Miltä uni kuulostaa?

Ääntä, valoa ja usvaa yhdistävä Utu – Unien tila on teos, joka kutsuu pysähtymään ja antamaan tilaa omille ajatuksille. Tänä syksynä taianomaisesta tunnelmasta pääsee nauttimaan Kruunuvuorenrannassa neljän päivän ajan 14.10.-17.10.2021.

Varoitusviesti

  • Unable to find aihepiiri for Siilo soi!
  • Unable to find aihepiiri for Siilo soi! – Silons sång
  • Unable to find aihepiiri for Siilo soi! – The Silo sings

Kuin mereltä nouseva usva, syntyy Öljysäiliön sisällä olio, josta on vaikea irrottaa katsetta. Äänen, valon ja usvan yhteinen tanssi luo tilaan hahmon, johon voi kuvastaa omia unimuistoja, toiveita, alitajunnasta nousevia tarinoita. Usva on kuin uudenvuoden tina tai tuulen kuljettama pilvenhattara, joka muuttaa muotoaan ja antaa jokaiselle kävijälle mahdollisuuden pysähtyä ihmettelemään, mitä usvasta seuraavaksi syntyy.

Utu – Unien tila

Lähde mukaan mielikuvamatkalle mereltä nousevan usvan mukana

Kruunuvuorenrannan Öljysäiliöön 468 rakentuu 14.10.-17.10. neljän päivän ajaksi valoa, ääntä ja usvaa yhdistävä teos Utu – Unien tila. Teos on koettavissa kello 17-22, jolloin myös luonnonvalon muutokset sävyttävät teoksen jatkuvaa liikettä.

Unen eri muotoihin muuntuva teos tahtoo herättää kaupunkilaiset unelmoimaan. Pitkän, epävarman ajanjakson jälkeen teoksen äärellä voi haaveilla ja nähdä selkeyden saapuvan usvan takaa.

Tänä vuonna teoksen voi kokea myös öljysäiliön sisällä, jonne pääsee rajoitettu määrä kävijöitä kerrallaan. Toivomme kävijöiden käyttävän kasvomaskia säiliön sisällä. Teosta voi kuunnella myös ulkopuolelta.

Teoksen eri elementit herättävät mielikuvituksen

Teoksen äänimaailman luonut Aki Päivärinne kertoo, että teoksen äänet sysäävät mielen liikkeeseen. Kuin mereltä kuuluvat sumutorvet, kutsuvat myös Utu-teoksen äänet alitajunnan aistimaan, mitä usvasta nousee. Monikanavainen äänisuunnittelu herättää säiliön henkiin niin sen sisällä kuin ulkopuolellakin meren äärellä.

Säiliön omat valot sekä erilliset kiilamaiset valot luovat äänimaiseman, jossa hahmot piirtyvät esiin usvasta, tuoden näkyväksi mielikuvituksen ääriviivat. Valosuunnittelu on Jari Vuorisen käsialaa.

Teosta saa vapaasti valokuvata ja videoida. Kun jaat kuvia ja videoita sosiaalisessa mediassa käytäthän hashtagia #siilosoi.

Utu – Unien tila
Öljysäiliö 468, 14.10.–17.10.2020 klo 17–22
Aki Päivärinne, ääni
Jari Vuorinen, valo
Ilkka Paloniemi, kuratointi

Öljysäiliö 468

Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakentuu uusi asuinalue, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa on merkittävässä roolissa julkinen taide, erityisesti valotaide. Vuonna 2012, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki, tehtiin Laajasalon öljysataman yhteen viimeisistä öljysäiliöistä pysyvä valoteos, Öljysäiliö 468.

Sittemmin säiliötä on voinut vuokrata myös erilaisiin tapahtumiin ja säiliöllä on syksyisin järjestetty avoimien ovien päiviä kolmena viikonloppuna syys-lokakuussa, jolloin yleisö on päässyt säiliön sisälle nauttimaan valoteoksesta.

Viime vuoden valo- ja ääniteos Krono toteutettiin säiliön ulkopuolella koettavana. Sen kävi kokemassa kymmenen päivän aikana 5000 katsojaa.

Öljysäiliö pimeässä

Muu valotaide Kruunuvuorenrannassa

Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistus ja valotaideteokset tekevät Kruunuvuorenrannasta ainutlaatuisen asuinalueen. Teoksia toteutetaan sitä mukaa, kun uusia taloja rakennetaan. Kruunuvuorenrannan valotaidetta tehdään prosenttiperiaatteella, mikä tarkoittaa, että alueen rakennuttajat käyttävät noin prosentin hankkeen määrärahoista taiteeseen. Lue lisää Kruunuvuorenrannan valotaiteesta >>

Öljysäiliöllä vieraillessasi voit tustustua samalla kertaa Kruunuvuorenrannan muihin valotaideteoksiin. Alla olevan kartan avulla löydät muut teokset alueelta.

Kulku säiliölle

Julkisista kulkuneuvoista bussi 88 Herttoniemen metroasemalta vie lähimmäksi Kruunuvuorenrannan öljysäiliötä. Lähin pysäkki sijaitsee Koirasaarentiellä (H4695 Haakoninlahdenkatu), josta on noin 800 m matka öljysäiliölle Saaristolaivastonkatua ja rantareittiä pitkin. Samassa kohdassa sijaitsee myös lähin kaupunkipyöräasema.

Öljysäiliölle pääsee myös ajamalla nykyisen Koirasaarentien länsipäähän ja kääntymällä siitä vasemmalle Saaristolaivastonkadulle. Pysäköintialue on Saaristolaivastonkadulla välillä Turumankatu – Astridinkatu. Pysäköintialueelta säiliölle johtaa kävelyreitti (300 m) rannan tuntumassa.

Alla olevasta kartasta näet reitin bussipysäkiltä sekä paikoitusalueelta. Reitti teokselle ei ole vaikeakulkuinen, mutta se ei ole täysin esteetön. Teoksen läheisyydestä löytyy sen esilläolon ajan yleisö-WC.

Turvallisuus

Koronatilanteen vuoksi huolehdimme toisistamme ja otamme toisemme huomioon niin säiliön sisällä kuin sen ulkopuolella. Noudatamme 1,5 metrin turvavälejä omaan seurueeseen kuulumattomiin henkilöihin, sekä öljysäiliön sisällä käytämme kasvomaskia. Sisälle säiliöön otetaan rajattu määrä katsojia kerrallaan. Toivomme myös, että käytät hengityssuojainta bussissa, mikäli saavut sillä paikalle.

Jos sinua aivastuttaa tai yskityttää, aivasta oikeaoppisesti kyynärtaipeeseen. Ja mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, jääthän silloin suosiolla kotiin. Kiitos huomaavaisuudestasi!

Päivitetty 10.12.2021