Laajasalon viereen saaristomaisemien Kruununvuorenranta

Kruunuvuorenranta
31. maaliskuuta 2008

Itä-Helsinkiin Laajasalon kupeeseen, suurelta osin nykyisen öljysataman alueelle, syntyy seuraavan vuosikymmenen aikana Kruunuvuorenrannan kaupunginosa. Kallioiseen saaristomaisemaan rakennetaan ympäröivä luonto huomioiden asuntoja noin 10 000 hengelle, kaikkiaan kerrosneliöitä asumiseen tulee puoli miljoonaa ja noin 50 000 toimitiloille ja palveluille.

Alueelle on suunniteltu monipuolisia asumisen vaihtoehtoja perinteisen kerrostaloasumisen  rinnalle: kaupunkipientaloja, pari- ja omakotitaloja, kallioille nousevia terassitaloja  ehkä myös kelluvia taloja omaan merenrantakortteliin.
Kruunuvuorenrannasta löytyvät alueen valmistuessa peruskoulu, päiväkodit ja leikki- ja  asukaspuistot. Päivittäistavarat on helppo ostaa lähikaupasta, samalla kauppareissulla voi tulevaisuudessa poiketa vaikkapa rantakahvilaan. Venesatamat tulevat palvelemaan myös muita alueen käyttäjiä, joita kiinnostanee alueen suurimmaksi osaksi luonnontilaisiksi jätettävät rantaviivat ja saaristolaismaisemat, kuten myös alueen rikas historia kartanoineen ja kartanopuistoineen.
Kruunuvuorenrannan joukkoliikenteen järjestämiseksi tutkitaan kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosastolla metro-, raitiotie-, pikaraitiotie- ja vesiliikennevaihtoehtoja. Asiaa edistetään vuoden 2008 aikana.
Asuntorakentaminen alkaa 2012, kaksi vuotta öljysatamatoimintojen päättymisen jälkeen. Öljysatamatoimintojen lopettamista Laajasalossa valmistellaan kaupunginjohtajan asettamassa yhteistoimintaryhmässä. Kaupunki ottaa öljy-yhtiöillä vuokralla olleen alueen vastaan vuoden 2010 lopussa, kun vuokralaiset ovat puhdistaneet vuokra-alueidensa maaperän.
Lisätiedot: Kallio Sirpa, projektinjohtaja, talous- ja suunnittelukeskus, p. (09) 310 36124 Jalkanen Riitta, projektipäällikkö, kaupunkisuunnitteluvirasto, p. (09) 310 37293
Kuva: Kaupunkisuunnitteluvirasto