Keskustakorttelien suunnittelu- ja toteutuskilpailu on työn alla

Kalasatama
19. tammikuuta 2009

 Anssi Keränen

Kuva: Anssi Keränen

Kaupunginhallitus on varannut Kalasataman metroraiteisiin ja Itäväylään rajautuvat neljä korttelia eli yhteensä 110 000 kerrosneliötä suunnittelu- ja toteutuskilpailua varten. Tämä tarkoittaa sitä, että ns. Kalasataman keskustakortteleihin haetaan toteuttajaa, joka suunnittelee ja rakentaa alueelle tulevat liike- ja palvelutilat, kadut ja sillat, metroaseman laajennuksen ja terveysaseman. Kortteleihin on suunniteltu myös asuntoja. Hanke toteutetaan yksityisen toteuttajan ja Helsingin kaupungin kumppanuushankkeena.

Varattaviin kortteleihin on ollut kiinnostusta niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten sijoittajien ja rakennusliikkeiden taholta, sijaitseehan Kalasatama erittäin hyvien liikenneyhteyksien varrella, ja se on lähivuosina selkeästi kaupungin maalla tapahtuvan toimitilarakentamisen keskeisin alue. Keskustakortteleiden rakentaminen tarkoittaisi palvelutason parantumista myös läheisissä kaupunginosissa, kuten Kalliossa ja Sörnäisissä. Uudet asiakasvirrat hyödyttäisivät myös Sörnäisten tukkutorin sekä Suvilahden alueen toimintoja.

Hanke tulee toteutuessaan olemaan yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönäyte, jossa on useita ratkaistavia kohtia. Kampin keskuksen kokoisen kompleksin toteuttaminen vielä rakentamattomalle uudelle asunto- ja toimitila-alueelle on kaupallisesti haasteellinen tehtävä. Tämä Itäväylän ja metroradan ympärille sekä osittain niiden ala- ja yläpuolelle esitetty kokonaisuus pysäköintijärjestelyineen on poikkeuksellisen suuri ja vaativa työ riippumatta siitä, tarkastellaanko sitä teknisestä, taloudellisesta, toiminnallisesta vai sopimusteknisestä näkökulmasta.

Talous- ja suunnittelukeskus, kiinteistövirasto, kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvirasto valmistelevat yhdessä parhaillaan kilpailuohjelmaa suunnittelu- ja toteutuskilpailua varten. Itse kilpailu on tarkoitus käynnistää syksyllä 2009, jolloin voittaja ratkaistaisiin syksyllä 2010.

 

Kalasataman alueen rakentumista seurataan ajoittain myös sarjakuvan keinoin. Piirroshahmo projektinjohtaja Masa Takala esittelee lukijoille Kalasatamassa tehtäviä töitä ja suunnitelmia omalla persoonallisella tavallaan. Kuvitus on Anssi Keräsen käsialaa.

Tutustu ilmestyneisiin sarjakuviin.