Satamien muutto tuo maata rakentamiselle

Kalasatama
17. marraskuuta 2008

Sörnäisten satamassa on vilskettä reilun viikon päästä, kun satamatoimintoja siirretään 22.–23.11. Vuosaaren satamakeskukseen – vain päivää paria ennen kuin uusi satama aloittaa toimintansa.

Sörnäisistä siirretään rahtilaivoilla kuljetettavat kontit, rekat ja perävaunut kokonaisuudessaan Vuosaareen edeltävän viikonlopun aikana. Muutettavaa on paljon, mm. pyörillä kulkevia koneita noin 200–300 kappaletta. Osa konteista on kuljetettu maantiekuljetuksilla jo aiemmin.

Tavarasatamien muutto Sörnäisistä ja Länsisatamasta tarkoittaa historiallista muutosta paitsi suomalaisessa merenkulussa, myös Helsingin kaupunkirakenteessa, sillä tavarasatamilta vapautuville alueille keskustan viereen päästään rakentamaan uusia asuntoja ja toimitiloja. Kalasatamaan on suunniteltu asuntoja ja toimitiloja peräti 17 000 asukkaalle ja 10 000 työntekijälle.

Rakentaminen käyntiin Rakentaminen alkaa Sörnäistenniemeltä Kulosaaren sillan eteläpuolelta. ”Kalasataman rakentaminen käynnistyi jo tänä syksynä, kun Kulosaaren siltaa korjataan ja sillan alle maahan rakennetaan paalulaattaa. Muualla työt aloitetaan, kun satamatoiminnot ovat poistuneet. Kesään 2009 mennessä puretaan nykyiset rakennukset lukuun ottamatta sataman huoltorakennusta, joka jätetään rakennusaikaiseksi kokous- ja sosiaalitilaksi. Rakennus tulee myöhemmin palvelemaan asukkaita muun muassa kerhotilana”, Kalasataman aluerakentamisprojektin johtaja Hannu Asikainen kertoo.

Projektinjohtaja Hannu Asikaisen tehtävä on koordinoida, että kaupungin muiden hallintokuntien sekä yksityisten tahojen työt etenevät alueella oikeassa järjestyksessä, palvelut saadaan alueelle oikeaan aikaan ja rahoitus on kunnossa. Kaupunki liikelaitoksineen investoi Kalasatamaan tulevina vuosikymmeninä 850 miljoonaa euroa. Rakentaminen jatkuu aina 2030-luvun alkuun saakka.