Millainen ääni syntyy valosta?

Ääni- ja valoteos Krono – valon kaiku koettavissa Kruunuvuorenrannassa kymmenen päivän ajan 2.10.–11.10.2020.

Ajan kokemus on jokaiselle meistä erilainen. Pienelle lapselle minuutti voi tuntua iäisyydeltä, kun taas ruuhkavuodet saattavat hurahtaa ohi silmänräpäyksessä. Myös kaupungissa muutos tapahtuu hitaasti, mutta samalla valonnopeudella. Kaupungin valot syttyvät ja sammuvat pulsseissa, joiden tahdissa talot nousevat ja kasvavat, sillat kaartuvat meren ylle, sukupolvet vaihtuvat. Tuossa, missä ei hetki sitten ollut mitään, onkin nyt kaupunkia. Krono tuo meille kaikuja tulevaisuudesta, jonka voimme jo nähdä valonpilkahduksina.

Krono – valon kaiku

Voiko tulevaisuuden nähdä valon kaiuissa?

Kruununvuorenrannan Öljysäiliöön 468 rakentuu 2.10.–11.10. kymmenen päivän ajaksi valo- ja ääniteos Krono – valon kaiku. Teoksen äänet soivat päivittäin aamukymmenestä iltakymmeneen. Iltaisin, auringon laskun aikaan, siiloon syttyvät myös teoksen valot kaupungin hämärtyessä iltaan.

Teosta inspiroi Kruunuvuoren sekä Helsingin historia, nykyisyys ja tulevaisuus.

Teoksen nimi viittaa aikaan ja sen merkityksen moninaisuuteen. Aikaa voidaan kokea henkilökohtaisella tasolla, aikaa voidaan mitata ja äänet ohjaavat ajan kokemusta.

Teoksessa kaiku on lahja, jonka kukin voi antaa itselleen tulevaisuuteen: teoksen kokija antaa äänensä siilolle, ja kuulee oman äänensä juuri äsken nykyisyyttä olleesta hetkestä.

Valo ja ääni luovat muistomaiseman

Teoksen äänimaailmassa soi myös Cupola-niminen metallinen soitin, jonka kupera muoto muistuttaa öljysäiliön kattoa. Cupolan ikivanha mutta silti futuristinen sointi on kuin vangittuna kahden ajan välissä – menneisyyden ja tulevaisuuden. Teoksessa Cupolaa soittaa instrumenttiin erikoistunut Lauri Wuolio. Wuolio ja Päivärinne ovat synnyttäneet teoksen äänimaailman vahvan taiteellisen dialogin kautta.

Valaistuksessa teoksessa yhdistyy säiliön nykyinen valo ja tilapäinen valo. Sisätilassa valo on epäsuoraa valoa, valon kaikua. Valon tavoitteena on herättää muistikuvia ja abstraktien kuvioiden kautta yhdistää valo ääneen. Valo ja ääni täyttävät hienovaraisesti tilan ja luovat yhdessä muistomaiseman, jota kokijat tulkitsevat omien muistojen ja kokemustensa perusteella.

Teosta saa vapaasti valokuvata ja videoida. Kun jaat kuvia ja videoita sosiaalisessa mediassa käytäthän hashtagia #siilosoi.

Krono – valon kaiku
Öljysäiliö 468, 2.10.–11.10.2020 klo 10–22
Aki Päivärinne, ääni
Jari Vuorinen, valo
Lauri Wuolio, cupola
Ilkka Paloniemi, kuratointi

Öljysäiliö 468

Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakentuu uusi asuinalue, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa on merkittävässä roolissa julkinen taide, erityisesti valotaide. Vuonna 2012, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki, tehtiin Laajasalon öljysataman yhteen viimeisistä öljysäiliöistä pysyvä valoteos, Öljysäiliö 468.

Sittemmin säiliötä on voinut vuokrata myös erilaisiin tapahtumiin ja säiliöllä on syksyisin järjestetty avoimien ovien päiviä kolmena viikonloppuna syys-lokakuussa, jolloin yleisö on päässyt säiliön sisälle nauttimaan valoteoksesta.

Koska käynnissä oleva Koronavirus-pandemia rajoittaa tapahtumien järjestämistä, syntyi ajatus toteuttaa uudenlainen elämys, jonka voi kokea säiliön ulkopuolelta. Syntyi Krono.

Öljysäiliö pimeässä

Muu valotaide Kruunuvuorenrannassa

Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistus ja valotaideteokset tekevät Kruunuvuorenrannasta ainutlaatuisen asuinalueen. Teoksia toteutetaan sitä mukaa, kun uusia taloja rakennetaan. Kruunuvuorenrannan valotaidetta tehdään prosenttiperiaatteella, mikä tarkoittaa, että alueen rakennuttajat käyttävät noin prosentin hankkeen määrärahoista taiteeseen. Lue lisää Kruunuvuorenrannan valotaiteesta >>

Öljysäiliöllä vieraillessasi voit tustustua samalla kertaa Kruunuvuorenrannan muihin valotaideteoksiin. Alla olevan kartan avulla löydät muut teokset alueelta.

Kulku säiliölle

Julkisista kulkuneuvoista bussit 88, 88B ja 87N Herttoniemen metroasemalta vievät lähimmäksi Kruunuvuorenrannan öljysäiliötä. Lähin pysäkki sijaitsee Koirasaarentiellä (H4695 Haakoninlahdenkatu), josta on noin 800 m matka öljysäiliölle Saaristolaivastonkatua ja rantareittiä pitkin. Samassa kohdassa sijaitsee myös lähin kaupunkipyöräasema.

Öljysäiliölle pääsee myös ajamalla nykyisen Koirasaarentien länsipäähän ja kääntymällä siitä vasemmalle Saaristolaivastonkadulle. Pysäköintialue on Saaristolaivastonkadulla välillä Turumankatu – Astridinkatu. Pysäköintialueelta säiliölle johtaa kävelyreitti (300 m) rannan tuntumassa.

Alla olevasta kartasta näet reitin bussipysäkiltä sekä paikoitusalueelta. Reitti teokselle ei ole vaikeakulkuinen, mutta se ei ole täysin esteetön. Teoksen läheisyydestä löytyy sen esilläolon ajan yleisö-WC.

Turvallisuus

Koronatilanteen vuoksi huolehdimme toisistamme ja otamme kanssaliikkujat huomioon teoksen lähellä liikkuessamme. Noudatathan siis suositeltuja turvavälejä teoksella: pidetään noin 1,5 metrin välin omaan seurueeseen kuulumattomiin henkilöihin.

Jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, toivomme että käytät hengityssuojainta, kun tulet katsomaan teosta. Toivomme myös, että käytät hengityssuojainta bussissa, mikäli saavut sillä paikalle.

Jos sinua aivastuttaa tai yskityttää, aivasta oikeaoppisesti kyynärtaipeeseen. Ja mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, jääthän silloin suosiolla kotiin. Kiitos huomaavaisuudestasi!

Päivitetty 2.10.2020