parvi jatkaa matkaansa?

Ipnos – lintujen kuiske

Kruunuvuorenrannan Öljysäiliöön 468 rakentuu 7.–9.10. kolmen päivän ajaksi tilateos Ipnos – lintujen kuiske. Teos on koettavissa joka päivä kello 17–22.

Linnut pääsevät vapaaksi äänen ja valon avulla kohti kaupungin taivaan syleilyä vanhaan öljysäiliöön rakentuvassa unimaailmassa, jossa fysiikan lait ovat erilaisia kuin sen ulkopuolella.

Ipnos tuo päätökseen Siilo soi -trilogian, joka on tuonut kahtena aiempanakin syksynä valon lisäksi ääntä Kruunuvuorenrannan Säiliö 468 -maisemateokseen. Teossarja sai alkunsa koronapandemian synnyttämästä tarpeesta tuoda taidetta nautittavaksi turvallisesti ulkotiloihin.

Säiliö 468:n sekä Kruunuvuorenrannan 10-vuotisjuhlavuosi

Ipnos juhlistaa samalla myös Säiliö 468:n 10-vuotista taivalta, sillä teos luotiin alun perin Helsingin designpääkaupunkivuoden kunniaksi vuonna 2012. Teoksen valot ovat alusta asti symbolisoineet tuulen mukaan suuntaa vaihtavaa lintuparvea.

Myös Kruunuvuorenrannan alue on kokenut viimeisten kymmenen vuoden aikana suuren muodonmuutoksen. Tyhjästä nousseelta alueelta on löytänyt kotinsa jo reilusti yli 5000 asukasta ja tänä vuonna ryhdyttiin rakentamaan ensimmäisiä kiskoja Kruunusillat-raitiotietä varten. Seuraavien kymmenen vuoden kuluessa alue valmistuu ja yhdistyy tiiviimmin kantakaupunkiin raideliikenteen käynnistyessä vuonna 2027.

Ipnos – lintujen kuiske

Öljysäiliö 468, pe–su 7.–9.10.2022 klo 17–22

Äänisuunnitelu & sävellys: Aki Päivärinne
Valosuunnittelu: Jari Vuorinen
Kuratointi: Ilkka Paloniemi
Assistentti: Saana Ott / VÄS (Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitos)

Kulku lautalla keskustasta

Teoksen luokse pääsee tänä vuonna kätevästi myös lauttakyydillä Helsingin keskustasta. Lautta kulkee Kauppatorilta Kruunuvuorenrantaan säiliölle ja takaisin perjantaista sunnuntaihin 7.–9.10 klo 16–22 välillä. Lisätiedot, aikataulu sekä lippujen hinnat löytyvät JT-Linesin sivuilta tästä osoitteesta: www.jt-line.fi/vesibussi-siilo-soi

Kulku maitse

Julkisista kulkuneuvoista bussi 88 Herttoniemen metroasemalta vie lähimmäksi Kruunuvuorenrannan öljysäiliötä. Pysäkiltä on noin 800 m matka öljysäiliölle Saaristolaivastonkatua. Lähin pysäkki sijaitsee Koirasaarentiellä (H4695 Haakoninlahdenkatu). Lähin kaupunkipyöräasema on Saaristolaivastonkadun pohjoispäässä. Saaristolaivastonkatu on nyt auki säiliölle saakka.

Autolla saapuville löytyy runsaasti pysäköintitilaa kadun varsilta läheltä säiliötä.

Teoksen läheisyydestä löytyy yleisö-WC.

Noudatattehan erityistä varoivaisuutta liikkuessanne alueella, jossa on käynnissä useita katutyömaita ja talonrakennustyömaita.

Kartasta näkyy reitti säliölle Saaristolaivastonkatua pitkin.

Öljysäiliö 468

Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakentuu uusi asuinalue, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa on merkittävässä roolissa julkinen taide, erityisesti valotaide. Vuonna 2012, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki, tehtiin Laajasalon öljysataman yhteen viimeisistä öljysäiliöistä pysyvä valoteos, Öljysäiliö 468.

Sittemmin säiliötä on voinut vuokrata myös erilaisiin tapahtumiin ja säiliöllä on syksyisin järjestetty avoimien ovien päiviä kolmena viikonloppuna syys-lokakuussa, jolloin yleisö on päässyt säiliön sisälle nauttimaan valoteoksesta.

Viime vuoden valo- ja ääniteos Krono toteutettiin säiliön ulkopuolella koettavana. Sen kävi kokemassa kymmenen päivän aikana 5000 katsojaa.

Öljysäiliö pimeässä

Muu valotaide Kruunuvuorenrannassa

Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistus ja valotaideteokset tekevät Kruunuvuorenrannasta ainutlaatuisen asuinalueen. Teoksia toteutetaan sitä mukaa, kun uusia taloja rakennetaan. Kruunuvuorenrannan valotaidetta tehdään prosenttiperiaatteella, mikä tarkoittaa, että alueen rakennuttajat käyttävät noin prosentin hankkeen määrärahoista taiteeseen. Lue lisää Kruunuvuorenrannan valotaiteesta >>

Öljysäiliöllä vieraillessasi voit tustustua samalla kertaa Kruunuvuorenrannan muihin valotaideteoksiin. Alla olevan kartan avulla löydät muut teokset alueelta.

Päivitetty 4.10.2022