Kalasataman sarjakuva: 2030-luvulla rakennusurakka alkaa olla valmis

Kalasatama
21. tammikuuta 2009

Kuva: Anssi Keränen
Itäisen kantakaupungin Kalasatama tarjoaa 2030-luvun alkuun mennessä kodin noin 17 000 helsinkiläiselle ja 10 000 työpaikkaa. "Kaupungin paras sijainti," projektinjohtaja Hannu Asikainen talous- ja suunnitteluvirastosta tiivistää. ”Ollaan kantakaupungin itäisessä osassa, erinomaisten joukkoliikenneyhteyksien äärellä.”
Kaavoituksen keskeinen ajatus on luoda Kalasatamaan tiivistä urbaania kaupunkimiljöötä, jossa merellinen luonto on lähellä, ja jonka monista asunnoista avautuu näkymä saaristomaisemaan. Ensimmäisessä rakennusvaiheessa tehtävät asuntokorttelit nousevat Kulosaaren sillan eteläpuolelle Sörnäistenniemeen. Rakentaminen alkaa noin 2010.
Kalasatamaan suunnitellut korttelit ovat pääasiassa kantakaupunkimaisia umpikortteleita, joihin rakennetaan myös kolmikerroksisia kaupunkipientaloja. Hanasaareen on kaavoitettu terassitaloja, pohjoisosaan suunnitellaan kerrostaloja, joilla on omat laiturit ja venepaikat. Vielä erikoisempaa asumista suosiville kaavaillaan Verkkosaareen rantavedessä ponttonien päällä "kelluvia" taloja.
Kalasatamassa asuintalot ulottuvat lähelle rantaa, mutta tilaa varataan myös kevyen liikenteen väylälle, joka rantaa seuraten jatkuu Vantaanjoen suulta Arabianrannan ja Kalasataman kautta Merihakaan.
Uusi kaupunginosa on tulevaisuudessa myös entistä useamman työpaikka kun Kalasatamaan syntyy toimitilaa samaan tahtiin asuntojen kanssa. Merkittävimpiä hankkeita on Cargotec-yhtiön 15-kerroksinen pääkonttori. Myös SRV:llä on tonttivaraus pääkonttoria varten.
Metroasemaa ympäröivistä kortteleista on tulossa Kalasataman portti, sillä Itäväylän molemmin puolin kaavaillaan lähes Kampin keskuksen suuruista, n. 100 000 kerrosneliön toimisto- ja liikekeskusta, jota vartioivat Kalasataman metroaseman eteläpuolelle suunnitellut 16 kerroksiset asuintalot.
Ensimmäisiä näkyviä tehtäviä on myös hiilisiilojen rakentaminen Hanasaaren voimala-alueella: rantanäkymää hallitsevat hiilikasat piilotetaan parin vuoden kuluttua kolmeen noin 70 metriä korkeaan, halkaisijaltaan noin 50-metriseen siiloon. 

Kalasataman alueen rakentumista seurataan ajoittain myös sarjakuvan keinoin. Piirroshahmo projektinjohtaja Masa Takala esittelee lukijoille Kalasatamassa tehtäviä töitä ja suunnitelmia omalla persoonallisella tavallaan. Kuvitus on Anssi Keräsen käsialaa.