Pientalokohteita tulee runsaasti tarjolle

Alppikylä
12. joulukuuta 2008

Lähivuosina tulee Helsingissä rakennettavaksi tavallista enemmän pientalokohteita. ”Pääosa tulevista tonteista on suunniteltu kaupunkipientaloille tai tiiviille ryhmärakentamiselle. Aiemmin tontteja on luovutettu lähinnä omatoimiseen rakentamiseen, mutta nyt uusien variaatioiden myötä kaivataan sekä kaupungin toimintamallien että rakentamisprosessien päivittämistä”, kertoo projektinjohtaja Mari Siivola talous- ja suunnittelukeskuksesta.
Uusia pientalotyyppejä Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston ja kaupunkisuunnitteluviraston järjestämän kilpailun tuloksena syntynyt Helsinki-pientalo on edennyt valmistajilla mallistovaiheeseen ja kiinteistövirasto vuokraa niiden rakentamista varten tontteja. Tammikuussa 2009 käynnistyvään omakotitonttihakuun sisältyy 70 tonttia, joista kolmentoista yhtenä varausperusteena on, että tontille on rakennettava ensisijaisesti Helsinki-pientalo. Nämä tontit sijaitsevat Mielikintiellä Puistolassa ja Ruotumestarinkadulla Ala-Malmilla. 
Helsinki-pientalojen mallisto on saatavilla valmistajilla jo nyt. Talotoimittajista malleja on H+H Finland Oy:llä, Kastelli Oy:llä, Planiatalot Oy:llä ja Oy SimonsElements Ab:llä.
Keväällä on tarkoitus käynnistää tonttihaku myös Alppikylän kaupunkipientalotonteista, joita uudella asuntoalueella on kaikkiaan noin 70. Alppikylästä rakentuu asuntotyypeiltään ja hallintamuodoiltaan monipuolinen asuntoalue, joka monin tavoin täydentää nykyistä Malmia ja muita ympäröiviä kaupunginosia. Helsingin muihin uusiin asuinalueisiin verrattuna Alppikylän erityispiirteenä tulee olemaan tiivis ja matala pientalokaupunkimainen ilme.
Persoonallinen Helsinki-pientalo Kaksikerroksiset Helsinki-pientalot on suunniteltu erityisesti pieniä tontteja ajatellen: ne soveltuvat ympäristöönsä ja vastaavat nykyaikaisia asumisvaatimuksia. Puu- tai kivirakenteisissa talomalleissa on kerrosalaa 120 - 160 neliötä. Taloihin voi tehdä myös kellarin. Talotyyppi on kapearunkoinen ja detaljit harkittuja. Pohjaratkaisussa on otettu huomioon talon avautuminen edullisiin ilmansuuntiin. Lisäämällä perusmalliin vapaasti valittavia lisäosia, kuten katoksia ja lasikuisteja, saadaan talosta tilaajansa näköinen. Tyyppivalikoimaan kuuluu myös saunaosaston, työtilan tai autotallin sisältävä talousrakennus.