Kruunuvuorenranta kehittyy

Kruunuvuorenranta
10. joulukuuta 2008

”Kruunuvuorenrannassa parasta on meren läheisyys ja upeat näkymät kantakaupunkiin ja Suomenlinnaan. Alueelle lyövät leimansa niin 1800-luvun kartanoperinne kuin öljysatamatoiminta, joka alkoi rantautua tänne jo 1920-luvulla”, projektinjohtaja Jari Tirkkonen kuvailee.

Huvilaidylliä, kuvassa Decknerin huvila kesällä 2008. Kuva: Tuulikki Holopainen.
Kruunuvuorenrannan rakentaminen alkaa 2011 ja koko alue on valmis 2020-luvun puolivälissä. Silloin Kruunuvuorenrannassa asuu noin 10 000 ihmistä, joita varten alueella on omat palvelut kuten koulut ja päiväkodit, leikkipuistot, urheilukentät, uimaranta, venesatamat sekä runsaasti komeaa ulkoilumaastoa niin vanhoissa kartanopuistoissa kuin vaihtelevissa merenrantamaisemissa. Työpaikkoja on noin tuhannelle ihmiselle lähinnä palvelutoiminnoissa. Tirkkosen mukaan strategia pitää pystyä ilmaisemaan yhdellä lyhyellä lauseella. "Oma strategiani Kruunuvuorenrannan suhteen on tämä: tehdään hyvä alue hyvässä yhteistyössä."
Kulkuyhteydet paranevat Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt marraskuussa 2008 meren ylittävän raitiotieyhteyden jatkovalmistelun pohjaksi. Päätöksen perusteella Helsingin edustalle Kruunuvuoren selälle rakennettaneen uusi raitiovaunuliikenteelle ja kevyelle liikenteelle tarkoitettu silta. Näin luotua uutta reittiä matka raitiovaunulla tai polkupyörällä Kruunuvuorenrannasta keskustaan kestäisi vain parikymmentä minuuttia.
Ennen kuin rakentaminen voi alkaa, öljy-yhtiöiden pitää siivota jälkensä ja puhdistaa maa asuntorakentamiseen kelpaavaksi. Öljy-yhtiöiden vuokrasopimukset kaupungin vuokramaalla päättyvät vuoden 2010 lopussa. Osalla öljy-yhtiöistä on Kruunuvuorenrannassa myös omia maa-alueita. "Alueelle jää yhtiöiden käytössä olleita laitureita sekä muistumaksi menneestä muutama öljysäiliö. Näiden sekä öljy-yhtiöltä vapautuvan luolavaraston tulevaa hyötykäyttöä selvitellään”, Tirkkonen kertoo.
Alueella mielenkiintoinen historia – ja tulevaisuus Hopealaakson tuntumassa on vanha kaivosalue, josta yritettiin 1700- ja 1800-luvulla louhia rauta- ja hopeamalmia melko laihoin tuloksin. Suojeltu kaivosalue samoin kuin asuntoina toimineet kaksi kaivoshuvilaa kunnostetaan. 
”Sinne on ideoitu luontokeskusta. Jos löydämme hankkeelle toteuttajan, kaivosalueesta voisi kehittyä vaikkapa houkutteleva luokkaretkikohde”, projektinjohtaja visioi.
Kruunuvuorenrannan historiaan kuuluu myös Stansvikin kartanon vaiheita ja menneen ajan huvilakulttuuria.
Haakoninlahden pohjoisosaan rakennetaan viihtyisä rantabulevardi. ”Siitä voi hyvinkin tulla alueen vetonaula, joka houkuttelee kulkijoita kauempaakin. Bulevardin varrelle rakennetaan pientaloja kahviloita, ravintoloita ja pieniä kauppoja varten, ja rantaan tulee venesatama.